Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
Schulden overledene opvragen
Om erachter te komen of de overledene (grote) schulden had, kunt u een uittreksel van het Bureau Krediet Registratie (BKR) opvragen bij de bank van de overledene. De bank zal u vragen om een verklaring van erfrecht alvorens u inzicht in deze gegevens te bieden.
Dankzij de nieuwe privacywet AVG kunt u voortaan gratis zien of iemand in uw omgeving schulden heeft. Gegevens van het Bureau Kredietregistratie (BKR) zijn vanaf nu zonder kosten op te vragen. Alle schulden van meer dan 250 euro moeten worden bijgehouden door het BKR.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
Lukt het niet om zelf uw schulden te betalen? Meld u dan aan voor schuldhulpverlening van uw gemeente. Als u voldoet u aan de voorwaarden, start u met een vrijwillig 'minnelijk schuldentraject'. Uw schuldhulpverlener maakt dan afspraken met uw schuldeisers over het betalen van de schulden.
Voor misdrijven geldt een verjaringstermijn van 6, 12 of 20 jaar. Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Voorwaarden kwijtschelding schuld
Om (gedeeltelijke) kwijtschelding van uw schuld te krijgen, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen was bijvoorbeeld minimaal 3 jaar niet hoger dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het UWV heeft een overzicht met voorwaarden voor kwijtschelding van uw schuld.
Daardoor krijgen die ook problemen, bijvoorbeeld op school. Schulden verlagen je zelfbeeld. Mensen met schulden voelen zich vaak machteloos en hulpeloos. Ze voelen zich slachtoffer van de omstandigheden en hebben het idee dat ze geen invloed hebben op hun toekomst.
Helaas komen vele mensen pas te weten dat ze op de zwarte lijst staan nadat hun aanvraag voor een lening werd geweigerd. Om te checken of jouw naam op de zwarte lijst staat vermeld, kan je surfen naar de website van de Nationale Bank. Daar zie je overzicht van alle gegevens die op jouw naam staan geregistreerd.
Bezittingen en schulden die u voor het huwelijk samen bent aangegaan, blijven van u samen. Schulden die voor het huwelijk zijn gemaakt voor een bezitting die van u samen is, zijn van u samen. Bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk krijgen zijn van u samen.
U bent niet aansprakelijk voor de schulden van uw broer bij zijn overlijden, behalve wanneer u erfgenaam bent en u de erfenis en schulden aanvaardt. Als u de erfenis niet aanvaardt, hebt u niets met de schulden van doen. U kunt het huis niet kwijt raken door schulden van uw broer.
Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld.
Na het zuiver aanvaarden van de erfenis heeft u recht op alle bezittingen van de overledene. Maar u bent ook aansprakelijk voor alle schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen (negatieve nalatenschap). U moet dan met uw eigen vermogen de overgebleven schulden betalen.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Wanneer verjaart een schuld? Schulden kunnen verjaren als de kredietgever de schuld een aantal jaar niet opeist. Dat wil zeggen dat u geen verzoek om betaling of een aanmaning krijgt. De termijn gaat in op het moment dat de schuld ontstaat of op het moment dat een betalingstermijn is verstreken.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Weet u niet meer precies waar u schulden heeft? Bij het Bureau Krediet Registratie kunt u gratis een overzicht inzien met welke schulden er op uw naam staan. Daarnaast geeft de website schuldenwijzer.nl een overzicht van welke deurwaarders een vordering op u hebben.
Geld lenen met schulden is zeker mogelijk zolang de schulden niet te hoog zijn voor jouw financiële situatie. Ook moet je altijd netjes betaald hebben. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan heb je een negatieve registratie bij het BKR en kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.
Een herfinanciering is een manier om van jouw schulden af te komen. Kredietbank Nederland betaalt dan in één keer al jouw schulden af. Voor het totaalbedrag heb je dan alleen nog een lening bij ons.