Gebruik een vijzel om de knoflookteentjes fijn te stampen tot een pasta. Doe de knoflookpasta terug in de olie en uw mojo de ajo is klaar.
Gemaakt van vers gehakte knoflookteentjes. Lekker om sausjes, salades en stoofschotels in een handomdraai een mediterraan tintje te geven en een onmisbaar ingrediënt voor oriëntaalse schotels. Eén theelepel Gehakte Knoflook komt overeen met de hoeveelheid van één knoflookteen.
Na openen min. 3 maanden houdbaar in de koelkast.
Ontdoe de teentjes van hun schil en leg ze in hun geheel in een goed afsluitende pot. Vul de pot met olijfolie tot de teentjes helemaal onder staan. Op deze manier kan je de teentjes ongeveer 2 maanden bewaren en krijg je ook een lekker smakende lookolie.
Koel bewaren
Leg knoflook nooit in de koelkast, maar bewaar het bij kamertemperatuur. Juist in de koelkast bederft knoflook snel. Als er dan ook nog vocht bij de knoflook komt, kan het snel gaan schimmelen. Bewaar het koel en donker bij een temperatuur rond de 16 graden.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Verse knoflook is ca. 4 dagen houdbaar. In de diepvries kun je knoflook in een goed afgesloten plastic zakje of bakje 1-3 maanden bewaren (minimaal -18°C).
Het voedingscentrum raadt ten zeerste af knoflookteentjes in olie te bewaren. Op verse knoflook kunnen sporen voorkomen van de bacterie Clostridium botulinium. Deze bacterie vermenigvuldigt zich wanneer de knoflook wordt bewaard in olie. De bacterie maakt een gifstof aan die botulisme kan veroorzaken.
Goed voor je bloeddruk
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
De allerlekkerste knoflook komt uit Nederland: uit Slootdorp. Al sinds 1986 teelt de familie Biesheuvel verse Noord-Hollandse knoflook. Niet die gedroogde bolletjes in een netje. Nee, verse sappige witte bollen met een mooie groene stengel.
Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades. De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
De knoflook schoonmaken
Maal de knoflook in een knoflookpers, hakmolen of keukenmachine totdat deze fijn is. Vervolgen kan je de kan je de knoflook drogen op keukenpapier op een bakblik in de oven of voedseldroger. Droog je in de oven laat de deur dan op een kiertje staan zodat het vocht kan ontsnappen.
Je kunt je knoflook het beste op een koele, droge, donkere plek bewaren. Een ongepelde knoflookbol die op deze manier wordt bewaard, blijft ongeveer zes maanden goed. Zodra een teentje niet meer aan de bol zit, blijft-ie drie weken goed.
Dus gemiddeld genomen: 1 teen knoflook = iets meer dan 1/2 theelepel knoflookpoeder. Natuurlijk verschilt het ook hoe groot de teen is, hoe groot je lepels zijn en wat er in de rest van het gerecht zit. Voeg altijd toe naar smaak en proef tussendoor. Zo kun je jouw perfecte hoeveelheid uitkiezen.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
3. Goed voor je hersenen. Gember en knoflook kunnen de gezondheid van je hersenen ten goede komen door ze te beschermen tegen cognitieve achteruitgang. Je geheugen is hierdoor beter, waardoor je alles sneller in je opneemt.
Het eten van knoflook zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten. Onderzoek aan de universiteit van Adelaide toont aan dat knoflook goed kan helpen bij een te hoge bloeddruk. Knoflook zorgt voor het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in je lichaam.
wanneer knoflook in contact komt met citroen of andere zure ingrediënten, bestaat de kans dat het blauw uitslaat. Dit kan echter geen kwaad! in tegenstelling tot ui gaan je ogen niet tranen van knoflook. knoflook behoort niet tot de kruiden of specerijen.
Knoflook olie - 500 ml| Xenos.
Oogsten en drogen
Om de bollen lang goed te houden kun je de bollen het best eerst laten drogen. Doe dit door ze met loof en al op te hangen, bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats.
De bittere smaak wordt door het blancheren namelijk verminderd, waardoor je geen wrange smaak in je mond overhoudt.
Het gebruik van verse knoflook (1 tot 2 teentjes per dag) is aan te raden. Nederlanders eten relatief weinig knoflook. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, die per persoon gemiddeld anderhalve kilo knoflook per jaar eten, wat neerkomt op zo'n 450 teentjes: zo'n beetje de aanbevolen hoeveelheid.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.