Op een kompas staan ook letters. De O staat bijvoorbeeld voor oosten. En ZW voor zuidwesten. Een kompas is een handig hulpmiddel om je richting mee te bepalen.
In een smartphone werkt dat ook ongeveer zo. Er zit een kompas-chip in een telefoon waarbij het magnetische veld in twee of drie assen wordt waargenomen. De chip leest het magnetische veld in elke as en zet dit om naar informatie die de telefoon kan verwerken.
Kompas toegang geven tot je locatie
Tik in Instellingen op 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' en schakel 'Locatievoorzieningen' in. Tik op 'Kompas' en tik vervolgens op 'Bij gebruik van app'.
Voor zowel Android-smartphones als iPhones werkt de kompasfunctie in Google Maps hetzelfde. Als je deze app opent, moet je gps op je smartphone aanstaan om Google jouw locatie te laten bepalen. Als dit is gelukt, druk je rechts onderin je scherm op de pijltjestoets.
De kompasroos is verdeeld over 360º met hierin de 4 windstreken; Noord, Oost, Zuid en West. Daarbij ligt het oosten op 90º, het zuiden op 180º, het westen op 270º en tenslotte het noorden op 360º / 0º. Hoe je de behuizing van het kompas ook zult draaien, de naald zal ten aller tijde het magnetische noorden aanwijzen.
Met het sleutelhanger icoontje zet je het kompas tijdelijk vast. Onder het kompas wordt de huidige locatie met coördinaten getoond. Door op de zwevende knop te drukken wordt een notificatie geactiveerd zodat je ook je richting kunt bepalen zonder de app open te hebben.
Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden. Dat komt doordat het wijzertje een magneet is die zich richt naar het magneetveld van de aarde. Je kunt tegenwoordig ook een kompas-app op je smartphone gebruiken.
De poolster staat ongeveer halverwege tussen de centrale ster in Cassiopeia en de kleine Beer. Trek een denkbeeldige rechte lijn tussen de poolster en de grond. Deze richting is het ware noorden en als je nu een vast punt in de verte kunt vinden, kun je jezelf daar naartoe begeleiden.
Bij browser Kaartversie Google de zaak is vrij eenvoudig. Zoek gewoon naar uw locatie of het gebied dat u wilt controleren en schakel de kaart naar de satellietmodus in de linkerbenedenhoek van de kaart. Er verschijnt dan een kompas aan de rechterkant boven de zoomknoppen. Standaard wijst de kaart naar het noorden.
Android. Sommige Android-toestellen ondersteunen de kompasfunctie niet omdat ze geen kompassensor hebben geïnstalleerd. Controleer de apparaatspecificaties van je smartphone of je een foutmelding krijgt wanneer je de "Skyline"-functie gebruikt.
De hoogte van een plaats bekijken
Tik op de locatie en houd deze vast om de hoogte weer te geven. Je kunt ook de coördinaten voor de latitude en longitude krijgen, en de meettool gebruiken, die de afstand vanaf die locatie weergeeft.
maar hoe weet je nou bij zo'n ouderwets kompas dat de naald altijd naar het noorden wijst? Dit zijn magneten. En magneten trekken elkaar aan.
De elektronische kompassensor werkt door middel van een spoel om een permanente magneet. De kompasstand kan hierbij niet rechtstreeks worden afgelezen, daarvoor heeft men een elektronisch netwerk en een display nodig.
Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°. Aan de hand daarvan worden de juiste graden genoteerd. Het zuidwesten kun je dus nu uitrekenen, precies tussen zuid 180° en west 270° in, dus 225°.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Het noordoosten wordt dus gezien als de plaats die iets ligt ten noorden van waar de zon opkomt, niet als de plaats die ten oosten ligt van de richting van de magnetische pool.
Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker. Kijk je naar het zuiden, dan is het oosten aan je linkerkant en het westen aan je rechter. In de zomertijd gebruik je 1 uur in plaats van 12 uur op je horloge.
Waar de stippellijn de verticale as snijdt, loopt de middelbare zon gelijk met de echte zon. Dan staat de zon in het zuiden om 12 uur. En dat gebeurt vier keer per jaar (16 april, 15 juni, 2 september en 26 december). Want België behoort strikt genomen tot de tijdzone van Greenwich.
Je wijst de kleine wijzer naar de zon en deelt de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 doormidden. Deze denkbeeldige lijn wijst naar het zuiden. Mensen vragen ook: waar is het zuiden kompas? Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer.
Laat het kompas op de kaart liggen, of houd het mooi plat in je hand. Draai het tot het noorden van de kompasroos overeenstemt met je kompasnaald. Proficiat, nu hoef je enkel nog de pijl te volgen. Let er wel op dat je rode kompasnaald steeds overeenstemt met het noorden van de kompasroos.
Zoals te zien, bestaat het kompas uit een rood – witte wijzer,de naald genaamd, en een schaalverdeling met daarop de 4 windrichtingen en een graden verdeling (van 0 tot 360 graden). Het rode gedeelte van de naald, wijst altijd naar het magnetische Noorden.