Van der Poel is pas de vierde Nederlandse winnaar van de Italiaanse koers en de eerste sinds Hennie Kuiper in 1985. Ook Jan Raas (1977) en Arie den Hartog (1965) staan op de erelijst. De 28-jarige Van der Poel heeft nu twee van de vijf monumenten gewonnen. Eerder zegevierde hij tweemaal in de Ronde van Vlaanderen.
Records. Drie renners wonnen in hun carrière alle vijf de monumenten, allen Belgische renners: Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck. Merckx is de enige die alle wedstrijden meer dan één keer won; een derde overwinning in de Ronde van Lombardije (1973) werd hem ontnomen na een positieve dopingcontrole.
In de historie speelde Feyenoord 191 keer tegen elkaar. Van die duels werden er negentig gewonnen door Ajax, 55 keer ging Feyenoord er met de overwinning vandoor en 46 keer eindigde de Klassieker in een gelijkspel. Van de 191 duels werden er 92 in Rotterdam afgewerkt.
1) Mathieu van der Poel
Zonder twijfel de Koning van het Nederlandse wielrennen in 2023. Hij is dat al op basis van zijn reputatie en basisniveau, maar na een jaar waarin hij wereldkampioen op de weg werd en twee monumenten won kunnen en willen we niet om hem heen.
Dat zijn de voorjaarsklassiekers Milaan San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de najaarsklassieker de Ronde van Lombardije. Deze 5 wielerwedstrijden zijn de spannendste, zwaarste en meest prestigieuze wielerklassiekers van het jaar.
Van de 1800 wegwedstrijden die Eddy Merckx reed, won hij er 521, waaronder 442 van de 1582 als beroepsrenner. Daarnaast won hij ook 98 baanwedstrijden en 2 veldritten.
Volg nieuws over de Tour de France
Van de drie Nederlanders die langer in het geel reden dan Van der Poel, is Zoetemelk degene met verreweg de meeste dagen als klassementsleider achter zijn naam. In de Tour-edities van 1971, 1973, 1978, 1979 en 1980 was hij in totaal 22 dagen de geletruidrager.
De beste vrouwelijke wielrenster aller tijden is Leontien van Moorsel, nipt gevolgd door Annemiek van Vleuten. Qua palmares doen ze allebei onder voor Jeannie Longo, maar haar erelijst is besmet door dopingschandalen. Boeit de koers u vandaag nog steeds?
Results in the 5 monumental classics, Paris-Roubaix, Tour of Flanders, Milan-SanRemo, Liege-Bastogne-Liege and Il Lombardia.
Klassiekers worden ze genoemd: de vijf oudste eendagswedstrijden van het professionele wielrennen: Luik-Bastenaken-Luik (1892), Parijs-Roubaix (1896), de Ronde van Lombardije (1905), Milaan-San Remo (1907) en de Ronde van Vlaanderen (1913). De Engelse auteur noemt deze wedstrijden terecht 'monumenten'.
Eddy Merckx is met een aantal van 182 ruimschoots koploper in dit lijstje. Opgemerkt dient te worden dat hier ook de renners tussen staan die nooit een grote ronde wonnen, deze renners worden cursief weergegeven.
Results in the 5 monumental classics, Paris-Roubaix, Tour of Flanders, Milan-SanRemo, Liege-Bastogne-Liege and Il Lombardia.
De tiende rit in de editie van 1926, van Bayonne naar Luchon over 326 kilometer en vier Pyreneeëncols, geldt als de zwaarste Touretappe ooit.
Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Remco Evenepoel. Keurig verdeelden ze in het wielerseizoen 2023 onderling de vijf Monumenten.
Ook in de derde week blijft de Belg voorlopig verdienen, aangezien hij in het bezit is van de bergtrui. Drie Jumbo-Visma-renners completeren overigens de top-5. Sepp Kuss verdiende tot dusver 24.925 euro, Jonas Vingegaard 21.135 euro en Primoz Roglic 19.470 euro.
Vraag dat maar aan Jasper Philipsen. De Belgische topsprinter van Alepcin-Deceuninck is na twee weken in de Tour al 57.600 euro rijker. Hij verdiende een pak meer dan zijn goede vriend Tadej Pogacar, die met 35.880 euro op plek twee staat.
Ook daarin klopte Mathieu van der Poel trouwens zijn eeuwige rivaal Wout Van Aert, die vorig jaar – los van zijn gewone loon bij Jumbo – in zijn vennootschap aftikte op 908.587 euro nettowinst. Samengeteld leverden al die (extra)sportieve inkomsten Mathieu van der Poel tussen 2015 en 2022 al 2.846.000 euro netto op.
Biografie. Marchand, een eeuweling van amper 1,52 m groot en 51 kg zwaar, die in de gemeente Mitry-Mory nabij Parijs woonde, is houder van merkwaardige records in het wielrennen, zeker gezien het feit dat hij zich pas op 78-jarige leeftijd ernstig op het wielrennen heeft toegelegd.
Wielrenner Mark Groeneveld is overleden. De Nederlandse renner van de continentale Canadese XSpeed United-ploeg zakte maandag in elkaar, vermoedelijk door een hartaanval.
Joop Zoetemelk
De Tour-winnaar van 1980 is de Nederlandse recordhouder gele truien. Hij mocht de maillot jaune liefst 22 keer aantrekken. Joop Zoetemelk woont in Frankrijk sinds het jaar dat hij zich voor het eerst in 's werelds beroemdste wielertricot tooide.
Een koers die zelfs Eddy Merckx nooit op zijn naam kon schrijven. Het was al van 1991 met Dirk De Wolf dat een Belg deze Italiaanse klassieker nog eens won. In 1960 ging de zege naar Emile Daems.
Jumbo-Visma is verkozen tot beste Wielerploeg van het Jaar. De Nederlandse formatie is de eerste winnaar van deze nieuwe trofee. 2023 was natuurlijk een bijzonder groot succes voor Jumbo-Visma met onder meer de eindzeges in alle drie de grote rondes.