Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141 592 653... Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het getal π komt voor in veel verschillende formules binnen de wiskunde en natuurkunde.
P definities
1) Een weinig zacht (afk.) 2) Fosfor 3) Fosfor (afk.) 4) Landcode op auto''s uit portugal 5) Nationaliteitsletters portugal 6) Parkeerplaats 7) Parkeren 8) Pater, vader (afk.) 9) Paus 10) Piano (muz.)
Pi is een getal dat in de wiskunde niet kan veranderen: kortom een wiskundige constante. De decimale notatie van het getal π vormt de getalwaarde 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288… Het getal vormt de verhouding tussen de omtrek en de middellijn of diameter van een cirkel.
Oorsprong getal pi
Al ongeveer 4.000 jaar geleden ontdekten de Babyloniërs al dat de omtrek van een cirkel ongeveer drie keer zo lang was als de diameter. Ook op papyrus van de Oude Egyptenaren werd een ruwe benadering van het getal aangetroffen.
Phi wordt geschreven als Φ en is bij benadering 1.618. Euclidus heeft als eerste phi als getal aangeduid.
Als je weet wat de diameter is, gebruik je de formule: diameter * pi = omtrek. Soms wordt de formule ook anders gebruikt: omtrek = pi * 2 straal. Hierbij wordt in plaats van de diameter 2 keer de straal gebruikt. In wiskundige taal wordt de straal r genoemd en voor pi gebruiken we het symbool π.
Rick de Jong niet: hij is voormalig Europees recordhouder in het getal 'pi' uit zijn hoofd leren, namelijk met maar liefst 22.612 decimalen achter de komma. En zo zou je van de andere cijfers ook een beeld kunnen maken. Stel dat je je pincode wilt onthouden, en je combinatie is 3412.
Pi is de verhouding tussen de lengte van de diameter van een cirkel en de lengte van de omtrek van dezelfde cirkel. De omtrek van de cirkel is namelijk precies Pi maal de diameter.
Gebruik de formule.
De omtrek van een cirkel is te vinden met de formule C=π*d=2*π*r. Dus pi is gelijk aan de omtrek van de cirkel, gedeeld door de diameter. Voer je getallen in een rekenmachine in: het resultaat zou ongeveer 3.14 moeten zijn.
Het getal pi is nu bekend tot 1,24 biljoen cijfers achter de komma. De berekening van pi vergde 400 uur rekentijd op een supercomputer. Het oude record – daterend uit 1999 – stond op ruim 206 miljard decimalen. Het kan nog even duren voor het nieuwe record gepubliceerd wordt in het Guiness Book of Records.
Ten eerste, waarom Pi? Het wiskundige teken voor Pi, 'π', is een Griekse letter, afkomstig van de eerste letter van de Griekse woorden “περιφέρεια”, dat periferie betekent en “περίμετρος”, dat perimeter betekent. Zowel periferie en perimeter verwijzen naar de omtrek van een object.
Samengevat: dat 1+1 gelijk is aan 2 is dus enerzijds zo omdat we 2 gebruiken als notatie voor de 'opvolger van 1', maar dan nog moet (en kan) men bewijzen dat de som '1+1' precies gelijk is aan die 'opvolger van 1', dus 2.
1) Hoe is π ontstaan? Het begon allemaal zo'n 4000 jaar geleden toen de Babyloniërs een verhouding tussen omtrek en diameter van een cirkel ontdekten. Op kleitabletten gevonden in Babylonië bleek dat voor het berekenen van een cirkeloppervlakte een constante werd gebruikt die leek op pi (3,125).
Alleen stomerij: kleding die echt alleen maar in de stomerij kan worden gereinigd zijn voorzien van een rondje met een P erin. Alle oplosmiddelen mogen hierbij worden gebruikt.
Vermogen bereken je met P = U·I (spanning keer stroom). Wat is de eenheid van vermogen? Vermogen wordt gemeten in Watt (W). Een Watt is een Joule per seconde.
Pi is geen geheel getal en ook geen breuk. Het een irrationaal getal. Feitelijk ligt het nog gekker. Neem een typisch irrationaal getal als wortel twee.
De oppervlakte van een cirkel is pi keer het kwadraat van de straal (A = π r²). Leer hoe je deze formule kunt gebruiken om de oppervlakte van een cirkel te bepalen als de diameter gegeven is.
Pi is een getal met eindeloos veel cijfers achter de komma. Het getal wordt daarom altijd afgerond op twee cijfers achter de komma. Voor Pi gebruiken we altijd 3,14.
Een irrationaal getal is niet als breuk (bestaande uit hele getallen) te schrijven. Pi is bijvoorbeeld irrationaal. Dat getal heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma.
Om de omtrek van de cirkel te berekenen is er een formule. De formule luidt: Omtrek van de cirkel = pi x diameter. Deze formule kan gebruikt worden om van iedere cirkel de omtrek te berekenen.
Het getal π, soms geschreven als pi, is een wiskundige constante, met in decimale notatie de getalswaarde 3,141 592 653... Het getal is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Het getal π komt voor in veel verschillende formules binnen de wiskunde en natuurkunde.
Van π (pi), het getal dat de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel weergeeft, is in binaire notatie het 2.000.000.000.000.000ste cijfer berekend: het is een nul.
Om de cijfers van pi te onthouden, bestaat er een ezelsbruggetje: "Yes I want a pizza, yesterday we wanted pizza, yes pizza!" Deze zin is gemakkelijk in je hoofd te stampen. Eigenlijk ken je dan direct al de eerste 10 cijfers van pi.
14 maart is het π-dag. Waarom? Omdat je die datum in de Amerikaanse notering schrijft als 3/14 en 3,14 is ongeveer gelijk aan het getal dat in cirkels verborgen zit. Ruim 300 jaar geleden werd de Griekse letter π voor het eerst gebruikt om het cirkelgetal voor te stellen.