Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken. Teveel voeding is zeer schadelijk voor het water.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Een volwassen vis kan makkelijk 3 dagen zonder eten, maar daarna begint die toch echt honger te krijgen. Na 7 dagen beginnen de meeste vissen verhongerd te raken en het liefst geef je ze dan wat te eten.
Een weekendje of weekje zonder voeding overleven goudvissen wel. Zeker wanneer goudvissen in de vijver zitten is dit geen probleem. Daar is meer dan genoeg natuurlijke voeding te vinden waar ze wel op kunnen leven. Dat gaat natuurlijk alleen op wanneer het meer een natuurlijke vijver is waar ook waterplanten in staan.
Vuistregels bij het voeren van goudvissen
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
Komen ze vaak naar je toe en het lijkt erop dat ze om eten bedelen. Maar eigenlijk is dit een aangeleerd gedrag wat niets te maken heeft met honger hebben. Een goudvis kan namelijk geen honger hebben omdat een goudvis geen maag heeft.
Goudvissen zijn wel groepsdieren, dus een maatje is op zich geen slecht idee. Ik zou wel de kom goed schoonmaken (als het tijd is, niet te snel anders gaat hij alsnog dood) en alle plantjes en steentjes vervangen. En tegen schimmelziektes kun je middeltjes krijgen bij de dierenspeciaalzaak.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Goudvissen zijn geen knuffeldieren. Hoe graag je jouw goudvis ook wilt aanraken, doe het niet. Als je een goudvis oppakt met je handen loop je niet alleen het risico dat hij uit je handen glibbert en op de grond valt, maar je beschadigd ook zijn schubben en slijmhuid met je handen.
Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten. Het is niet aan te raden maar het kan. Een dag overslaan is niet erg maar ga dat niet overcompenseren door teveel voeding te gebruiken.
Helaas zijn goudvissen wel groepsdieren. In de natuur zwemmen ze ook het liefste in een grote school. Het is zielig om een goudvis alleen te houden.
GLOUCESTER - Een goudvis heeft in de Britse stad Gloucester zeker dertien uur overleefd buiten zijn kom. Mogelijk heeft Ginger het zelfs 21 uur zonder water weten te overleven.
Als je maximaal één week op vakantie gaat, kun je gebruik maken van speciaal vakantievoer. Meestal zijn dit een soort 'bolletjes' die je in je aquarium legt. Het voer laat geleidelijk aan los en kan je vissen op die manier een bepaalde tijd van voer voorzien. Zo heb je bijvoorbeeld Tetra Min Vakantievoer 30 gram.
In Nederland leeft de goudvis vaak in een aquarium of vijver. Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar. Een goudvis is rond van vorm en oranje tot rood van kleur.
Het overvoeren van je vissen heeft een aantal nadelen. Alles wat je vissen niet opeten, zakt naar de bodem van het aquarium. Daar gaan de restjes voer rotten en dat komt de watersamenstelling niet ten goede. Ook gaan vissen meer ontlasting produceren als ze teveel eten krijgen.
Vissen kunnen, in tegenstelling tot de mensen, overdag niet slapen. Vissen in ons aquarium zijn afhankelijk van ons wanneer wij het licht laten aangaan en uitgaan, willen ze een goede nachtrust hebben. Moet het donker zijn. Pikdonker hoeft het niet te zijn.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Goudvissen hebben wel degelijk een geheugen en zullen zelfs hun verzorger herkennen. Natuurlijk is ieder dier zo slim als nodig is. Goudvissen hebben in de natuur vooral een goed aanpassingsvermogen nodig. Daar is hun brein dan ook op ingesteld.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.
Goudvissen worden zo'n 15 tot 25 jaar in gevangenschap. Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden. Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar.
Nee hoor, dat is flauw. Waarschijnlijk heb je een zwaarddrager (X. Helleri), soms kunnen de mannentje wat territoriaal zijn en andere vissen opjagen.
Roggen en andere vissen zijn vaak juist een beetje glibberig. Durf jij ze aan te raken? Alleen in het Dolfinarium kun je roggen, haaien en andere vissen uit de Noordzee aaien.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De meeste goudvissen zijn dol op appels, druiven, erwtjes, botersla, spinazie, worteltjes, broccoli, mais en boontjes. Maar let op, het is niet de bedoeling dat je een hele wortel in het aquarium gooit. Groenten moet je altijd eerst even koken en indien nodig de schil eraf halen.