Gebruik organische meststoffen. Niet overdrijven met compostgebruik in de serre: een dosis van 10 l compost per m2 in het voorjaar is voldoende (= een laagje van 1 cm) Gebruik geen verse stalmest maar goed verteerde of gecomposteerde stalmest.
De structuur van de bodem kan je verbeteren door er organisch materiaal aan toe te voegen. Bovendien stimuleer je op die manier het bodemleven. Geschikte bodemverbeteraars zijn bijvoorbeeld DCM Gedroogde Koe-Kippen-Paardenmest en DCM Vivimus® Groenten & Fruit.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Bij het klaarmaken van je serre hoort ook de grondvoorbereiding. Schep voor de winter de bovenste 10 cm teeltaarde van de grond af. Als het sneeuwt schep je hier overheen een laag sneeuw. Doordat de sneeuw langzaam smelt en traag in de grond trekt, worden de eventuele overgebleven vervuilingen in de bodem meegenomen.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Net als ander dierlijke meststoffen, bevatten koe- en paardenmest veel micro-organismen. Door hiermee de bodem te mulchen, ga je het bodemleven verrijken en stimuleren. Meer bodemleven betekent meer voedingsstoffen die vrij komen voor de planten en meer CO2 die uit de lucht wordt gebonden. Allemaal zeer positief dus!
Voor we starten met de kweek dient men de ramen te ontsmetten met een daartoe bestemt product, dit product vind u bij de betere tuincentra of 'Filclair verdelers' of met een oplossing van water met azijn. Dit doen we om schimmels en ziekter op de planten te vermijden en de lichtinval te verbeteren.
Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest. Dit hebben wij op de kwekerij, waar we de pottomaten kweken, in proeven heel duidelijk ondervonden.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen. Het levert stikstof, fosfor en kalium en verbetert de bodem op verschillende manieren.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
serrehet. Belangrijk: Planten hebben verschillende temperaturen waarin ze optimaal gedijen. 15 tot 24 graden Celsius (°C) worden als ideaal beschouwd voor de groei van planten. Onder 10°C stopt het, onder 0°C sterven de meeste planten.
De lente is hét ideale seizoen om groene groenten te planten zoals: erwten, asperges, komkommers, spinazie, prei, sla en boontjes. Maar ook andere klassiekers zoals wortels, paprika, aubergine, witloof, rode bieten, radijzen of koolrapen kunnen perfect een plekje toegewezen krijgen in dit seizoen.
Een koude bak is heel geschikt om vorstgevoelige planten veel vroeger voor te zaaien in de volle grond, zoals de al eerder genoemde afrikaantjes, maar ook gevoeliger moestuinplanten kunnen eerder gezaaid of geplant worden. Denk hierbij aan allerlei slasoorten, maar ook aan courgetteplanten.
Grond ontsmetten met stoom zorgt ervoor dat bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in de grond worden gedood, zodat de grond klaar is voor de nieuwe teelt. Om de grond te stomen, heb je verschillende materialen nodig om ervoor te zorgen dat de stoom zo goed mogelijk in de grond kan doordringen.
Een meer budgetvriendelijke optie is het witten van het dak of de ramen van je serre. Dit kan simpelweg door ze te verven met een mengeling van kalk en water. Dit laagje filtert het zonlicht waardoor je serre minder snel opwarmt.
Zorg ervoor dat het glas van je serre steeds proper is, zodat de zaailingen veel licht krijgen. Bescherm je planten tegen de warmte. Door een schaduwdoek te gebruiken in je serre, voorkom je de verbranding en de uitdroging van je planten. Ventileer bij mooi weer je serre.
Koemest is echter eerder een bodemverbeteraar qua structuur dan een toevoeger van voedingsstoffen. Koemest is immers verteerde grasresten (voedsel van de koe) en bevat veel organische stoffen maar weinig voeding. Wilt u dus werkelijk bemesten kies dan voor een complete (organische) mest.
koemestkorrels zijn die ook goed voor aardbeien.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Voor het gazon gebruik je het beste een organische meststof of een meststof die bestaat uit een combinatie van organische en anorganische stoffen. Een organische mest is veilig in gebruik en leidt tot een betere bodemstructuur. Het wordt langzaam opgenomen door het gazon en heeft het een langdurige werkingsduur.
Aangeraden wordt om de koemest in combinatie met een kalk meststof te strooien. Je stimuleert dan niet alleen de bodem, maar ook de groei van de (gras)planten. Hoe vaak je zal moeten strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het gazon is één keer per jaar bemesten al ruim voldoende.
U kunt het beste de koemestkorrels strooien als er regen wordt verwacht of als u het gazon/border gaat nasproeien met (bron)water. De organische koemestkorrels zijn toepasbaar voor elke grondsoort en in elk seizoen. Wij raden het bemesten van de koemestkorrels af wanneer er vorst in de grond zit.