SN 4 buis is de rioleringsbuis. Deze klasse buis is de standaard voor zowel binnenriolering als buitenriolering. Dit type buis kan ook worden gebruikt in situaties waar zo nu en dan kans is op verkeersbelasting.
Voor een afvoer van (vervuild gebruikt) water wordt een PVC buis gebruikt, ook wel een rioolbuis genoemd. De PVC buis is opgebouwd uit 3 lagen en is gemaakt van PVC materiaal.
Materiaal. Is er minimaal 0,5 m goed verdichte grond boven de buis aanwezig, dan volstaat een PVC-buis SN4. Buizen met een kleinere stijfheidsklasse dan SN4 zijn niet geschikt voor ondergrondse toepassingen. Voorbeelden van zulke buizen zijn HWA-buizen met een wanddikte van 1,5 mm en PE-afvoerleidingen.
Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat - 2x de wanddikte. Dus u heeft bijvoorbeeld een maat PVC buis van 32 mm diameter met een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2x3= 26 mm.
Binnenshuis gebruik je meestal buizen van 50, 75 of 90 mm, en voor wc's 90 of 110 mm. Buizen met een diameter kleiner dan 110 mm verlijm je aan elkaar met lijmmoffen.
PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Een laatste voordeel van PP/PE ten opzichte van PVC: het is gladder waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt met 110mm aangesloten op de hoofdleiding.
De binnenriolering (alles in en onder de woning) wordt buiten de fundering aangesloten op de pvc-buis van de buitenriolering. Deze heeft normaal gesproken een diameter van 125 mm en wordt onderling gekoppeld door middel van pvc-hulpstukken met manchetverbinding.
De druk die nodig is om een volwand met een PVC-klasse 34-buis 3 % te vervormen is 8 kN/m2 (SN8), en voor een volwand met een PVC-klasse 41-buis is dat 4 kN/m2 (SN4). De NEN-EN-ISO 9969 schrijft exact voor hoe de ringstijfheid van thermoplastische buizen moet worden bepaald.
Klasse A buis is de meest verkochte stalen buis. Dit heeft onder andere te maken met de gunstige prijs die Limtrade hanteert. Deze stalen buizen zijn normaliter steeds op voorraad waardoor snelle levering mogelijk is. De klasse a buis wordt voornamelijk gebruikt voor constructie doeleinden.
Diameters water afvoer leidingen
32 ~ 40 mm: Lekwaterafvoer van cv. 40 ~ 50 mm: Wastafel, bidet, bad, douche, gootsteen, wasmachine. 90 ~ 110 mm: Uitgietbak, toilet. Wanneer je meerdere toestellen aansluit op een zelfde afvoer moet je zeker de grootst aangegeven diameter hanteren.
Als men een bocht wil buigen in een pvc-installatiebuis doet men er verstandig aan om een binnenbuigveer of een buitenbuigveer te gebruiken. De binnenbuigveer brengt men in de buis die men wilt buigen en de buitenbuigveer schuift men er omheen.
Sterkte van pvc afvoerbuis
Om de sterkte van pvc rioolbuizen uit te drukken zijn er 3 klassen: SN2, SN4 en SN8. Hoe hoger het getal, des te sterker de pvc buis. De meest gangbare klasse is SN4. In situaties waarbij er een hogere verkeersbelasting van toepassing is zijn SN8 buizen vaak de aangewezen keuze.
PVC drukbuis toepassing
Voor lage druk kunt u kiezen uit de drukklasses tot 10 bar. De PN waarde is het aantal bar druk dat een buis kan weerstaan. Voor zwaardere belasting is drukbuis verkrijgbaar tot 16 Bar.
PVC: de veelzijdige oplossing voor de afvoer van regenwater!
Zo heeft u keuze uit een vierkante PVC buis voor een nette wegwerking in de gevel, of ronde buizen in donkerbruin, ISO-kleur of grijs. Voor de ronde PVC buizen zijn ook slagvaste ondereinden in polyethyleen leverbaar.
Daarom stelt NTR 3216 eisen aan de maximum lengte en het maximale aantal bochten. Bijvoorbeeld voor de afvoer van een toilet mag de totale lengte van de verzamelleiding incl. toestelleiding niet meer zijn dan 8 meter met een maximale richtingsverandering van 135° (dus niet meer dan 3 bochten 45°).
Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorstroming van ongeveer 10m3 per uur. Voor een rustige laminaire stroming (minimaal energieverlies) wil je niet hoger gaan dan 1 meter per seconde. Bij een leiding van 110mm betekent dit een doorvoer van maximaal 30m3 per uur.
Zo min mogelijk bochten in afvoerpijp
Op deze manier voorkomt u dat er verstoppingen in de afvoer ontstaan. Bij iedere bocht die het afvalwater door de pijp moet afleggen, neemt het risico toe dat vuil op dit punt ophoopt en een verstopping veroorzaakt.
Antwoord. Het belangrijkste advies is dat je de helling niet te sterk mag laten aflopen. Meestal wordt een hellingsgraad van 0,5 tot 1 cm per meter geadviseerd. Met het blote oog is deze afhelling nauwelijks waar te nemen.
Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo'n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%).
PVC buis 160mm per m. € 14,00 per m.