Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
Afgaande op hun lengte en koolstofdatering was het oudste dier waarschijnlijk 392 jaar, aldus wetenschappers in het tijdschrift Science. Daarmee is de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier. Die lange levensduur dankt hij deels aan zijn trage stofwisseling.
1. Franjehaai. Ze hebben meer iets weg van een aal; deze dieren lijken helemaal niet op de haaien zoals we die vandaag de dag kennen. Het is echter wel een haai; het is er echter een die in zo'n 150 miljoen jaar niet veel veranderd is.
392 jaar. De Groenlandse haai kan vermoedelijk 400 jaar worden en is daarmee het langstlevende gewervelde dier dat we kennen. Met een nieuwe methode analyseerden onderzoekers van de universiteit van Kopenhagen in 2016 de ooglenzen van een aantal Groenlandse haaien, en de oudste was wel 392 jaar geworden.
Spons. Door de lage temperatuur van het zeewater groeit een spons erg langzaam. Wordt zo'n 1000 jaar. Er zijn voorbeelden van meer dan 1500 jaar oud.
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof. Beerdiertjes zijn echter niet groot.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven. Dit alles in één dag.
Op de kreeften, krabben en inktvisachtigen na, hebben de ongewervelde dieren geen hersenen. Toch lijken ze zonder hersenen prima te overleven. Met groepjes losse zenuwcellen kan een zeester bijvoorbeeld leren welke substraten, zoals rotsen of zand, hij in verband kan brengen met de aanwezigheid van voedsel.
Draagtijd van een olifant
De draagtijd van een Afrikaanse olifant is maar liefst 22 maanden. Dat is bijna twee jaar! Deze draagtijd is dan ook wel een van de langste uit het dierenrijk. Door deze lange draagtijd kan het kalfje zich goed ontwikkelen in de buik van zijn moeder.
De meeste kwallen leven zo nog een tijdje voordat hun leven tot een einde komt. Dit geldt niet voor Turritopsis dohrnii. Dit diertje kan namelijk de taken van zijn cellen volledig veranderen om van zichzelf weer een poliep te maken. De kwal kan dan even niet meer zwemmen, maar hij wordt wel weer jonger.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo. Een pasgeboren blauwe vinvis is al 7,5 meter lang.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren.
Op één van de diepste en meest afgelegen plekken van de aarde, de Marianentrog in de Stille Oceaan, is een nieuwe soort vlokreeft ontdekt. Onderzoekers van de Universiteit van Newcastle hebben de nieuwe soort “Eurythenes Plasticus” genoemd; een verwijzing naar het plastic dat in het kreeftje werd aangetroffen.
Een Groenlandse haai die vier jaar geleden dood werd aangetroffen in het poolgebied is mogelijk het oudste gewervelde dier dat ooit heeft geleefd. Deense wetenschappers hebben vastgesteld dat de haai ongeveer 400 jaar oud moet zijn geweest.
De hond. Het oudste huisdier dat archeologen hebben gevonden is de hond. Tot voor kort nam men aan dat dit huisdier in Eurazië ontstond op het eind van de oude steentijd, zo'n 14 000 jaar geleden. Recent onderzoek stelt echter dat de hond al 18 000 jaar eerder verscheen.
Nooit levensvatbaar
"Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan. De eitjes herkennen elkaar simpelweg niet."
Maagdelijke voortplanting, waarvan de wetenschappelijke naam parthenogenese luidt, komt in het dierenrijk vaker voor. Bij onder andere vogels, haaien en reptielen komt het fenomeen regelmatig voor, maar dit is volgens de BBC de eerste keer dat het is vastgesteld bij een krokodil.
De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Met meer dan tienduizend stemmen verschil won de blobvis de titel. De blobvis leeft voor de kust van Australië op dieptes tussen 600 en 1.200 meter. Tijdens een benefietavond van het genootschap werd er aandacht gevraagd voor 'esthetisch uitgedaagde' bedreigde diersoorten.
Zeesterren wandelen over de zeebodem, vinden smakelijke prooien en vluchten voor gevaar. En dat terwijl ze geen hoofd en geen hersenen hebben!
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Dolfijnen kunnen tot 8 uur per dag slapen. Slakken zijn misschien niet de snelste dieren, maar ze maken wel gebruik van hun tijd om te rusten. Slakken kunnen tot 3 weken achter elkaar slapen, wat neerkomt op ongeveer 18 uur per dag. Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur. Ze leven in een natuurgebied in Colombia.