Majoraan ook bekend als marjoleinEen andere term die voor majoraan gebruikt wordt, is marjolein. Dit kruidenblog gaat over de echte marjolein. Hieraan verwant is de wilde marjolein. De wilde variant kennen we beter als oregano, waarvan de smaak wezenlijk anders is.
Marjolein, ook wel bekend als oregano, is een kruid dat niet mag ontbreken in de (Italiaanse) keuken. Het kruid kan tot 60 cm hoog worden en de bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Kenmerkend zijn de grijsgroene blaadjes die licht behaard zijn. De bloemen van marjolein zijn klein en lichtroze.
Marjolein-gebruik
Het aroma en de karakteristieke smaak van marjolein passen bij zowel groentegerechten, waaronder kool, aardappelen, bonen en vlees (vooral lamsvlees, schapenvlees, gegrilde gerechten) en zeevruchten. In de Verenigde Staten wordt het gebruikt in gevogelte, taarten, soepen en salades.
Wilde marjolein ofwel oregano (Origanum vulgare) is sterk verwant aan echte marjolein (Origanum majorana), ook wel bekend als majoraan. Beide zijn lid van de lipbloemenfamilie en horen tot het geslacht Origanum, waarvan de naam afkomstig is van het Griekse 'oros' (berg) en 'ganos' (vreugde).
6. Marjolein. Marjolein is een ander minder vaak gezien kruid met een smaak die lijkt op rozemarijn. De delicate smaak van marjolein balanceert een lichtzoete smaak met een vleugje bitterheid die geweldig is in combinatie met veel soorten vlees.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Eigenschappen marjolein (majoraan)
Origanum majorana heeft behaard, grijsgroen blad en wortelende stengels, witte tot mauve bloempjes. De zaden vormen trosjes. De soort Origanum heracleoticum heeft smalle heldergroene bladeren die dichtopeen groeien en roze bloempjes.
Marjolein wordt ook wel majoraan of wilde oregano genoemd. Het heeft een aromatische smaak die doet denken aan tijm. Vooral wintergroenten als kool, wortel en bonen smaken heerlijk met marjolein. Maar het wordt ook veel gebruikt in soepen en sauzen.
Koken met majoraan heel
Majoraan heel is een kruid dat je bij uitstek kunt gebruiken bij het maken van worsten, maar ook past het goed bij gehakt, varkensvlees, wild en gevogelte. Daarnaast laten zuurkool, witte bonen en aardappelgerechten zich ook graag vergezellen door dit kruid.
Marjolein speelt een grote rol in het verbeteren van de nier- en leverfuncties.Ook is het kruid goed voor je zenuwstelsel en werkt het als een natuurlijk antidepressivum. Zo helpt het bijvoorbeeld bij angst, stress, spanning, hyperactiviteit en slapeloosheid.
Wilde marjolein staat in de keuken beter bekend als oregano en kan voor de meest uiteenlopende gerechten als smaakmaker gebruikt worden. Het is bovendien een graag geziene gast in de Italiaanse keuken! Wilde marjolein smaakt lichtzoet en werkt erg goed in combinatie met bijvoorbeeld salie en rozemarijn.
Bestel Marjolein
De lekkerste groenten en fruit koop je bij Groentebroer.nl. Wij bezorgen supersnel door heel Nederland en een deel van België. Voor de meeste regio's en dagen geldt: vandaag voor 10:00 besteld = vandaag in huis.
De Marjolein bloeit uitbundig van juli tot september met verschillende tinten roze- rode bloemen in donkere kelkjes. Deze bloemen trekken veel insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders.
Zijn alle tijmsoorten eetbaar? De bekende tijmsoorten zoals echte tijm, kleine tijm en citroentijm zijn geschikt voor consumptie. Enkel de satureatijm (Thymus satureioides) is omwille van zijn scherpe smaak niet geschikt voor gebruik in de keuken.
Rozemarijn: Wanneer je geen rozemarijn in huis hebt, kan je best tijm, oregano of salie in de plaats gebruiken.
Majoraan zaaien
De oogst van Majoraan is van juni tot en met september. De Majoraan is winterhard en kan dus wat kou verdragen.
Winter. Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
Je kunt het kruid ook gebruiken voor een lekkere kruidenthee. Gebruik 2 theelepels gehakte of gedroogde majoraan (ca.2-3 gram) voor een kop thee en laat dit ca.6 minuten trekken.
Marjolein, ook wel Echte Marjolein of Majoraan genoemd, is een kruid dat vaak wordt gebruikt bij de bereiding van worsten. Daarom wordt het ook wel worstkruid genoemd. Het heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak.
Marjolein heeft een licht kruidig aroma en smaakt zoetig en een beetje naar munt. Marjolein heeft in deze gedroogde uitvoering zelfs meer smaak dan de verse marjolein. Het is verwant aan oregano (wilde marjolein) maar met een andere smaak. Marjolein is milder en wat zoeter.
Marjolein, ook wel bekend als majoraan, heeft een kruidig aroma dat aan tijm doet denken, maar smaakt zachter en zoeter. Gedroogde marjolein is intenser van smaak dan verse marjolein en ruikt heerlijk!
Wilde marjolein is een overblijvende soort van graslanden, ruigten en zomen op kalkrijke (leem)bodems.
De plant kan zichzelf uitzaaien, u kunt de plant delen of de marjolein stekken. Voor het stekken, knipt u in de zomer een halfrijpe stek af en laat deze in potje met grond (bij voorkeur stekgrond) wortelen. De beste manier om marjolein te vermeerderen is door de plant te scheuren (delen).
De wilde marjolein is een vaste plant van 40 tot 50 cm hoog, die ook wel oregano wordt genoemd. Hij komt in onze streken ook in het wild voor en is een beschermde soort. Hij is vooral bekend als kruid in de mediterrane keuken.