Facebook introduceert eigen marktplaats voor verhandelen spullen in Benelux. Facebook heeft bekendgemaakt Marketplace, een dienst voor het kopen en verkopen van tweedehands spullen, te gaan introduceren in onder meer Nederland en België.
In plaats van een bericht te sturen aan de verkoper om een transactie te regelen, kun je een artikel kopen met de betaalfunctie door in de Marketplace-advertentie op Nu kopen te tikken. Aankopen die in aanmerking komen, worden gedekt door Aankoopbescherming.
Vanaf vandaag is Facebook Marketplace in zeventien Europese landen beschikbaar, waaronder Nederland, Frankrijk en Duitsland. Met het nieuwe platform wil het sociale netwerk een centrale plaats bieden voor alles wat met het ontdekken, kopen en verkopen van producten te maken heeft. Hierbij speelt locatie een grote rol.
Je kunt veilig betalen en betaald worden met afrekenen op Marketplace. Aankopen die in aanmerking komen, worden gedekt door Aankoopbescherming.
Marketplace is een van de favoriete platformen bij oplichters geworden. Let op als ze je bijvoorbeeld vragen je digipas te gebruiken om je geld te ontvangen. Dat is niet de gewone gang van zaken. Meld het wanneer je oplichters tegenkomt op internet!
Bij Tikkiefraude vraagt iemand je tijdens een online aankoop om via betaaldienst Tikkie een klein bedrag over te maken. Zogenaamd bedoeld om je bankgegevens te controleren. Dit is echter een oplichter die via een nepwebsite aan je bank-inloggegevens probeert te komen.
Als je volgen op Marketplace toestaat, kan iedereen op Marketplace je volgen en zien hoeveel volgers je hebt. Als je volgen uitschakelt voor Marketplace, verlies je alle bestaande volgers, zelfs als je volgen opnieuw inschakelt. Houd er rekening mee dat volgen op Marketplace los staat van volgen in het overzicht.
Betalen op Facebook
In plaats van een bericht te sturen aan de verkoper om een transactie te regelen, kun je een artikel kopen met de betaalfunctie door in de Marketplace-advertentie op Nu kopen te tikken. Aankopen die in aanmerking komen, worden gedekt door Aankoopbescherming.
ebay.be - eBay België, eBay Belgique.
De link brengt je rechtstreeks naar Marketplace. Daar kan je bladeren door de verschillende categorieën, het aanbod selecteren op plaats of prijs en zoeken op producttitel en plaats. Opvallend is ook de categorie 'Gratis', waaronder je gratis items en zoekertjes terugvindt.
Het verkoopplatform van Facebook heet Marketplace en vind je bovenaan in het linkermenu.
Opmerking: als je weer toegang hebt tot Marketplace, moet je mogelijk facebook.com vernieuwen of de nieuwste versie van de app downloaden.
Je stuurt met Tikkie een betaalverzoekje via Whatsapp, Telegram, Messenger of sms. In het verzoekje staat een link. Via deze link betalen je vrienden jou terug.
Ook belangrijk om te weten is dat Facebook Marketplace plaatsgebonden is: als Belgische gebruiker kan je enkel browsen door het aanbod in eigen land. Items van Nederlandse of Franse gebruikers zal je dus nooit tegenkomen.
Nee, Facebook laat mensen niet weten dat je hun profiel hebt bekeken. Externe apps bieden deze functie ook niet.
Het eerste nadeel is heel banaal, maar wel heel belangrijk. Het probleem is namelijk dat Facebook behoorlijk complex is in gebruik. Het onderscheid tussen een zakelijke of een persoonlijke pagina is iets waar veel zelfstandigen in eerste instantie al de fout mee ingaan.
Nee, Facebook geeft mensen niet de mogelijkheid om te zien wie hun profiel heeft bekeken. Apps van derden bieden deze functie ook niet. Als je een app ziet die beweert deze functie wel te bieden, vragen we je de app te rapporteren.
Twijfel je over de betrouwbaarheid van een verkoper? Kijk dan of je zijn/haar gegevens op Google kunt vinden. Ook kun je het telefoon- en bankrekeningnummer via het Meldpunt Internetoplichting controleren. Wees alert bij verkopers uit het buitenland.
Wees voorzichtig met een platform zoals Marktplaats
Als je bijvoorbeeld via marktplaats iets verkoopt, dan is het doorgeven van jouw bankrekeningnummer gebruikelijk om de betaling te ontvangen. In ieder geval is het doorgeven van naam en rekeningnummer iets om mee uit te kijken op die manier.
Het enige betrouwbare bewijs dat de koper heeft betaald, is het aankoopbedrag op uw eigen bankrekening, ofwel de bevestiging in uw mobiele app voor betaalverzoeken, ofwel contant geld dat u zelf heeft nageteld. Een oplichter kan op zijn eigen toestel of computer heel makkelijk een vals betaalbewijs laten zien.
Zoek bijvoorbeeld online naar gegevens zoals naam, telefoonnummer en bankrekeningnummer (Google, social media, fora of andere websites). Controleer voordat je geld overmaakt of de (bank)gegevens bekend zijn bij de politie. Probeer persoonlijk met de (ver)koper af te spreken. Zo wordt de kans op oplichting kleiner.