Grondwater bevat daarom meer kalk dan rivierwater. Ook zit in de ene Nederlandse regio meer kalk in de grond dan in de andere regio's. Hierdoor kan de waterhardheid per gebied (en soms zelfs per gemeente) verschillen. Dat kan onpraktisch zijn, zeker als je in een regio woont met heel kalkrijk water.
De eerste is het kopen van mineraalwater. Dit soort water is gezuiverd water en bevat daardoor al veel minder tot geen kalk. Of het kalk daadwerkelijk volledig uit het water is gehaald staat op het etiket. Wanneer je daar nog de calcium- en magnesium-ionen ziet staan weet je dat het niet volledig ontkalkt is.
Van nature ligt de gemiddelde hardheid van het grondwater tussen 4,8 ºdH en 16,7 ºdH. Op veel plaatsen is het water al van nature zacht of gemiddeld hard en is ontharden niet nodig. Hoe meer calcium (of kalk) en magnesium in het water aanwezig is, hoe harder het water is.
Grondwater: van nature schoon en koel
Grondwater is van nature schoon en koel en dat komt omdat het eigenlijk regenwater is dat in een tijdsbestek van enkele tot soms wel duizenden jaren door de bodem naar beneden is gesijpeld.
Grondwater bevat daarom meer kalk dan rivierwater. Ook zit in de ene Nederlandse regio meer kalk in de grond dan in de andere regio's. Hierdoor kan de waterhardheid per gebied (en soms zelfs per gemeente) verschillen. Dat kan onpraktisch zijn, zeker als je in een regio woont met heel kalkrijk water.
Kwaliteit: Grondwater is een veilige en gezonde keuze voor het besproeien van planten. In grondwater zitten voedingsstoffen en minerelen voor uw planten, waardoor het de groei en ontwikkeling kan bevorderen.
Wat ook niet werkt: water koken
Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water. Sterker nog: tijdens het koken zal het water zelfs wel verdampen, waardoor er in verhouding juist méér kalk in je water zit dan ervoor. Niet doen dus.
Zo kom je aan kalkvrij water
Check altijd het etiket op de aanwezigheid van calcium-ionen of magnesium-ionen. Verschillende fabrikanten maken waterkannen met een ingebouwd filter. Hiermee wordt, tijdens het uitschenken, kalk uit het water gehaald en blijft zacht water over.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Overijssel (9,65 dH) heeft gemiddeld het 'hardste' kraanwater van Nederland. Groningen (9,35 dH°) en Noord-Holland (8 dH°) staan op de tweede en derde plek. Het gemiddeld 'zachtste' water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Om kalk volledig uit je kraanwater te halen, is er eigenlijk maar 1 optie: een waterverzachter met zout installeren. Zowel mechanische als elektronische ontharders filteren alle kalk uit het leidingwater.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Echter de bewering dat zacht water daarom ongezond zou zijn klopt niet. Er zit namelijk zo weinig van deze mineralen in uw leidingwater, dat u tussen de 30 en 100 liter per dag zou moeten drinken om aan uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Er bestaat dus geen te zacht water en het is niet ongezond.
Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water? Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In tegenstelling tot wat je wellicht zult vermoeden is neerslagwater vanuit de wolken beter voor de planten dan leidingwater uit de kraan. Dat water komt namelijk uit de grond, waardoor er meer mineralen en kalk in zit. Bij regenwater zullen er veel minder opgeloste stoffen aanwezig zijn.
Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Het is beter om water op te warmen met de waterkoker of op het gasfornuis.
Door de droogte zien verschillende waterschappen dat het grondwaterpeil gevaarlijk laag komt te staan en dat kan voor onherstelbare schade zorgen. In drie van de 21 waterschappen zijn inmiddels crisismaatregelen afgekondigd waardoor grondwater oppompen niet of beperkt mag.
Negatieve gevolgen
Een voorbeeld is dat scheidende bodemlagen bij doorboring niet goed worden afgedicht, waardoor water uit verschillende lagen met elkaar vermengt. Te grote temperatuurveranderingen in de bodem kunnen invloed hebben op de biologische activiteit van bodemorganismen en mogelijk het chemische evenwicht.
Drinkwater maken van grondwater
55 procent van het kraanwater maken drinkwaterbedrijven van grondwater. Grondwater is regenwater dat langzaam de ondergrond in heeft gesijpeld. Die reis duurt soms wel honderden tot duizenden jaren. De bodem zuivert het grondwater op een natuurlijke manier.