De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Beste dekkende beits – Cetabever Tuinschuur & Tuinhuisbeits
Dan raden we deze Cetabever Tuinschuur- en Tuinhuisbeits aan. Deze beits beschermt het hout van je schuur, tuinhuis of buitenmeubelen tegen uv-stralen, regen en wind, en geeft deze items bovendien een stijlvolle look.
Er kunnen veel producten worden gebruikt voor de bescherming van hout buitenshuis. We kunnen deze 4 generieke typen noemen: beits, olie-verzadiger, vernis en verf, waarvan de eerste drie het ontwerp en de natuurlijke structuur van het hout behouden.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.
Bij een goede constructie zal het hout van nature al een heel lange levensduur hebben. Men kan het hout impregneren met fungiciden, oftewel gif waardoor schimmels niet de kans krijgen om te gaan groeien. Als het hout dan nat wordt krijgen schimmels minder kans om te groeien en wordt het rotten van het hout uitgesteld.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Onbehandeld hout lakken: praktische tips
Een zachte houtsoort zoals vuren of grenen kun je het best reinigen met een verfreiniger. En gaat het om een harde houtsoort zoals mahonie? Maak dan gebruik van een thinner. Een combinatie van water en ammoniak is het best geschikt voor hout zoals afzelia.
Het Douglas hout beitsen beschermt het hout beter dan door het te oliën. Beitsen zorgt ervoor dat de levensduur van het Douglas hout wordt verlengd en dat het Douglas hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt.
Wanneer u kiest voor beitsen, hoeft u het hout minder vaak opnieuw te impregneren als bij olie het geval is. Wij raden u aan om het hout om de vijf jaar opnieuw te beitsen.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
De levensduur van geïmpregneerd hout bedraagt ongeveer tien tot vijftien jaar en is vooral afhankelijk van de houtsoort en de mate van vochtbelasting.
De laag beits vervaagt daarom vaak na het eerste jaar. Om te voorkomen dat de kleur vervaagt, moet gedompeld hout binnen de eerste maanden worden behandeld met een extra beschermingslaag of zelfs twee.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Beste beits voor schutting
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen. U kunt het dus op alle houten oppervlakken buitenshuis gebruiken. Daarbij heeft u keuze uit diverse subtiele en uitgesproken kleuren.
Het verschil tussen lak en vernis is dat vernis transparant is, lak is dat niet. Met lak geef je een oppervlakte een andere, dekkende kleur, maar met vernis behoud je de originele vormen en tekening van de onderlaag. Lijnolie is overigens ook een vorm van vernis, de meest eenvoudige vorm zelfs.
Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf en lak isoleren het hout en bieden daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar een lak als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd.