EierwekkerDeze eierwekker is niet zomaar een klokje dat afgaat. Deze egg timer verandert van kleur zodat je precies weet of je een hard of zacht ei hebt. Is het ei bijna helemaal rood dan is het een zacht gekookt ei. Is het tot de helf rood dan heb je een perfect medium eitje.
Een kookwekker kan bestaan uit een opwindmechanisme dat na instelling na een bepaalde tijd een signaal geeft. Kookwekkers worden gemaakt in allerlei ludieke vormen en modellen. Er bestaan ook digitale kookwekkers, deze werken op een batterijtje. Vaak hebben deze wat meer instelmogelijkheden dan een opwindbare wekker.
Doe de eieren met deze timer in de pan, breng ze aan de kook en houd de timer in de gaten. Wanneer de buitenrandjes zwart worden tot het streepje 'Soft' is het eitje zachtgekookt. Het zwarte randje komt naarmate de eieren langer koken steeds dichter naar binnen, en gaat dus via 'Medium' naar 'Hard.
PiepEi is een geniale eierwekker. De eierwekker is gemaakt van kunststof en heeft een ingebouwde sensor, die werkt met een battery (1,5 jaar duur/niet vervangbaar). Deze sensor meet de stolling van de eidooier. En dat doet de kookwekker op een gezellige manier met muziek.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Verse versus oudere eieren
Zo is een vers ei (van ongeveer drie dagen oud) moeilijker te pellen, omdat het eiwit dan nog dicht tegen het vlies zit én het vliesje ook nog dicht tegen de schaal zit. Een ouder ei (vijf dagen of ouder) is daarentegen een stuk makkelijker te pellen.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan. Daardoor breken de eieren niet tijdens het koken, of stolt het eiwit snel waardoor het niet uitloopt.
Weet wanneer je een gebarsten ei gewoon op kunt eten.
Als het ei barst terwijl het water al kookt, kun je het gewoon opeten; en als de scheur niet te groot is, zal het ei verder ook normaal gekookt worden. Als een ei gebarsten is voordat je het gaat koken, kook het dan niet.
Het maakt niet uit of je het ei hebt laten schrikken onder koud water; deze methode werkt altijd. Draai de deksel dicht en schud gedurende 10 seconden het potje krachtig op en neer. Haal het ei uit het potje. In de meeste gevallen blijft de schil achter in het potje, soms moet je hem er nog even af halen.
Leg je ei voorzichtig in de kom met water en wacht even af. Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen.
Eieren testen: zo doe je dat!
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Eieren bevatten weinig calorieën
De makkelijkste manier om gewicht te verliezen is door het verminderen van de dagelijkse calorie-inname. Eén groot ei bevat maar 78 calorieën, maar wel heel veel voedingsstoffen. Vooral de dooiers zijn heel voedzaam (1). Een maaltijd met eieren bevat meestal 2 tot 4 eieren.
Een witte kip heeft minder voer nodig om hetzelfde ei te maken dan een bruine kip. Minder voer betekent minder grondstoffen en minder grondstoffen is per definitie duurzamer. Witte eieren zijn dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens een stuk efficienter om te maken. En dus goedkoper voor jou.
Schudden. Na het koken en laten schrikken van de eieren kun je ze 'schudden' in de pan. Hierdoor brokkelt de schaal af en spoel je de eieren direct schoon. Dit is vooral handig wanneer je meerdere eieren kookt.
Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren? Een ongepeld hardgekookt ei kunt u 4 tot 7 dagen bewaren (in de koelkast). Een gepeld hardgekookt ei bewaart u maximaal 1 week in een bakje gevuld met water (in de koelkast).
Dagelijks draaien centreert de eidooier
Dus waar eerst de punt naar beneden wees, draai je het ei nu zo dat de stompe kant – waar ook de luchtkamer zit – onder is. Dit kan per stuk, maar je kunt natuurlijk ook de hele doos draaien.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt rauwe eieren invriezen. Maar wel zonder eierschaal. Als je hele eieren invriest, barst de schaal doordat het ei iets uitzet. Er komen dan stukjes eierschaal in je ei en er kunnen schadelijke bacteriën in het ei terechtkomen.
Het korte antwoord: het kan geen kwaad om bevroren eieren dezelfde dag – nadat ze op temperatuur zijn gekomen – of iets later te eten. Er zijn ook mensen die zelf eieren in de vriezer leggen als ze er teveel hebben. Wil je de eitjes, wanneer ze weer ontdooid zijn, in de koelkast bewaren? Ook dat is veilig.
Misschien een open deur, maar de THT-datum (tenminste houdbaar tot) staat altijd op de eierdoos. Tot deze datum kun je eieren gerust eten. Je kunt een ei meestal ook na deze datum nog enkele dagen eten, zeker als je ze op de juiste manier bewaart.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.