Kan je 2 dagen na je menstruatie zwanger raken? Als je al één dag na je menstruatie vruchtbaar kan zijn, dan is je risico twee dagen na je menstruatie natuurlijk nog hoger.
Je kunt tijdens ieder moment van de menstruatiecyclus zwanger raken.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden. Deze periode kenmerkt zich door afscheiding van meer, dunner en draderig slijm.
Je bent dus meestal vruchtbaar tussen dag 11 en 21, hoewel dit van cyclus tot cyclus en van vrouw tot vrouw kan variëren. Als je menstruatie 5 tot 7 dagen duurt en je tegen het einde ervan vrijt, zou je zwanger kunnen raken op dag 11, omdat sperma tot 5 dagen na de geslachtsgemeenschap kan overleven.
Je houdt de menstruatiecyclus bij om de vruchtbare dagen te berekenen. Je eisprong is 14 dagen vóór de eerste dag van je volgende menstruatie. Je vruchtbare dagen zijn 7 dagen vóór en 2 dagen na de eisprong, omdat zaadcellen nog een aantal dagen in de baarmoeder kunnen blijven leven. Op die dagen heb je geen seks.
Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Daarvan trekken we 14 dagen af om de dag van de eisprong te kennen. Dat is dus dag 16 (30 – 14). Men weet dat een vrouw vruchtbaar wordt 72 uur vóór de eisprong (dat is dus drie dagen, in ons voorbeeld vanaf dag 13). Het meest vruchtbaar is ze op de dag van de eisprong (dag 16), daarna daalt de vruchtbaarheid.
Bovendien kunnen zaadcellen tot vijf dagen lang overleven in de vrouwelijke voortplantingsorganen, zodat je veel langer vruchtbaar bent dan je misschien denkt. In theorie kun je op eender welke dag zwanger worden door onbeschermde seks.
Heb je een onregelmatige menstruatiecyclus, ga dan uit van je langste cyclus in de afgelopen maanden. Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad.
Meestal is de eisprong twee weken voor de menstruatie. In de periode vóór de ovulatie tot en met de dag van de ovulatie kun je het best om de dag vrijen. Bij een cyclus van 28 dagen gaat het om de dagen 10 tot en met 15 na het begin van de laatste menstruatie. De drie dagen rond de eisprong ben je het vruchtbaarst.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
Waar voel je pijn bij innesteling? Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Je voelt bijvoorbeeld een milde pijn in de onderbuik, vaak iets minder heftig dan menstruatiepijn. Je afscheiding is doorzichtig en elastisch, en soms verlies je ook wat meer afscheiding dan normaal. Soms kan je wat bruinige afscheiding zien, als er wat bloed is vrijgekomen bij de ovulatie. Je borsten zijn gevoeliger.
De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo'n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie.
Hopelijk lukt het meteen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden.
Het is onwaarschijnlijk dat je zwanger wordt, maar niet onmogelijk. Je bent vruchtbaar op de dagen voorafgaand aan en rond het tijdstip van je ovulatie - door de levensduur van sperma - en als je een korte cyclus hebt, is het mogelijk dat je ovuleert net na je menstruatie.
Je kunt tijdens ieder moment van de menstruatiecyclus zwanger raken.
De eisprong vindt 14 dagen voor de volgende menstruatie plaats. De vruchtbare periode is ongeveer 3 dagen vóór tot 1 dag na de eisprong. Wanneer je vrijt in deze periode is er kans op bevruchting.
Kan ik op elk moment van mijn menstruatiecyclus zwanger worden, zelfs buiten mijn vruchtbare dagen? Ja. Zelfs bij vrouwen met een uiterst regelmatige cyclus en zelfs bij wie alles obsessief noteert, is het heel moeilijk om het moment van de eisprong te bepalen.
Vanaf wanneer je deze eerste zwangerschapssymptomen kunt ervaren verschilt per persoon, maar ligt meestal rond de derde of vierde week.
1 week zwanger: de symptomen
Maar sommige vrouwen ervaren hun eisprong wel als steken in de onderbuik. Dat zijn geen kenmerken tijdens week 1, maar het kan wel zijn dat je later deze week je eisprong voelt. Maar echte zwangerschapsverschijnselen in week 1 kun je dus niet hebben.