Voor het mooiste resultaat adviseren we om minimaal twee lagen verf aan te brengen. Doe de lengte van de muur keer de breedte van de muur en je hebt het aantal vierkante meter. De uitkomst hiervan verdubbel je (wanneer je twee lagen verf gaat aanbrengen) en zo weet je hoeveel verf je nodig hebt.
We adviseren eigenlijk altijd om muren twee keer te schilderen voor een langdurig, mooi resultaat. Donkere kleuren kunnen dus nog wat extra lagen nodig hebben. TIP: stop niet halverwege de muur voor een koffiepauze. Verf kan al vrij snel, lichtelijk drogen en dan krijg je strepen en vlekken.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
De buitenmuur schilderen doe je best met twee afwerkingslagen. Let erop dat de eerste laag voldoende kan drogen voor je de tweede laag aanbrengt. Om de werken snel te laten opschieten gebruik je een verfrol voor de grotere oppervlakken. Het precisiewerk kan je doen met een kleine borstel of kwast.
Er zijn meerdere verfsoorten voor buiten. Van het merk Sigma raden wij de Facade lijn en de Sigmatex Superlatex aan.Als je liever Sikkens neemt, kies dan voor de Topcoat lijn of de Sikkens Alphatex IQ lijn. Deze soorten muurverf behoren tot de beste soort buiten muurverf.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Kwaststrepen in je lakwerk zijn vaak de oorzaak van het gebruik van een niet geschikte kwast en/of het te dun aanbrengen van de lak. Helaas is dit alleen maar op te lossen door de verflaag te laten drogen, te schuren en opnieuw te beginnen. Voorkomen is dus beter.
Indien de eerste laag verf nog niet droog genoeg is en je brengt al een tweede laag aan, kan de eerste laag niet meer voldoende uitharden omdat deze afgesloten wordt door de tweede laag. De eerste laag gaat een reactie aan met de tweede laag.
Verf moet hechten
Als dat wel het geval is, kan je ook veel meer last hebben van druipers in de verf. De verf glijdt dan als het ware naar beneden en hoopt zich op. Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers.
Belangrijk is om niet halverwege de muur te stoppen, omdat dit zichtbaar kan zijn in het eindresultaat. Schilder de hele muur in één keer af voor een consistente en professionele uitstraling.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Om een buitenmuur te schilderen gebruik je latex muurverf en behandel je de bakstenen eerst met een goede voorstrijk of fixeermiddel. In dit stappenplan ontdek je hoe je een buitenmuur kunt schilderen en wat je hier precies voor nodig hebt.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Het is een vraag waar niet zomaar één antwoord op bestaat. Hoeveel lagen grondverf je exact nodig zal hebben, zal afhangen van zowel de ondergrond als de lak die je wilt gaan gebruiken. Soms is grondverf aanbrengen in één laag voldoende, andere keren zul je minimaal twee lagen aan moeten brengen.
Strak verven werkt het beste wanneer u van op en neer schildert, zowel met roller als met kwast, in een vloeiende beweging. Twee of drie keer is meestal voldoende voor een goede laag bij het strak verven. Daarnaast vragen watergedragen lakken ook om andere soorten kwasten en rollers.
Hoogglans is voor buiten standaard de beste keuze. De verf heeft minder last van vuilaanhechting, waardoor het schilderwerk er langer mooi uit blijft zien. De zijdeglans producten zorgen voor een meer matte uitstraling, maar zijn ook minder 'flexibel'.
De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen. Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.
De beste periode voor buitenschilderwerk is vanaf eind maart tot medio september. Begin niet te vroeg op de dag en ga 's avonds niet te lang door. Doet u dit wel, dan loopt u het risico van condensvorming door sterke temperatuurverandering, waardoor de verf mat wordt en de hechting aanzienlijk verslechterd.
Onze jarenlange ervaring in de praktijk laat ons zien dat beide verfmerken vergelijkbaar zijn in kwaliteit. Het grootste verschil zit hem, bij beide merken, in waar je de verf aanschaft. De Sigma of Sikkens lakken die worden verkocht in de bouwmarkt zijn van ''doe-het-zelf'' kwaliteit.
Beste Sikkens verf voor buiten
De beste twee opties voor buitenklussen zijn Sikkens Rubbol Xd Hoogglans en Sikkens Rubbol Sb. Met deze twee producten bent u verzekerd van een langdurige bescherming tegen de elementen en een mooie kleur die bestand is tegen verbleken of slijtage na verloop van tijd.
De meest veilige keuze is wit of een gebroken wit variant. Voorbeelden van wit zijn KEIM 100% wit of RAL 9003.