Voor 65-plussers geldt: Per week 150 minuten matig intensief bewegen, verspreid over de week Twee keer per week spier- en bot versterkende oefeningen gecombineerd met balansoefeningen. Voorbeelden van matig intensieve inspanning zijn stevig wandelen, fietsen of zwemmen.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
De oude beweegnorm adviseerde om vijf dagen per week, dertig minuten per dag te bewegen. In de nieuwe beweegrichtlijnen is dit advies veranderd naar 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen.
Ouderen bewegen te weinig, zo blijkt uit onderzoek onder het Ouderenpanel van het Nationaal Ouderenfonds. Maar liefst 2 op de 3 ouderen (55+) voldoen niet aan de zogenaamde 'fitnorm'*. Dit betekent dat zij minder dan 1 uur per week intensieve lichamelijke activiteiten verrichten.
Aandeel 65-plussers dat aan beweegrichtlijnen voldoet bijna verdubbeld. Ouderen zijn steeds meer gaan bewegen: in 2001 voldeed 22 procent van de 65-plussers aan de beweegrichtlijnen, in 2019 was dat 40 procent. Onder 18- tot 65-jarigen was sprake van een lichte toename, van 44 procent naar 52 procent.
65 jaar en ouder
Daarnaast is hun gemiddelde tijd besteed aan sporten verdubbeld, van gemiddeld 1 uur per week in 2001 naar ruim 2 uur per week in 2021. Sinds 2001 is het aantal uren per week besteed door 65 plussers aan beweegactiviteiten gemiddeld met 7,5 uur gestegen in 2021 (11 vs 18,5 uur per week).
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen luidt als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Want voor ouderen (65+) is het advies 6.000 tot 8.500 stappen per dag. Voor mensen met een chronische ziekte of een lichamelijk beperking die nog wel kunnen bewegen is het advies 3.500 tot 5.500 per dag. Dus allemaal aan de wandel en stappen tellen!
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
10.000 stappen per dag staat gelijk aan het lopen van 7 à 8 kilometer. Als je 5 kilometer per uur wandelt, dan ben je ongeveer 1,5 uur bezig om de 10.000 stappen te halen. En dat betekent doorstappen. Maar die stappen hoef je natuurlijk niet achter elkaar te zetten, maak gewoon gedurende de dag meters!
Oorzaken van weinig bewegen onder 55-plussers
De fysieke belemmeringen die mensen ervaren bij bewegen zijn vaak een reden om niet of minder te bewegen dan gewenst. Denk aan pijn, niet vol kunnen houden, problemen met gezichtsvermogen of balansproblemen. Andere oorzaken liggen meer in de sfeer van mentale belemmeringen.
- Volwassenen en ouderen: doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen; - Kinderen van 4-18 jaar: doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
Het bereiken van de leeftijd van 65 jaar heeft volgens onderzoekers al langere tijd een voordeel. Zo neemt het welzijn toe als stress (van werk) wegvalt. Dat is echter niet het enige voordeel van de leeftijd van 65 jaar bereiken. Er zijn ook een aantal financiële voordelen waar je gebruik van kunt maken.
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) houdt in dat volwassenen tenminste vijf dagen per week minimaal 30 minuten per dag matig intensief dienen te bewegen om een goede gezondheid te behouden.
Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Matig bewegen wil zeggen: ramen wassen, gras maaien, de trap nemen, een ommetje in de pauze op je werk - maar wel iedere dag een halfuur.
Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer. Kies het tempo en de afstand die bij je passen.
30 minuten wandelen helpt je spijsvertering en het houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Je geraakt ongeveer 150 calorieën kwijt: Te veel gesnoept vandaag? Geen nood, een wandelingetje van 30 minuten, doet je toch ongeveer 150 calorieën verbranden.
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Conclusie. Je verbruikt meer energie (calorieën) wanneer je loopt dan wanneer je wandelt. Wandelen heeft wel het voordeel dat je het, ook als je niet gewend bent om te sporten, al snel een uur kan doen.
Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Langer, vaker of intensiever bewegen is nog gezonder. Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen.
18 tot 34-jarigen bewegen het meest. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze bewegen. Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Hardlopen, een basketbalwedstrijd spelen of in een hoog tempo baantjes trekken in het zwembad: dat is hoog intensief bewegen. Je doet een grote fysieke inspanning, maar wordt er meteen voor beloond. Want heel intensief bewegen, is voedsel voor lichaam én geest.