Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
Als je stopt met je hbo-opleiding, moet je al het geld dat je kreeg later terugbetalen. Dat geldt ook voor de ov-studentenkaart als je niet binnen 10 jaar een studie afrondt. Op deze regel is een uitzondering.
Als u eerder of tijdelijk stopt met uw studie
U kunt collegegeld terugvragen wanneer u zich tijdens het studiejaar uitschrijft. U krijgt dan 1/12e van het collegegeld terug voor elke maand dat u eerder bent gestopt. Stopt u in juli of augustus, dan krijgt u die maanden niet terug.
Stoppen met je studie betekent wel dat je wat dingen moet regelen: Schrijf je uit bij je (hoge)school of universiteit.Dit doe je via Studielink of, bij een mbo-opleiding, via de school zelf.Zet je studiefinanciering en studenten OV stop.
Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
In principe kun je op elk moment van je studie stoppen.Behalve als je nog geen 18 bent en geen middelbare school diploma op zak hebt – dat wil zeggen: havo- vwo- of mbo-diploma (niveau 2). Op dat moment heb je namelijk geen startkwalificatie en moet je doorstuderen tot je 18 bent.
Saldo terugvragen of overzetten
Het overzetten van je saldo op een nieuwe OV-chipkaart is helaas niet mogelijk. Het saldo van je OV-chipkaart kan je wel terugvragen. Dit doe je via ov-chipkaart.nl of via een NS-servicebalie.
Studentenreisproduct: terugbetalen als je geen diploma haalt
Dat wil zeggen dat het in eerste instantie een lening is en een gift wordt als je jouw diploma haalt. Dat moet binnen tien jaar. Behaal je jouw diploma niet, of niet op tijd?Dan moet je het studentenreisproduct of 'OV-lening' terugbetalen.
Binnen 10 jaar opnemen. Doet u mbo 3 of 4, hbo of universiteit? Dan hebt u 10 jaar de tijd om uw studiefinanciering te gebruiken, gerekend vanaf de 1e maand dat u het krijgt. Als u na 10 jaar nog maanden over hebt, bent u die kwijt.
Wie niet binnen 10 jaar zijn diploma behaalt, moet zijn volledige studiefinanciering terugbetalen.Alleen de aanvullende beurs kan soms worden kwijtgescholden. U krijgt een brief zodra u kwijtschelding kunt aanvragen. Deze brief krijgt u aan het einde van het 2e jaar van uw aflosfase.
Als u uw opleiding niet afmaakt, of niet zo lang in dienst bent gebleven als de werkgever hoopte, kunnen de studiekosten onder omstandigheden worden teruggevraagd door de werkgever. Vanaf 1 augustus 2022 zal hier verandering in komen door een wetswijziging.
Aflosfase: maximaal 15 of 35 jaar
U ontvangt bericht van DUO over de hoogte van het bedrag dat u moet betalen. De aflosfase duurt maximaal 15 jaar of maximaal 35 jaar. In hoeveel jaar u uw studieschuld moet aflossen, hangt af van uw terugbetalingsregels.
Financiële gevolgen. Wil je echt stoppen met je opleiding? Dan is het slim om dat voor 1 februari te doen. Studenten die in het eerste jaar voor 1 februari stoppen met de opleiding hoeven de ontvangen basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct namelijk meestal niet terug te betalen.
Als je in je eerste inschrijfjaar voor 1 februari jouw studiefinanciering stopzet, hoef je je prestatiebeurs en reisproduct niet terug te betalen. Dit heet de 1-februariregeling. Een lening moet je natuurlijk wel terugbetalen.
Voor studenten aan een bol-opleiding niveau 3 en 4 zijn de basisbeurs, aanvullende beurs en het reisproduct een prestatiebeurs. Studenten die binnen 10 jaar afstuderen, hoeven de prestatiebeurs dan niet terug te betalen. Doet zij langer dan 10 jaar over hun studie, dan moeten ze alles terugbetalen.
Bestel je OV-chipkaart saldo. Check na je bestelling in bij een poortje of paaltje van NS. Het werkt niet bij paaltjes of poortjes van andere vervoerders. Of haal je saldo op bij de kaartautomaat op het station of bij een servicepunt.
Hoe krijg ik mijn geld van een gemiste check-in of check-uit terug? Ga naar ovpay.nl/reiskosten of ovpay.nl/reisoverzicht en selecteer de kosten die je wilt terugvragen. In je rekeningoverzicht vind je een referentienummer dat begint met NLOV met daarachter 14 cijfers en letters.
Hoelang terugbetalen
U hebt 15 of 35 jaar de tijd om af te lossen. Dit hangt af van de terugbetalingsregels waaronder u valt.
Het is verstandig om zo snel mogelijk je studieschuld af te lossen of te beginnen met aflossen. Hoe eerder jij van de schulden af bent, hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Wil je weten hoe hoog jouw rente is?
Hebt u studiefinanciering aangevraagd, maar gaat u toch niet studeren? Zet uw studiefinanciering direct stop via Mijn DUO. Doet u dit te laat, dan moet u het terugbetalen.
Meteen een nieuwe mbo-opleiding
Je moet het bedrag dat je ontving tijdens je eerste opleiding dus wel terugbetalen. Haal je het diploma van je nieuwe mbo-opleiding binnen 10 jaar? Dan hoef je je studiefinanciering, dus je beurs en de kosten van je ov-studentenkaart, voor die tweede mbo-studie niet terug te betalen.
Een tussenjaar is letterlijk een periode om er even tussenuit te gaan. Dat kan natuurlijk na je eindexamen, maar ook tijdens of na een vervolgstudie. Of als je vroegtijdig je studie afbreekt natuurlijk. Om een tussenjaar te mogen nemen, moet je minimaal 16 jaar zijn en een havo-, vwo- of mbo-diploma op zak hebben.
Veel jongeren nemen een tussenjaar tussen het behalen van hun vmbo, havo of vwo diploma en het starten van een nieuwe mbo, hbo of wo opleiding. Een tussenjaar kun je ook op een ander moment nemen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe richting op wilt met je leven of als je bent gestopt met je vervolgopleiding.