Het woord cynisch komt uit het Grieks: κυνικός (kunikos), "honds". Dit is een bijnaam die de cynici, een groep oud-Griekse filosofen, zichzelf gaven, zij het met een heel andere bedoeling dan uit het hedendaags spraakgebruik naar voren komt: de antieke cynici wilden als mens dichter bij de natuur leven.
Het woord cynisch komt van het Griekse 'cynisme' en betekent letterlijk 'honds'. Tegenwoordig wordt het woord 'cynisch' gebruikt voor de spottende houding waarmee men aangeeft niet te geloven in het goede van de mens en-of zijn waarden, thema's en instituties.
Ironie is bedekte, milde spot. Sarcasme is bijtende spot. Cynisme is een afwijzende houding die voorkomt uit ongeloof in de oprechtheid of goede bedoelingen van mensen; de uitingen die erbij horen zijn bitter of wreed van toon.
Cynisme is een manier van communiceren waarbij je vermijdt om te zeggen wat je precies bedoelt. Ik duid het met een voorbeeld: Marianne komt bij haar vader en heeft het plan gevat een auto te kopen van € 2.000,-. Eigenlijk weet ze wel dat ze dit geld niet heeft maar toch.......
Sarcasme is bijtende spot. Die kan bijvoorbeeld geuit worden door prijzende taal die in flagrante tegenspraak is met wat kennelijk bedoeld is. Bij sarcasme is de toon scherper en de houding kritischer dan bij ironie.
Ironie is bedekte, milde spot. Sarcasme is bijtende spot. Cynisme is een afwijzende houding die voorkomt uit ongeloof in de oprechtheid of goede bedoelingen van mensen; de uitingen die erbij horen zijn bitter of wreed van toon.
Het woord flagrant betekent 'overduidelijk'. In de praktijk wordt het bijna altijd in een negatieve context gebruikt; het heeft veelal de bijbetekenis 'schaamteloos, pijnlijk duidelijk'.
Omgaan met cynische mensen
Cynisme, oftewel niks hopen of verwachten, is de enige manier om jezelf te verdedigen tegen mogelijke pijn die je voelt als iets niet blijkt te zijn zoals je het voor ogen had. Cynisme is dus eigenlijk een soort voorzorgsmaatregel: je doet jezelf pijn, zodat een ander dat niet kan doen.
Wat is cynisch? Cynisme is een vorm van verholen spot waarmee je in woorden aangeeft een afwijzende of negatieve houding te hebben ten aanzien van iets of iemand. Als je cynisch praat, zeg je meestal iets waar een dubbele betekenis achter schuil gaat.
Het beste antwoord
Cynisme is nog harder dan sarcasme. Het is vaak van de situatie, soms ook van de persoon, afhankelijk of iets ironisch, sarcastisch of cynisch is.
[filosofie] Filosofische school tijdens de Griekse oudheid, gesticht door Antisthenes (ongeveer 444-368 v. Chr.). De aanhangers van deze school predikten het natuurlijke leven, autarkie en het zoveel mogelijk beperken van de behoeften.
bespotting, farce, ironie, sarcasme, scherts, schimp, schimpscheut, spotternij.
Onder cynisme wordt een houding verstaan die vaak in taal tot uiting komt, maar die ook onuitgesproken kan blijven. Deze houding is er een van wantrouwen tegenover andermans bedoelingen, tegen het nut van instituties of van grote ongevoeligheid voor de gevolgen van de eigen daden.
Een eufemisme is een woord of een formulering met een verzachtend, verhullend of verbloemend karakter. Eufemismen worden gebruikt ter vervanging van aanduidingen die men bedreigend, kwetsend, onfatsoenlijk, onaangenaam of in een andere zin te negatief vindt.
Ironie is een manier om op bedekte, milde wijze de spot te drijven met iets of iemand, bijvoorbeeld door het tegenovergestelde te zeggen van wat men bedoelt, of door sterk te overdrijven. Wat had hij weer een gewéldige broek aan. (als het stortregent) Ideaal strandweertje!
Hier zijn twee antwoorden mogelijk. Ironisch, omdat de spot nogal mild is. En sarcastisch omdat de spot wel kwetsend bedoeld is. De ironie of het sarcasme is hier gebaseerd op het tegenovergestelde zeggen van wat je bedoelt.
duidelijk (bn) : afgetekend, apert, evident, flagrant, helder, klaarblijkend, klaarblijkelijk, merkelijk, onbetwistbaar, ondubbelzinnig, onloochenbaar, onmiskenbaar, onomstotelijk, ontegensprekelijk, ontegenzeggelijk, ontegenzeglijk, onweerlegbaar, overduidelijk, zonneklaar.
Sarcasme is bijtende spot. Het woord heeft een Griekse stam: σαρκάζω (sarkádzoo) betekent ergens vlees σάρξ (sárx) vanaf scheuren.
Integendeel: hij was een echte levensgenieter en genoot van eten en drinken. Desalniettemin was zijn pessimisme zeer zeker een levenshouding. Zo gaat over Arthur Schopenhauer de anekdote de ronde dat hij zijn hond bij overtredingen corrigeerde door hem terechtwijzend 'mens' te noemen.
[filosofie] Laatste filosofische school van de klassieke wereld met universele pretenties. Ze is gebaseerd op de filosofie van Plato, maar vermengt die met elementen uit de filosofie van Aristoteles en uit de oosterse mystiek.