De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden. Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Een fruitsalade kun je doorgaans drie tot vier maanden in d vriezer bewaren. In de koelkast kun je een fruitsalade, mits vers gemaakt, 2 tot 3 dagen bewaren. Een ontdooide fruitsalade kun je het beste direct eten of verwerken.
Meeste fruit in de koelkast bewaren
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje. Een prima fruithapje voor je baby of als basis voor een heerlijke chutney bij je curry. Door je yoghurt kan natuurlijk ook.
In de meeste gevallen kun je uitgaan van een houdbaarheid tussen de 10 en 12 maanden. Hoe lang kun je fruit in de koelkast bewaren? Het meeste fruit blijft 7 dagen houdbaar in de koelkast, en ongeveer 3 tot 4 dagen buiten de koelkast.
Appels kun je met of zonder schil invriezen, en zelf hele appels kun je prima invriezen. Ontdooide appels kun je overigens niet nog een keer invriezen.
Het fruit wat je wel in je fruitschaal wilt bewaren kun je als pronkstuk op je aanrecht zetten in een mooie schaal of op de keukentafel.
Ook al heb je ze ingesmeerd met sap, kun je de stukjes banaan het beste dezelfde dag nog opeten. Door de temperatuur in de koelkast wordt de schil misschien bruin, maar als je dat niet erg vindt, kun je het fruit nog gewoon eten, want het blijft vers.
Een open deur wellicht, maar geef je fruit zoveel mogelijk ongesneden mee en voorkom kneuzingen want daar wordt fruit ook bruin van. Stop je gesneden fruit direct in een goed afgesloten trommel. Hoe minder zuurstof er bij je fruit komt, hoe minder snel het bruin kleurt.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
De manier waarop je een banaan gereed maakt voor de vriezer is door de schil eraf te halen. Dan stop je de gepelde banaan in een bakje, waarvan je de deksel aandrukt, en die kan in de vriezer. Als je geen geschikt bakje hebt, kun je de banaan eventueel ook in vershoudfolie verpakken en hem dan in de vriezer doen.
Ook kunt u geschilde stukjes afgesloten in de koelkast bewaren. Door een beetje citroensap toe te voegen, voorkomt u dat de appel melig wordt en een bruine kleur krijgt. Wanneer u de geschilde stukjes op dezelfde manier invriest, kunt u de appels wel 8 tot 12 maanden bewaren.
Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast. Kortom, het is echt een aanrader om altijd een kleine voorraad diepvriesfruit in te slaan.
Banaan bewaren
Geprakte of gepureerde banaan blijft ongeveer 4 maanden houdbaar in de diepvries. Hoe lang kun je een banaan bewaren? Een banaan kun je 7 dagen in een fruitschaal bewaren.
Banaan ontdooien mag wel, maar is meestal niet nodig. In de meeste gerechten die je met ingevroren banaan kunt maken moet de banaan gepureerd worden of in stukjes gesneden. Dat kun je normaliter ingevroren doen. Wil je toch eerst ontdooien, leg de stukjes banaan dan op een bord in de koelkast.
Zeker in de smoothie is banaan geweldig. Het geeft een heerlijke milkshake-achtige structuur, maar dan gezond! Als je bevroren banaan toevoegt aan je smoothie wordt hij direct heerlijk koel. Een hele banaan in de blender is alleen geen succes.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.