Volgens schattingen uit 2010 van het Pew Research Center wonen er ongeveer 20 miljoen moslims in de EU, die zo'n 4 % van de totale bevolking uitmaken — met aan- zienlijke verschillen tussen en binnen de EU-lidstaten.
In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims. De grootste groei komt de komende jaren op rekening van West-Europa.
Na zes eeuwen wonen er sinds enkele decennia weer moslims in Spanje, inmiddels een half miljoen. Ze hebben zelfs een moskee gebouwd tegenover het Alhambra in Granada, ooit het laatste Moorse bolwerk op het Iberisch schiereiland.
De islam is na het christendom de grootste godsdienst in Europa. Inclusief Europees Rusland en Turkije leven er zo'n 50 miljoen moslims op het continent.
op twee na de meeste moslims. Volgens cijfers uit 2010 heeft Indonesië 205 miljoen moslims, Pakistan 178 miljoen, India 177 miljoen en Bangladesh 149 miljoen moslims.
De laagste percentages worden waargenomen in het noordoosten: Zuidwest-Friesland scoort met 1,5 procent islamieten het laagst, direct gevolgd door Noord-Drenthe met 1,6 en Zuidoost-Drenthe met 1,7 procent.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR).
Zowel wereldwijd als in Nederland is de islam de snelstgroeiende religie. Steeds meer mensen bekeren zich tot dit geloof.
Tegenwoordig is de Italiaanse bevolking voor ongeveer 85% rooms-katholiek (tot 1984 gold het rooms-katholicisme in Italië als de staatsgodsdienst). Verder zijn er circa een half miljoen protestanten en orthodoxen, zo'n 35.000 joden en circa 300.000 moslims die oorspronkelijk uit Noord-Afrika afkomstig zijn.
745.600 personen in Oostenrijk (8,3 procent van de bevolking) voelen zich verbonden met de islam, 26.600 (0,3 procent) met het boeddhisme en 10.100 (0,1 procent) met het hindoeïsme. Voor het Israëlitisch Religieus Genootschap werden 5.400 personen (0,1 procent) genoemd.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
In Amsterdam en Den Haag zijn moslims de grootste groep gelovigen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over religie in Nederland. Van alle Nederlanders was in 2013 53 procent godsdienstig, blijkt uit de cijfers van het CBS.
Ongeveer 5% van de 8,6 miljoen inwoners van Zwitserland is moslim. De meesten van hen hebben voorouderlijke wortels in Turkije, Bosnië en Kosovo. Er zijn bijna geen moslimvrouwen in Zwitserland die een boerka – een volledige lichaamsbedekking inclusief gaasscherm om de ogen te bedekken – dragen.
Religie zal niet uitsterven, volgens de onderzoekers, maar zal steeds herontdekt worden. Zo beleven West-Europese grootsteden een religieuze revival die niet uitsluitend het resultaat is van moslimmigratie, zegt professor De Volder. “Desecularisatie speelt niet alleen in de islamitische wereld.
Het christendom blijft de grootste religie ter wereld met meer dan 2,5 miljard gelovigen. Dat meldt het International Bulletin of Mission Research van de World Christian Encyclopedia. Daarmee bedraagt het aandeel christenen in de wereldbevolking 32,2 procent.
Tegen 2060 telt de islam mogelijk even veel aanhangers als het christelijke geloof, momenteel het grootste ter wereld. Ook het aantal gelovigen blijft toenemen in de wereld. Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
Iets meer dan vijftig procent van de Nederlandse bevolking staat geregistreerd als christen, 42 procent hangt geen geloof aan en zes procent is moslim. Het hindoeïsme, boeddhisme, jodendom en overige geloven hebben allen minder dan één procent aanhangers in ons land.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Van alle West-Europese landen is Nederland het meest ongelovig. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper.
De hartlanden van de islam bestaan uit het Arabisch Schiereiland (Saoedi-Arabië, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Jemen), de Levant (Syrië, Libanon, Palestina en Jordanië), Perzië (Iran) en Mesopotamië (Irak en Koeweit).
1951 Zeventig gezinnen van islamitische Molukse militairen komen naar Nederland. Het zijn de eerste moslims die groepsgewijs naar Nederland komen.
Het aandeel moslims varieert van minder dan 1 procent in Noord-Friesland en Noord-Drenthe tot 9 procent in de gebieden Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond en Agglomeratie Den Haag.