De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'.Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Brood kan het beste bewaard worden in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel op kamertemperatuur. Hierin blijft het brood het langst zacht en mals. Voor mensen die van een blijvend krokante korst houden, raden wij aan het brood te laten verpakken in een papieren zak of onze katoenen broodzak.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Wanneer u de afbakbroodjes niet op de dag van aankoop afbakt, adviseren wij u de broodjes, na aankoop, gekoeld (<5ºC) te bewaren. Op deze manier kunt u schimmelvorming uitstellen. Let wel op dat de afbakbroodjes na aankoop ca. 3 dagen (gekoeld <7ºC) houdbaar zijn.
Heb je de harde broodjes zelf gebakken laat deze dan eerst tot op kamertemperatuur afkoelen. Doe de broodjes in een diepvrieszak en plak er een etiket op met naam en datum. 24 uur in de vriezer laten invriezen.
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Met gewoon brood (voor lunchpakketten)
's avonds bevroren brood smeren (of vers als het net die dag bij de bakker vandaan komt). Met beleg en al in de vriezer & dan de volgende ochtend bevroren mee. Heerlijk vers & fris bij de lunch.
Stokbroden zijn niet geschikt om te bewaren, ze moeten worden opgegeten op de dag dat ze gebakken worden. Mocht je het toch niet kunnen laten, stop ze dan goed luchtdicht verpakt in de vriezer.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Tot enkele weken na de t.h.t.-datum: afbakbroodjes, eieren. Tot enkele maanden na de t.h.t.-datum: vet, meel, (droge) koekjes, cornflakes, muesli, zacht snoep, pindakaas, hagelslag, zoutjes, pinda's, chips, fritessaus, ketchup, et cetera. Minimaal een jaar: koffie, thee, gedroogde pasta, rijst, mie.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Je kunt de sandwiches gerust ruim van tevoren maken zonder dat ze droog worden (tot gebruik uiteraard wel goed afdekken met vershoudfolie). Helaas is dit brood echter niet zo makkelijk te vinden, tenzij je een pasje voor een horecagroothandel hebt.
Ook broodjes met een krokante korst (pistolets, piccolo's, ...) kunnen in de diepvriezer. Ontdooi ze 6 tot 9 minuten in de oven op maximaal 150°C. Let wel: eenmaal ontdooid, mag je brood niet opnieuw ingevroren worden.
Voor het afbakken van brood gebruik ik de (convector)ovenstand ca. 10 minuten op 200 graden (inclusief voorverwarmen) Het brood komt er echter elke keer keihard en bleek uit. Als ik het brood er korter in doe, is het naast bleek ook helemaal slap en niet gaar van binnen.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Zachte broodjes behouden een dag of drie, mits goed verpakt in plastic, hun versheid. Wil je de broodjes langer bewaren, dan adviseren we om ze in te vriezen. Ze zijn dan circa 2 weken houdbaar.
Sandwich kun je ongeveer 6 weken tot 3 maanden in de vriezer bewaren. In de koelkast kun je een sandwich ongeveer 2 dagen goed houden, mits wel goed afgedekt zodat het brood niet uitdroogd.
2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst. Het stokbrood kunt u in de oven doen op 180 graden. Na 5 minuten is het stokbrood weer heerlijk vers.
Als je een stokbrood hebt afgebakken, mag het niet meer in de koelkast. Een afbak stokbrood blijft ongeveer 2 tot 4 dagen goed in de koelkast.
Het werkt als volgt: leg de broodwarmer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180° graden. Leg hem hierna tussen je broodjes in een broodmandje of schaal. Zo blijven je broodjes lekker warm voor bijvoorbeeld de laatkomers aan het ontbijt, of voor tijdens een diner. Slim!
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
Voor het afbakken heb je een oven nodig. In de gewone magnetron worden ze niet lekker. Pitabroodjes kun je ook onder de grill of in een broodrooster 'afbakken'.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.