Alle banken in Europa (behalve Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne) gebruiken het IBAN-systeem. Ook in Israël, Tunesië, Mauritius, Turkije, Saoedi-Arabië en Libanon is dit Europese systeem overgenomen. In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
Maar ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco en Israël, Turkije, Libanon, Tunesië, Brazilië en Saoedi-Arabië betalen met IBAN.
Een IBAN in Spanje bestaat uit 24 tekens: 2-cijferige landcode.
IBAN is een afkorting voor 'International Bank Account Number'. Met een IBAN kun je de bankrekening van een persoon identificeren – in binnen- of buitenland. Een BIC/SWIFT-code doet iets anders: die helpt je om een specifieke bank te identificeren bij een internationale overschrijving.
Het IBAN voor Groot-Brittannië bestaat uit 22 posities alfanumeriek (cijfers en letters aaneengesloten invullen), bijvoorbeeld: GB29NWBK60161331926819.
Geografische spreiding van het systeem
In Australië en Nieuw-Zeeland wordt het IBAN niet gebruikt maar worden een SWIFT-code en een BSB-nummer gebruikt.
In de Verenigde Staten bestaat geen standaard rekeningnummerstructuur en geen IBAN. Het rekeningnummer wordt op facturen meestal aangeduid met 'Account Number'. De VS maken voor het betalingsverkeer gebruik van een nationale 9-cijferige bankcode: Fedwire (FW), ook wel 'Routing number' of 'ABA'.
Als je euro's overmaakt naar een rekening in Groot-Brittannië of Noord-Ierland, dan doe je een Eurobetaling (SEPA). Als je een andere muntsoort overmaakt naar een rekening in Groot-Brittannië of Noord-Ierland, dan spreek je van een Wereldbetaling. Voor de Wereldbetaling geldt een hoger tarief.
Indien je een betaling binnen de EU verricht, heb je meestal geen bic nodig. Vanaf 1 januari 2007 is het gebruik van een bic en iban verplicht gesteld door de EU. De Nederlandse banken hebben dit proces geautomatiseerd, waardoor je bij een overboeking naar een ander EU land, de bic code niet zelf hoeft aan te geven.
Elektronisch geld overmaken met BIC-code
Toch is het mogelijk om in euro's geld over te maken naar het VK. Dat komt doordat het VK toegang heeft tot SEPA. SEPA staat voor Single Euro Payments Area: één Europese betaalmarkt. Bij een internationale betaling met SEPA-landen heeft u een BIC-code nodig.
Opbouw van het rekeningnummer: IBAN: Naar Turkije kun je alleen met een IBAN betalen. Het IBAN bestaat uit 26 posities alfanumeriek (bijvoorbeeld TR33 0006 1005 1978 6457 8413 26).
Een bankrekeningnummer in de Verenigde Staten bestaat uit twee delen: een bank code en rekening- nummer. Voor een bankrekening- nummer in de USA is geen standaard format bekend. Het aantal cijfers verschilt per bank.
Het IBAN voor Zwitserland bestaat uit 21 posities alfanumeriek (cijfers en letters aaneengesloten invullen), bijvoorbeeld: CH9300762011623852957.
Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie.
IBAN vinden
Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL). Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na.
Voor wereldwijde betalingen heb je het rekeningnummer nodig van de ontvanger, met of zonder nationale bankcode.Ook vul je de BIC, Business Identifier Code, van de bank van de ontvanger in. Heb je geen BIC, dan kun je ook de naam- en adresgegevens van de bank van de ontvanger invoeren.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen. Je leest verderop welke landen in de SEPA-zone vallen en welke BIC jouw bank heeft.
Betalingen naar Verenigde Staten: nationale bankcode
De nationale bankcode bestaat uit 9 cijfers en kun je invullen in het veld Nationale bankcode achter FW. Niet alle banken in de Verenigde Staten hebben een BIC. Het invullen van een Fedwire is vooral aan te raden als er geen BIC is of als je de BIC niet kent.
Voor een Europese Overschrijving brengt de ING je geen kosten in rekening. Wel berekent de bank waarnaar je geld overmaakt soms kosten, maar deze betaalt de ontvanger. Of een bank geld in rekening brengt en hoeveel, verschilt per bank en land.
De betaling een IBAN (international Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) heeft van de ontvanger. Je kunt deze gegevens opvragen bij de (bank van de) ontvanger.
Voor het grensoverschrijdend betalingsverkeer zijn in principe twee methoden te hanteren: de internationale transacties laten uitvoeren door een lokale bank; de bank zal dat doen door gebruik van correspondent banking of via netwerk-bankieren. zelf rekeningen bezitten in verschillende landen.
Hoe verschilt een SEPA-betaling van een IBAN-betaling? SEPA-betalingen verschillen in wezen niet zoveel van reguliere IBAN-betalingen. Vrijwel het enige verschil is dat je tijdens de overschrijving gebruikmaakt van een aanvullende code. Die code is de BIC-code – soms ook wel SWIFT-code genoemd.
Wat is IBAN? Het IBAN (International Bank Account Number) is de internationale versie van het huidige bankrekeningnummer. Bij de overstap naar SEPA zijn alle bestaande binnenlandse rekeningnummers vervangen door IBAN. Het IBAN is gebaseerd op je huidige rekeningnummer aangevuld met een aantal cijfers en letters.
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.