De uitdrukking is in de loop van de tijd één begip geworden. Daarom moet het met twee streepjes geschreven worden: kant-en-klaar. De precieze herkomst van kant in kant-en-klaar is helaas niet duidelijk. Het is waarschijnlijk verwant met het zelfstandig naamwoord kant in de betekenis 'rand, zijde, waterkant'.
In de meeste gevallen is het aan te bevelen in plaats van en/of gewoon of te gebruiken. Het voegwoord of sluit de betekenis 'en' niet automatisch uit. Elke fabrikant van reflecterend of fluorescerend materiaal moet de lichtwerking van zijn producten laten testen.
Simpele regel: altijd aan elkaar
Samenstellingen (woorden uit twee of meer zelfstandige naamwoorden) schrijf je altijd aan elkaar, zonder spaties dus. Het is bijvoorbeeld autoverzekering en niet auto verzekering. Ook langere woorden schrijf je aan elkaar, tenzij er verwarring ontstaat.
Dan zijn er altijd streepjes nodig: een-op-eensessie, een-op-eenbegeleiding of zoals je in de afbeelding hieronder ziet: een-op-eengesprek.
Begin met eenvoudige basisvragen die je de kans geven om in te haken op het antwoord en door te vragen.Start altijd met de vraag 'hoe gaat het met u?'. Zo heb je meteen een algemeen beeld over hoe het met de cliënt gaat.
Voer een open, begripvol, onbevooroordeeld en nieuwsgierig gesprek. Vermijd een in discussie als de cliënt zijn of haar ervaringen, idealen en/of denkbeelden uitspreekt. Ook zorgen over mogelijke radicalisering benoemt u niet in het gesprek.
Wat betekent kant-en-klaar en waar komt deze uitdrukking vandaan? Kant-en-klaar betekent 'helemaal klaar voor gebruik', 'direct toepasbaar, verwerkbaar, eetbaar (enz.)'. Het bijvoeglijk naamwoord kant kwam in de zestiende eeuw voor in de betekenis 'kloek, stevig, flink (van mannen)'.
Bekend zijn de kant-en-klare maaltijden, op industriële wijze verwerkt voedsel dat geheel bereid in de verpakking zit. Al langer in de Nederlandse supermarkten te koop in de diepvries en vanaf 1990 koelvers in het koeling. Groente en vlees, maar ook rijst of aardappels zijn al gaar.
Is het de of het kant
In de Nederlandse taal gebruiken wij de kant.
Koffiezetten, koffiedrinken, pianospelen en vioolspelen zijn daarin bijvoorbeeld als samenstelling opgenomen, maar gas geven, gitaar spelen en cello spelen niet. In een aantal gevallen zijn beide schrijfwijzen verdedigbaar.
Het woord weekend (uitgesproken als [wiekent]) is overgenomen uit het Engels en al een hele tijd ingeburgerd in de Nederlandse taal. Het verwijst naar de periode van vrijdagavond tot maandagmorgen waarin men vrij is van school of werk.
II de vrijdagmiddag
Verbuigingen: vrijdagmiddagen (meerv.) Voorbeeld: `We hebben die hele vrijdagmiddag in het ziekenhuis doorgebracht.
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij.
De correcte vorm is: het lieve kind . Bij een het -woord krijgt het bijvoeglijk naamwoord een buigings-e als het wordt voorafgegaan door het , dit , dat , een bezittelijk voornaamwoord of een genitief.
Het woord klaar-over staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Wat is een 'gezonde kant-en-klaarmaaltijd' eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum moet een kant-en-klaarmaaltijd 400 tot 700 kilocalorieën en minstens 150 gram groente bevatten; maximaal 100 g vlees, vis, ei of tofu; maximaal 15 gram (onverzadigd) vet en maximaal 2 gram zout.
En kant kan ook nu nog steeds heel leuk staan. Toch: als je iemand van kant maakt, heeft dat niets met dure, verfijnde stoffen of met ondergoed te maken. Het kant in het gezegde is eigenlijk de kant, namelijk de kant van de weg. Je werkt iemand, hoppa, van de kant af.
Origineel werd kant vaak van linnen en zijde gemaakt, tegenwoordig is dit meestal katoen, maar ook is veel machinaal kant gemaakt van synthetische vezels.
opmaken (ww) : aan kant maken, in orde brengen, op orde brengen, opkalefateren, opknappen, opkuisen, oplappen, opschikken, optuigen.
Het 'goede gesprek' is het plan-, functionerings- en beoordelingsgesprek in één. Waar in de traditionele HR-gesprekscyclus een duidelijk onderscheid bestaat tussen de drie gesprekken wordt in de methodiek van het goede gesprek deze drie gesprekken samengevoegd in één gesprek.
Tijdens een goed-leven-gesprek praten betrokkenen (verwanten, begeleiders en gedragskundigen), over de cliënt. De LACCS-gebieden worden middels een aantal vragen in kaart gebracht waardoor een compleet beeld van de cliënt en zijn of haar leven ontstaat.