De munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (CZK). Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 100, 200, 500, 1000, 2000 en 5000 CZK.
Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas. Dan heb je de beste wisselkoers met weinig extra kosten. Op toeristische plekken kun je met de euro terecht, maar tegen een ongunstigere koers.
Hoewel Tsjechië bij de Europese Unie hoort, wordt er nog niet met de euro betaald. De Tsjechische munteenheid is de kroon, een kroon (Kc) is 100 helaru.
Cash betalen of pinnen? Vrijwel overal in Praag en Tsjechie kun je met een Europese bankkaart betalen en vaak ook contactloos.
Geld. De officiële munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische kroon. In Praag kun je ook op een aantal plekken met de euro betalen. Je krijgt het wisselgeld dan meestal in kronen.
Als u naar Tsjechië reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Tsjechië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Tsjechië.
Geld opnemen kan in Tsjechië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Tsjechië hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur. Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Tsjechië is voordelig
Heel goedkoop zijn sommige gerechten en de keuze is ruim. Vermenigvuldig onderstaande prijzen in Kronen met 4 om de prijs in EURO'S te krijgen (bijvoorbeeld Kc. 100 x 4 = 400 Eurocent = € 4,-).
Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven. Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt.
Er geldt een algemeen alcoholverbod in Tsjechië voor bestuurders van voertuigen. Het dragen van een veiligheidsgordel is verplicht. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is 50 km/uur, op doorgaande wegen 90 km/uur en op autosnelwegen en vierbaanswegen met middenberm 130 km/uur.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Tsjechië is een goedkoop vakantieland en dankzij de vele goedkope vluchten naar Praag ook een bestemming voor een lang weekend weg. De meeste vakantiegangers reizen met de auto of de trein naar Tsjechië. Populaire steden in Tsjechië zijn Praag, Karlovy Vary (het vroegere Karlsbad), Plzen en Brno.
Diner voor twee met een aantal drankjes in een luxer restaurant kost zo rond de 2000 CZK of in een midrange restaurant tussen de 900 en 1200 CZK. Lunch in een kroeg kost zo'n 150 CZK per persoon en voor een speciaal menu in een goedkoop eettentje betaal je tussen de 60 en 100 CZK.
Pin geld altijd bij een officiële bank
In Praag, vind je net als in Nederland, op veel verschillende plaatsen pinautomaten zoals in de supermarkt, op het station of bij een wisselkantoor. Tot ons bezoek aan Praag hadden we nog nooit problemen ervaren met het pinnen van geld, tot ons bezoek aan Praag.
Praag is een heel veilige stad waar mensen zich op elk uur van de dag veilig kunnen voelen, ook op de soms slecht verlichte plaatsen.
Als u Tsjechische kronen wilt kopen doet u dit bij Geldwisselkantoor. U kan bij Geldwisselkantoor uw euro's wisselen voor Tsjechische kronen of uw overige Tsjechische kronen terugwisselen voor euro's.