Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Je hebt een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Je hebt een reisstekker nodig op Curaçao, als je in Nederland woont. Je kunt ook een spanningsomvormer nodig hebben.
WILLEMSTAD – Curaçao gaat haar aandeel windenergie in de totale productie op het eiland met een derde vergroten. Aan de noordkust bij Tera Kòrá worden vijf nieuwe windmolens geplaatst van ieder 3 megawatt aan maximale output aan stroom.
Wereldstekkers koop je online bij Blokker.
Voor stopcontacten met twee ronde gaten, die alleen op Bonaire en Sint-Eustatius voorkomen, heb je geen adapter nodig. Voor stopcontacten met rechthoekige gaten, die op alle eilanden voorkomen, heb je een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Stopcontacten op Curaçao leveren standaard 110-130 volt aan 50 Hz. De standaardstekker is een tweepinsstekker van het type A, zoals in de Verenigde Staten wordt gebruikt. Sommige toestellen zijn zodanig ontworpen dat zij zowel op 110V als op 220V werken, maar dat kijk je best op voorhand even na.
In Nederland is de gebruikelijke spanning 230 volt. In andere landen kan de spanning 110 volt zijn, dit is bijvoorbeeld het geval in Amerika. Neem jij een apparaat mee op vakantie waar 220-230 of 230 volt opstaat, dan heb je behalve een reisstekker ook een spanningsomvormer nodig.
je hebt geen verloop- of wereldstekker nodig.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard.
Een geaard stopcontact is aangesloten op drie elektriciteitsdraden: een blauwe voor de afvoer, een bruine voor de aanvoer en de geelgroene aardedraad. Deze geelgroene draad is gelijk het verschil met een niet-geaard stopcontact. De aarde zorgt ervoor dat overspanning wordt afgevoerd naar de aardbodem.
Als u naar Curaçao reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Het paspoort moet voor het hele verblijf in Curaçao geldig zijn. U kunt niet met uw Nederlandse identiteitskaart reizen naar Curaçao.
Het laagste huishoudelijk tarief voor elektriciteit blijft 53 cent per kilowattuur. Water kost tot de eerste negen kuub 7,75 gulden. Daarna loopt de prijs op via drie gebruiksschijven tot 16,80 gulden.
Curaçao telt 3 plaatselijke ziekenhuizen. Het Curaçao Medical Centers is het grootste ziekenhuis op Curaçao. Het heeft een uitgebreide eerstehulpafdeling en de enige intensive care-afdeling op het eiland.
Je kunt je geld bij elke plaatselijke bank omwisselen. De banken sluiten gewoonlijk tussen 14:00 en 15:30 u. Om geld te kunnen wisselen, moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. De receptie van je hotel kan misschien ook kleine bedragen aan USD of EUR voor je wisselen.
De gezondheidszorg op de Nederlandse Antillen is over het algemeen goed te noemen. Het niveau is te vergelijken met dat van Nederland. De meeste medische behandelingen kunnen worden uitgevoerd. In urgente situaties worden patiënten vanuit Aruba en Bonaire overgebracht naar de ziekenhuizen op Curaçao.
Vanaf 1989 is de norm in Nederland verandert van 220 volt naar de 230 volt om zo de Europese richtlijnen te volgen. Langzaam aan is de netspanning in Nederland hier al naartoe veranderd. Vanaf 1994 is alle apparatuur in Europa op deze basis gemaakt.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Deze stekker komt je misschien wel bekend voor, dit komt omdat dit de Nederlandse ronde stekker is. Dit type wordt ook wel de Schukostekker genoemd. Deze stopcontacten komen onder andere in Nederland en de rest van Europa voor. Dankzij de inkepingen in de boven en onderkant is type F geaard.
Stopcontact type L
Het type L stopcontact komt voornamelijk voor in Italië en Chili. Het is een platte stekker met drie pinnen waarvan de middelste de aardpen is, waardoor de stekker geaard is en je minder snel kortsluiting krijgt.
Campings in Nederland, Duitsland, België en Noord-Frankrijk zijn meestal voorzien van een CEE stekkerdoos. Deze zijn te herkennen aan de blauwe kleur en drie gaatjes (het vrouwtje). Om stroom te krijgen op de camping heb je dus een CEE stekker met drie pinnetjes (het mannetje) nodig.
Ja, het leidingwater in Spanje is veilig om te drinken. Het leidingwater in Spanje kan een chloorsmaak hebben. Spanjaarden maken dan ook veel gebruik van flessenwater. Spanje staat op de 6e plaats wat betreft watergebruik: de gemiddelde Spanjaard gebruikt zo'n 320 liter water per dag.
Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Frankrijk. Jouw stekkers passen. Controleer of jouw apparaten met stekker F een extra pingat hebben voor gebruik in stopcontact E. Jouw apparaten met stekker C en stekker F passen.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Stopcontact type G
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
In landen met stekkertype E is de stroom 16 A en is het voltage van het stopcontact meestal tussen de 220 en 240 volt. Daarmee is de netspanning gelijk of hoger dan in Nederland, hier is het namelijk 230 volt. Het is daarom verstandig om op je apparaten te kijken of ze goed en veilig werken bij een hoger voltage.