Na het verwijderen van een stuk meniscus mag u bij het lopen het geopereerde been volledig belasten (tenzij de chirurg iets anders met u afspreekt). U moet de eerste 3 tot 5 dagen hiervoor krukken gebruiken. Lopen mag met mate en op geleide van eventuele klachten.
In de eerste weken moet zowel de pijn als de zwelling verminderen. Na een meniscusherstel operatie moet u 6 weken met krukken lopen. Na deze periode mag u beginnen met de revalidatie onder begeleiding van een fysiotherapeut.
Bij schade aan het kraakbeen kan het zijn dat de arts microfracturering (opboren van kraakbeen, waardoor zich littekenweefsel op het kale bot gaat vormen) heeft toegepast. In dat geval mag u het geopereerde been 6 weken niet belasten en moet u met 2 krukken lopen. De oefeningen kunt u doorgaans wel uitvoeren.
Het herstel van een kijkoperatie van de knie duurt 2 tot 6 weken en verloopt in grote lijnen als volgt: U mag na de kijkoperatie dezelfde dag naar huis. De orthopedisch chirurg heeft u uitgelegd hoelang u met krukken moet lopen en welke oefeningen u moet doen.
Klachten van een gescheurde meniscus worden vaak vanzelf minder. Daarom is verder onderzoek in het begin niet nodig. Het kan wel meer dan 3 maanden duren voordat de klachten weg zijn. Zorg dat u blijft oefenen.
Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.
Meestal heeft u krukken of een wandelstok nodig zolang u nog met pijn of mank loopt. Soms besluit de chirurg dat de gescheurde meniscus gerepareerd kan worden in plaats van te moeten worden verwijderd.
U kunt meteen rustig beginnen met buigen en strekken; het drukverband kan de bewegingen de eerste dagen iets belemmeren. Na het hechten van de meniscus mag u de knie de eerste 6 weken niet verder buigen dan 90 graden. Na het verwijderen van een meniscus geldt geen beperking ten aanzien van het buigen van de knie.
Meestal bent u na een paar dagen weer in staat kleine stukjes te lopen, terwijl de knie nog wel wat gevoelig blijft. Beperk het lopen de eerste week. Probeer de eerste twee weken niet te lang te staan en te lopen. U kunt indien nodig enkele dagen de krukken gebruiken.
In het begin oefent u het lopen met een walker of looprek, op de dag na uw operatie oefent u met elleboogkrukken en zo nodig oefent u ook traplopen. Het is van belang dat u uw knie volledig kan strekken en 90 graden kan buigen voordat u met ontslag gaat.
Dit kan voor de volgende klachten zorgen:
Pijn en instabiliteit. 'Giving way' (het gevoel dat u door uw knie heen zakt) Het gevoel dat uw knie tijdelijk vastzit en vervolgens weer van het 'slot' raakt.
Over het algemeen duurt uw herstel zeker twee tot drie weken. Bij een kleine en vlotte ingreep kan het herstel sneller gaan. De eerste dagen na de operatie kunt u meestal wel voor u zelf zorgen, maar niet voor een gezin. Als u merkt dat u dingen nog niet kunt, doe die dan ook niet.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Bij een plotselinge scheur is de knie pijnlijk aan de binnen- of buitenzijde. Ook ontstaat er zwelling van de knie. Na enige tijd kan de knie pijnklachten geven. U voelt dan vooral pijn bij het lopen, hurken en draaien.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Als de menisci worden verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk resulteert, afhankelijk van het gebruik, in vroegtijdige slijtage. Dus bij jonge patiënten zullen we proberen de meniscus zoveel mogelijk te behouden.
De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn: Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Zwelling van het kniegewricht. Pijn bij hurken en knielen.
Of de meniscus gehecht kan worden is afhankelijk van het type scheur en de leeftijd van de patiënt. De bedoeling van een hechting is dat de meniscus geneest door het eigen lichaam. Vaak kan pas tijdens de kijkoperatie beslist worden of een meniscus gehecht kan worden.
Het weer oppakken van sportieve activiteiten is mogelijk, maar dit is afhankelijk van het type sport, het niveau en de intensiteit. Niet iedereen kan direct na de behandeling sporten, mogelijk adviseert uw orthopedisch chirurg u om bepaalde sporten of bewegingen te vermijden.
Bij een kijkoperatie in de knie kun je je been in het algemeen na 1 tot 2 weken weer helemaal gebruiken. Krijg je een knieprothese, dan kan volledig herstel wel 6 tot 12 weken duren. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt het tussen de 2 en 6 weken voordat je been weer helemaal functioneert.
Bij een operatie aan de knie bestaat de kans dat het kapsel van de knie en het litteken bij het genezen gaan kleven aan elkaar. Er ontstaan dan verklevingen die de knie stijf maken. Door gebrek aan het bewegen van de knie. Dit kan ontstaan na een lange tijd een verband, een spalk of gips om de knie te hebben gehad.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Complicaties Een gehechte meniscus kan opnieuw scheuren. Een kijkoperatie kan dan weer nodig zijn. Hierbij wordt het stukje meniscus alsnog verwijderd. Het risico op andere complicaties is klein.
Een gescheurde meniscus zorgt voor pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie of een klikkend gevoel. De pijn is constant aanwezig en wordt erger bij lopen. Vaak is de knie ook gezwollen door een vochtophoping. Als een deel van de kapotte meniscus losschiet, kan dit bekneld raken in het kniegewricht.