Doe een ademhalingsoefening of meditatie Volgens neurowetenschapper Sara Lazar is mediteren net als bewegen, maar dan voor je
Onrust in jouw hoofd kan vele oorzaken hebben. Je denkt steeds aan een taak die nog af moet of bent met veel dingen tegelijk bezig of je maakt je zorgen over iets of iemand . Andere mogelijk oorzaken kunnen zijn: alles willen bereiken en niks willen missen (FOMO – fear of missing out)
Blijf zo zitten tot het gevoel weg is. Als u vermoedt dat de duizeligheid komt door een medicijn, bespreek dan met uw huisarts of er andere mogelijkheden zijn. Als u door angst, somberheid, depressie of spanning last heeft van een licht gevoel in het hoofd, overleg dit dan met de huisarts.
Een licht gevoel in het hoofd kan komen door bijvoorbeeld snel opstaan, heftige emoties, angst, stress of medicijnen. Sta langzaam op uit uw stoel of bed. Wordt u duizelig, ga dan zitten en doe uw hoofd tussen uw knieën. Of ga bewegen, bijvoorbeeld een paar keer op uw tenen staan.
Een onrustig of opgejaagd gevoel is simpel gezegd een uiting van stress. Belangrijk dus om op zoek te gaan waar het onrustige gevoel vandaan komt. Heb je een stressvolle baan, een groot gevoel van verantwoordelijkheid of een ruzie van een vriend? Er kunnen oneindig veel oorzaken zijn van een opgejaagd gevoel.
Innerlijke onrust is moeilijk in één woord te beschrijven. Voor de ene is het een zeurende rusteloosheid in hun hoofd. Voor de andere een steeds aanwezige lichamelijke nervositeit. Nog anderen beschrijven het als het gevoel steeds in beweging te moeten zijn of het gevoel te hebben altijd nog iets te moeten doen.
Emotionele rust geeft je de vrijheid om gevoelens authentiek uit te drukken en neigingen te elimineren die je emotionele welzijn niet ondersteunen. Je emoties uiten en verwerken met iemand die je vertrouwt of via creatieve uitingen zoals een dagboek of kunst.
Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf. Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt.
Verschijnselen. Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen. Het lijkt alsof je wartaal uitspreekt. Je kan je intens moe voelen en wazig zien.
Hoofdpijn door stress komt vaak voor. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak spanningshoofdpijn genoemd. Het is belangrijk na te gaan of stress een rol speelt bij je hoofdpijn. Stress kan hoofdpijn direct veroorzaken.
U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.
Bij een tumor die tegen de hersenstam drukt of bij een tumor in de kleine hersenen kan slechter horen of duizeligheid een eerste symptoom zijn.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
Er zijn verschillende manieren om het zenuwstelsel te kalmeren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, de natuur in gaan, sporten, yoga, mindfulness en meditatie. Ook preventief prikkels uit de omgeving verminderen kan helpen. Mensen hebben ook een natuurlijk mechanisme om spanning en stress los te laten.
Stilte zorgt voor het kalmeren van het brein en het lichaam en heeft juist het omgekeerde effect. Dagelijks 2 uur stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen in de hippocampus (het deel van de hersenen dat cognitie, geheugen en emotie aanstuurt).
Stilte heeft een gezonde uitwerking op lichaam en geest
Het is dan ook een basisbehoefte van de mens om voeling te houden met zichzelf en om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen in ons bestaan. Wanneer je stil bent sta je letterlijk even stil bij wat er nou eigenlijk echt belangrijk is in je leven.