Zout leidt tot erosie van de gesoldeerde delen van goud, zilver of platina. Op die plaatsen verzwakt het edelmetaal en kan uw juweel breken. Ook de diamant kan aangetast worden door zout.
Maak een sopje van vloeibaar afwasmiddel en warm water. Leg het sieraad in het sopje en borstel het voorzichtig met een zachte tandenborstel. Leg het sieraad in een zeef en spoel af met lauwwarm stromend water. Laat uw sieraad goed drogen door het te deppen met een zachte doek, dat niet pluist.
Zuiver goud zal nooit aangetast worden door chloor omdat het een edelmetaal is dat niet of amper reageert met andere chemische stoffen. Maar het is een vrij zacht metaal. Dus om er gouden juwelen van te kunnen maken, worden andere edelmetalen aan het goud toegevoegd.
Een verfrissende duik in het zwembad nemen met je gouden of zilveren is niet aan te raden. Niet alleen zilver maar ook goud kan gaan oxideren en daarmee richt je blijvende schade aan. Wanneer gouden sieraden bijvoorbeeld al licht beschadigd zijn dan zijn ze extra gevoelig voor agressieve stoffen zoals chloor en zout.
Zeewater: je zou denken dat hier sieraden met parels genoemd worden, maar helaas door het gebruik van zonnebrand, zand en veel zon worden parels dof en verliezen ze hun mooie glans. Sieraden vinden het strand over het algemeen niet zo fijn. Wil je toch wat in of om? Kies dan voor gouden sieraden zonder stenen.
En ook van zeewater worden je gouden sieraden niet blij. Het bijtende zout kan namelijk ook het materiaal van je ring, armband, oorbellen of ketting aantasten. Zeker als je sieraden gesoldeerde onderdelen hebben, bijvoorbeeld steentjes, kan dit door het verzwakte materiaal sneller loslaten.
Doe je sieraden pas om als je je parfum, make-up en andere verzorgingsproducten al op hebt gedaan. Doe je sieraden als je gaat slapen af, zo komt het sieraad niet onnodig in contact met de zuurgraad van je huid. Douche of zwem niet met je sieraden om.
Het korte antwoord is dat gouden sieraden onder de douche kunnen worden gedragen. Water beschadigt het metaal niet, of je nu gele, witte of roségouden stukken draagt.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Toch kan goud eenvoudig krassen. 18 Karaats goud is iets warmer geel van kleur, maar hierbij moet opgemerkt worden dat het ook zachter is en dus ook eerder zal slijten. Goud slijt ook waar het tegen ander goud aanzit, bijvoorbeeld als u 2 ringen tegen elkaar draagt of op punten waar schakels zitten.
Vooral zout en chloor kunnen uw kostbare juwelen schade toebrengen. Wanneer u gaat zwemmen in de zee of in een zwembad doet u dus beter uw ringen even uit.
Niet met sieraden slapen
In het verlengde hiervan is het dus ook verstandig om 's avonds je sieraden af te doen voordat je gaat slapen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen slapen met hun ringen, oorbellen of kettingen nog om.
Goud is extreem ductiel (rekbaar).
Sieraden van goud schoonmaken met azijn
Azijn wordt vaak genoemd als hét middel voor het schoonmaken van gouden sieraden. Dit raden wij echter af. Het is weliswaar niet zo krachtig als koningswater (een mengsel van zoutzuur en salpeterzuur waarin goud oplost), maar kan wel leiden tot beschadigingen van uw sieraad.
Wat wij vroeger ook deden is gouden sieraad met stenen onder lauwwarm water houden met een beetje afwasmiddel en een zachte tandenborstel. Heel voorzichtig poets je op deze manier de elementen weer glimmend schoon. Ook voor deze methode geldt, afspoelen met lauwwarm water en drogen met een zachte doek.
De waarde van uw gouden sieraden
Wanneer u kiest voor een ingewikkeld sieraad van 14 karaat goud, kan deze duurder zijn dan een sieraad van 18 karaat goud dat makkelijker gemaakt kan worden. Ook is de kwaliteit van een sieraad niet altijd beter wanneer het meer goud bevat.
Goudchemie. Goud staat bekend als een inert edelmetaal dat weinig reactiviteit vertoont; het reageert bijvoorbeeld niet met zuurstof.
Wanneer je echt goud wilt herkennen, kun je dit het beste zien aan het keurmerk dat op het sieraad staat. In Nederland is elke juwelier verplicht om hun sieraden te laten keuren bij het Nederlandse Waarborg Instituut. Gouden sieraden zijn opgedeeld in verschillende karaten. Elk karaat heeft zijn eigen keurmerk stempel.
Hoe kan Lucardi zo goedkoop zijn? Lucardi is de grootste juweliersketen van Nederland en heeft naast de winkels in Nederland, België en Duitsland ook een webshop. Hierdoor kunnen de sieraden en horloges in grote hoeveelheden worden ingekocht voor een lagere prijs en dus ook weer voor een scherpe prijs verkocht worden.
Goud is een edelmetaal
Edelmetaal verbind zich niet of nauwelijks met zuurstof (roesten ofwel oxideren). Hierdoor blijven edelmetalen altijd mooi. Ze zijn daarom uitermate geschikt om sieraden mee te vervaardigen.
Van de buitenkant ziet doublé goud er namelijk exact hetzelfde uit als het goud zoals we dat allemaal kennen. Toch is er in de samenstelling van het product een groot verschil te ontdekken. Doublé goud is namelijk een met een gouden laagje bedekt voorwerp, dat in de basis is gemaakt van een ander metaal.
In de meeste gevallen worden hiervoor gebruikt: zilver, koper en nikkel. Als men rood goud wilt maken dan voegt men meer koper toe dan nikkel of zilver, daardoor krijgt het sieraad een rodere kleur.
Stainless Steel zorgt ervoor dat de gouden plating heel erg goed hecht en dat de gouden kleur super lang mooi blijft. Bij Finaste maken we alleen gebruik van de beste plating, waardoor de kleur van jouw gouden sieraden praktisch niet verkleurt.