In principe kun je iedere soort rijst koken in de rijstkoker. Hoelang de rijst moet koken verschilt wel echter per korrel. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er immers wat langer over om gaar te worden dan bijvoorbeeld sushi-, pandan- of basmatirijst.
Rijst-water verhouding: Afhankelijk van het type basmati rijst, heb je voor elke kop rijst gemiddeld 1,5 à 2 koppen water nodig. Voor de basmati rijst van RiceMeUp raden we 2 koppen water per 1 kop rijst aan.
Simpel. Was de korrels in koud water, net zolang tot het water helder blijft. Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden.
Giet af en spoel af met koud water. Doe de rijst daarna in een pan en voeg per kopje droge rijst 2 kopjes water toe.
In principe kun je iedere soort rijst koken in de rijstkoker. Hoelang de rijst moet koken verschilt wel echter per korrel. Zilvervliesrijst of bruine rijst doet er immers wat langer over om gaar te worden dan bijvoorbeeld sushi-, pandan- of basmatirijst.
Een rijstkoker is erg handig en zeker een aanwinst wanneer je vaak rijstgerechten klaarmaakt. Ook al gebruik je hem maar één keer per week – een rijstkoker is gewoon erg handig omdat je er niet bij hoeft blijven te staan en de resultaten (altijd) consistent zijn, mits jij de verhoudingen goed hebt.
Basmatirijst overtuigt met veel essentiële aminozuren, vitaminen, vezels en kalium. Als volkoren variant heeft het ook het voordeel dat de schil nog aanwezig is. Dit betekent dat het niet alleen zijn donkere kleur behoudt, maar ook de zogenaamde zilveren huid, een flinterdunne laag rond de korrel.
Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
In tegenstelling tot andere soorten rijst heb je na de basmati rijst koken niet dat deze kleverig en zompig wordt. De rijst blijft stevig en dat maakt hem perfect voor diverse soorten gerechten.
Pandan heeft het aroma van pandanbladeren, dat lijkt op de nootachtige smaak van Jasmijn rijst. Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft.
Basmati kan maar op één plaats ter wereld groeien: aan de voet van de Himalaya. De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort.
Eerst wordt de rijst goed gewassen om eventueel zetmeel op de korrels te verwijderen. Ongewassen rijst kan namelijk meer gaan plakken na het koken. Na het wassen moet de rijst een bepaalde tijd weken in water. Deze stap is nodig om de juiste hoeveelheid water te bepalen wat toegevoegd moet worden voor het koken.
Wij koken altijd zilvervlies rijst, wordt perfect gaar. Als het aanbakt dan doe je er te veel water in, dan wordt je rijst te nat en bakt het aan. ik vind rijst uit de pan altijd te klef/nat, rijstkoker maakt hem droger waardoor het perfect is om nasi mee te maken.
Maar vanaf nu weet ik het voor altijd: neem 1 kopje rijst en 1,5 kopje water. Een kopje is ongeveer 150 gram rijst. Voor twee personen is dit meer dan genoeg.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Hoeveel water moet er in een rijstkoker? Het algemene advies: voeg per kop rijst 1 – 2 koppen water toe. Gebruik je altijd hetzelfde kopje om de rijst en het water toe te voegen, dan heb je geen maatbeker of keukenweegschaal nodig.
Spoel de rijst met koel water voor het koken.
Doe de rijst in een vergiet, fijnmazige zeef of pan. Laat koel water over de rijst lopen om extra zetmeel te verwijderen. Dit voorkomt dat de rijst aan elkaar plakt en papperig wordt. Als je een pan gebruikt, giet het water er dan uit en vul hem weer bij.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.
Beide varianten zijn dus geschikt binnen een afvaldieet. Desalniettemin heeft bruine rijst het voordeel dat het meer vezels en voedingsstoffen bevat dan witte rijst, waardoor dit een gezondere keuze is. Kortom: Bruine rijst is gelinkt aan gewichtsverlies en betere vetwaarden in het bloed.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeer vetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Conclusie beste rijstkoker
De belangrijkste functies waar je op kunt letten bij een rijststomer is of er een timer op zit, of er een warmhoudfunctie aanwezig is en of deze automatisch kan afslaan als de rijst klaar is. Daarnaast moet je natuurlijk op de prijs letten. Bepaal van te voren wat je maximaal wilt betalen.
Kun je aardappels koken in rijstkoker? Ja hoor, dat kan; alles wat je normaliter kookt in water, kan uitstekend in de rijstkoker.
Inventum RK140ZW- De beste rijstkoker uit deze top 5 kookt rijst, stoomt en sauteert vis en groente! Tefal Classic 2 RK1038 - Deze rijstkoker heeft de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Naast rijst koken stoomt het apparaat ook groente.