Wanneer je mediteert vertraag je heel geleidelijk je hartstlag en je ademhaling. De bloeddruk wordt normaal en de functie van je immuunsysteem verbeterd. Meditatie verminderd ook de hoeveelheid cortisol in je bijnieren, een van de belangrijkste hormonen die verantwoordelijk is voor veroudering.
Je gedachten en gevoelens kunnen namelijk minder makkelijk met je op de loop gaan als je het elke dag doet. Meditatie is een soort reset knop waar je geest rustiger van wordt. Door dagelijkse oefening word je er beter in en zo wordt het mediteren makkelijker. En dus ook leuker!
Door dagelijks te mediteren leer je je brein alle aandacht op één ding te focussen. Dat kan bijvoorbeeld je ademhaling zijn, je hart of je buik, maar ook geluiden, emoties en gedachten. Hiermee train je dus jouw brein om meer focus te creëren en niet constant mee te gaan in al die 25.000 gedachten.
Mediteren helpt je lichaam en geest te ontspannen, een groot voordeel wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Wanneer je niet kunt slapen dan kan deze mindfulness ademoefening jou helpen snel in slaap te vallen: Adem rustig, diep in en uit, probeer langer uit te ademen dan dat je inademt.
We krijgen tegenwoordig namelijk steeds meer prikkels te verwerken. Meditatie is een manier om hiermee om te gaan. Een onderzoek heeft aangetoond dat mediteren al snel effect heeft. Na twintig minuten vindt er in het lichaam een reactie plaats die het tegenovergestelde is van een “fight or flight-response".
Tijdens meditatie neem je even een moment om tot rust te komen en niet mee te gaan in de gedachte die in je hoofd rondgaan. Gedachtes komen continue op, we zien gebeurtenissen hebben daar gedachten bij en leggen verbanden tussen verschillende gedachtes, gebeurtenissen en gevoelens.
Hoe vaak je moet mediteren is helemaal aan jou. Sommige gebruikers merken al voordelen als ze één keer per dag een meditatiemoment inplannen, terwijl anderen het fijner vinden om twee of drie keer gedurende de dag een korte meditatie te doen. Wel raden we aan om minstens één keer per dag een rustmoment te pakken.
Het verschil tussen yoga en meditatie ligt voornamelijk bij de ingang die genomen wordt om jezelf te trainen. Yoga neemt om bewust aanwezig te zijn meer de fysieke ingang, terwijl meditatie zich daarvoor richt tot de geest. Dat wil niet zegen dat bij yoga de geest niet belangrijk is.
Onderzoek laat zien dat mensen die via meditatie hun concentratie kunnen verbeteren, tegelijkertijd ook hun wilskracht trainen. Hierdoor wordt het makkelijker om emoties te reguleren en impulsen te beheersen, waardoor het makkelijker wordt om weerstand tegen verslaving te bieden.
Als je mediteert, bevind je je in het hier en nu. Je neemt als het ware een 'helicopterview' op je gedachten en laat ze zijn. Door middel van meditatiemomenten kun je zowel mentaal als fysiek voordeel behalen. Veel mensen voelen zich minder gestrest, slapen beter en voelen zich gezonder met meer energie.
Ga je daarentegen mediteren om tot rust te komen, dan is het risico groot dat je gedachten je een uur lang volledig overspoelen omdat je totaal geen afleiding toelaat. Niet zo vreemd dat veel mensen zich tijdens en na een meditatie-sessie onrustiger en meer down dan ooit voelen.
Je ontspant.Je raakt tijdens de oefening ontspannen en ontspanning en slaap lopen ongemerkt in elkaar over. Je ontloopt iets. Er is iets te voelen in je lichaam dat je op de een of andere manier (vaak zonder het te beseffen) vermijdt.
Veel mensen zetten liggende meditatie in als middel om beter in slaap te kunnen vallen. Het is echter zoveel meer omdat het in meditatievorm ook bevorderend werkt voor je concentratievermogen, het geeft rust in je hoofd en je stresslevel gaat ervan omlaag. Door te mediteren kun je de geest trainen om tot rust te komen.
Ja, het is mogelijk om liggend te mediteren, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Ten eerste is het belangrijk om onderscheid te maken tussen meditatie en ontspanning.
Door middel van mediteren, kun je de constante gedachtestroom waarin je dagelijks verkeert even pauzeren. Je neemt er afstand van en probeert er niet in mee te gaan. Met mediteren ga je de stressreactie van je lichaam tegen waardoor je weer een balans kunt vinden.
Yoga is voor beginners vaak makkelijker vol te houden dan meditatie omdat je bij yoga iets 'aan het doen' bent. Meditatie beoefen je vaak zittend (maar er bestaat ook loopmeditatie!), bij yoga voer je staande, zittende en liggende houdingen uit.
Het verbetert de nachtrust. Pijn wordt draaglijker, angsten verminderen, zelfvertrouwen en creativiteit nemen toe. Meditatie helpt tegen verslaving en komt relaties ten goede. De stemming verbetert en zelfs het immuunsysteem krijgt een boost.
Als je start met yoga, zullen je ligamenten, pezen en spieren na een tijdje verlengen, waardoor je lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Het gevolg: een betere lichaamshouding, je kracht neemt toe van top tot teen, stramme spieren versoepelen en nek- en spierklachten nemen af.
“Yoga houdingen en een rustige buikadem activeren het parasympatisch zenuwstelsel. Hierdoor wordt de vecht- of vluchtreactie verminderd. Naast het gezond houden van de hersenen door het zenuwstelsel te kalmeren, wordt zo ook de lichamelijke gezondheid verbetert.
Iedereen kan het, je hebt er niets voor nodig en het kan overal. Er bestaat niet één juiste aanpak. Experimenteer en ontdek de manier van mediteren die het beste bij jou past.
Minder last van angst
Het is duidelijk dat stress tot angstproblemen kan leiden (3). Door te mediteren, verlaag je je stressniveau en heb je dus ook minder last van angst. De wetenschap ondersteunt dit ook. Zo laat onderzoek uit 2008 zien dat mindfulness helpt om angststoornissen en paniekaanvallen te verminderen (4).
Het woord 'mediteren' komt van het Latijnse 'meditari', dat nadenken of overdenken betekent. In veel religies komt meditatie voor als een vorm van spirituele oefening, ook in het christendom. Bij christelijke meditatie is stilte een belangrijke manier om tot nadenken en tot God te komen.