Mensen met schurft zijn niet vies Het is een misvatting dat alleen mensen met een slechte hygiëne schurft kunnen krijgen. Ook de meest hygiënische en schone mensen kunnen schurft krijgen. Besmet raken is een gevalletje vette pech. Schaam je dus niet wanneer je schurft hebt of hebt gehad.
Scabiës (schurft) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door de mijt Sarcoptes scabiei (var. hominis). Wereldwijd zijn naar schatting 150-200 miljoen mensen aangedaan, met een geschatte incidentie van 565 miljoen in 2019.
Schurft is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het is wel besmettelijk. Artsen noemen schurft ook wel scabiës.
Het is een vervelende, maar geen ernstige ziekte. Schurft is goed te behandelen. Het is belangrijk dat mensen in de directe omgeving van degene die schurft heeft, ook behandeld worden. Ook wanneer zij helemaal geen jeuk of afwijkingen van de huid hebben.
Schurft is een vervelende huidaandoening waarbij vaak sprake is van veel jeuk. Daarnaast is schurft zichtbaar door uitslag op de huid. Vaak zie je dit op de handen, maar ook komt het voor op andere lichaamsdelen. Iedereen kan schurft krijgen.
Bijvoorbeeld in verpleeghuizen en zorginstellingen, in studentenhuizen en opvanglocaties. Schurft is onder andere te herkennen aan rode bultjes. Iedereen kan schurft krijgen. Het heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne.
Was alle kleding en beddengoed tegelijk op 60 graden. Of stop kleding en beddengoed minimaal 72 uur in een afgesloten plastic zak. De mijt gaat dood na 72 uur zonder menselijk contact.
Besmettelijke periode: vanaf moment dat er mijten op de huid zitten (ca. 1-2 weken na besmetting) tot 12 uur na start eerste behandeling inclusief hygiënevoorschriften, mits deze behandeling volledig wordt afgerond. Ook de tweede behandeling is noodzakelijk voor de effectiviteit en om niet weer besmettelijk te worden.
Is schurft een seksueel overdraagbare ziekte (soa)?
Nee, schurft is geen soa. Wel kun je schurft oplopen door met iemand seks te hebben. Dit kan doordat je huid op huidcontact hebt. Je kan schurft ook krijgen als je samen in hetzelfde bed ligt.
Krabben is een manier om de hoeveelheid mijten op de huid terug te dringen. Wanneer er niet gekrabd wordt is het aantal mijten op het lichaam heel groot. Bij deze vorm van schurft ziet men ook vaak korstende, schilferende afwijkingen op de huid.
Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt besmet raken door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door gebruik van besmet beddengoed, handdoeken, kleding of knuffeldieren. Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven.
Voice-over: Was alles op 60 graden. Stop spullen die niet op 60 graden kunnen in afgesloten vuilniszakken en zet deze 3 dagen weg bij kamertemperatuur anders blijft de schurftmijt langer leven. Stofzuig tot slot alles van stof wat niet in de wasmachine of vuilniszakken kan. Herhaal na een week de hele behandeling.
Bij een groepsbehandeling binnen instellingen volstaat een eenmalige behandeling voor de mensen zonder klachten 5. Bij gewone scabies is de patiënt vanaf 12 uur na het starten van een (adequate) behandeling niet meer besmettelijk. Klachten kunnen na de behandeling nog enkele weken aanhouden.
De mijt, die zijn eigen weg zoekt in de huid en daarmee gangetjes creëert, werd toentertijd bestreden met het opensnijden van deze gangetjes om deze daarna in te smeren met een insecticide of zwavel. Het heet wassen van beddengoed en kleding was toen zeker geen gewoontegoed.
Hoe ziet schurft eruit? Een huidafwijking die we veel zien bij een besmetting van de schurftmijt, is de aanwezigheid van een soort gangetjes met eventueel aan het eind een bultje/blaasje.Verder zijn kleine en/of grote, rode pukkeltjes ook niet vreemd. Soms kan de huidaandoening een beetje lijken op eczeem.
Die handdoek moet gewassen zijn op 60ºC of moet 3 dagen in een afgesloten vuilniszak hebben gezeten. Trek wegwerphandschoenen aan en verzamel de kleding, handdoeken en beddengoed van de laatste 3 dagen. Denk ook aan mutsen, sjaals, hoofddoeken, stoffen schoenen en knuffels.
Ja, je kunt schurft makkelijk krijgen.Als je langer dan 15 minuten dichtbij iemand bent. Bijvoorbeeld door seks of knuffelen. Maar je kunt het ook krijgen als je een handdoek, kleding of een bed met iemand deelt.
Kenmerkend voor schurft is dat het voornamelijk tussen de tenen en vingers zit. Verder kan het op de polsen, voeten, enkels, tepels, geslachtsdelen en in de oksels en liezen voorkomen. Veel mensen die schurft krijgen, schamen zich ervoor. Aangezien het vaak in verband wordt gebracht met een onhygiënische leefstijl.
Vooral de handgewrichten, tussenruimten van vingers en tenen, ellebogen, oksels, knieholtes en enkels, omgeving van de tepels, gordelstreek, schaamstreek en zitvlak goed insmeren. Voorkom contact met slijmvliezen (ogen, mond, anus, eikel, vagina); er kan een irritatiereactie optreden.
Bel je huisarts en vertel dat je in contact bent geweest met iemand met schurft. Je huisarts schrijft medicijnen tegen schurft voor. De behandeling bestaat altijd uit 2 keer crème of 2 keer pillen slikken, met een week ertussen. De kosten van de behandeling voor schurft gaan van je eigen risico af.
In chloorwater zullen die mijten niet lang overleven. En zelfs dan is de kans dat ze iemand anders kunnen vastgrijpen, vrijwel nul.
De schurftmijt kan wel op stoffen zitten. Denk hierbij aan een bank of kleding.
Was beddengoed op 60 graden. Gebruik geen beddengoed of kleding van anderen. Vermijd lichamelijk contact met iemand die schurft heeft.
Schurft wordt behandeld met een speciale crème of pillen. Dit doodt de mijten. Het kan tot 4 weken duren voordat alle (jeuk)klachten zijn verdwenen. Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C.
Met elkaar in één bed slapen – al dan niet met seksueel contact – kan besmetting tot gevolg hebben. Daarnaast kan schurft opgelopen worden door het slapen in een bed met besmet beddengoed en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.