Marjolein combineert antibacteriële en ontspannende/krampstillende eigenschappen. In de geurverdamper werkt marjolein krampstillend bij luchtweginfecties en -verkrampingen, zoals bronchitis, sinusitis, benauwdheid, kinkhoest. Het is één van de beste ontspannende oliën.
Dit tuinkruid is goed voor het zenuwstelsel en is een natuurlijk antidepressivum. Verder is het ook goed voor stress, angst hoge bloeddruk, duizeligheid, slapeloosheid, migraine, verdriet. Marjolein stimuleert het parasympatische zenuwstelsel.
Qua smaak lijken oregano en marjolein zeer sterk op elkaar, hoewel marjolein iets verfijnder van smaak is. Ze kunnen echter beiden voor dezelfde doeleinden gebruikt worden. Het grote verschil tussen de twee is dat marjolein een éénjarige plant is en oregano een doorlevende plant.
Het is een middel wat gebruikt wordt voor de behandeling van: keelontsteking, tandpijn, reumatiek, uitblijvende menstruatie, diabetes, obesitas, nier- en leverproblemen en uitwendige wonden zoals slangenbeten. Over heel de wereld werd in vroegere tijden majoraan als geneeskrachtig kruid gezien.
Majoraan ook bekend als marjolein
Een andere term die voor majoraan gebruikt wordt, is marjolein. Dit kruidenblog gaat over de echte marjolein. Hieraan verwant is de wilde marjolein. De wilde variant kennen we beter als oregano, waarvan de smaak wezenlijk anders is.
Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.
Marjolein smaak
Marjolein heeft een intens aroma, dat aan oregano doet denken maar het is iets zoeter en milder van smaak. Daarom wordt er ook wel gezegd dat de smaak iets weg heeft van tijm.
De smaken verschillen niet veel onderling, maar majoraan is zachter en zoeter van smaak in vergelijking met oregano. Beide kruiden kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Vers zijn de toppen van de takjes het beste, het gedroogde kruid heeft een sterker aroma.
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden.
Wilde marjolein is winterhard maar niet wintergroen. Wilde marjolein sterft dus in de winter bovengronds af, maar loopt in het voorjaar weer uit.
De oude Grieken pasten het ook toe bij hoofdpijn, zweren, longziekten, astma en spasmen. In het huidige Griekenland wordt thee van oregano als volksmedicijn gebruikt bij verkoudheden, keelpijn, griep, maagzweren en andere maag-darmklachten.
In zijn 'wilde' vorm is Origanum vulgare een zeer variabele, bossige vaste plant met opgaande, paarsbruine stengels, en breed eirond, vaak roodgetint blad tot 4 cm lang. Paarsroze bloemen in vertakte trossen in de zomer.
Het kruid kan makkelijk gedroogd worden door het in een bundeltje te binden en op te hangen in de schaduw. Zelf gedroogde kruiden zijn ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar. Daarna verliest marjolein net als veel andere kruiden een groot deel van haar smaak en geur.
Marjolein wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, vis-, vlees-, en aardappel-gerechten, kaas en likeur, maar de verwarmende smaak past ook goed bij tomaten-gerechten, ragouts en gebraden wild. Ook na drogen blijven smaak en geur van Marjolein behouden.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Vaak wordt het kruid echter verward me wilde marjolien, dat we beter kennen onder de naam oregano. Het kruid wordt vaak in de Italiaanse keuken gebruikt, maar heeft qua geur een smaak niet smet echte marjolein of majoraan te maken.
Basilicum is een kruid.
Rozemarijn is een kruid dat niet gemakkelijk te vervangen is. Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterraanse of Provençaalse kruiden.
Oregano heel heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het wordt ook wel wilde marjolein genoemd. De oregano plant groeit gemakkelijk in gematigde streken. De hoeveelheid zon heeft wel invloed op de smaak van het kruid.
De meeste kruiden zijn makkelijk te kweken. Rozemarijn, salie en tijm zijn soorten die oorspronkelijk rond de Middellandse Zee groeien. Ze verlangen een zonnige plek en vrij droge, goed gedraineerde grond. Andere kruiden, zoals bieslook, kervel en peterselie groeien ook goed in de halfschaduw.
Rozemarijn
Pluk de takjes in de herfst, droog ze op platen in het donker, in een goed verluchte kast. Gedroogde rozemarijn bewaar je koel en donker in een goed afgesloten pot.
Snoeien kan op vrijwel elk moment. Maar na de winter is het wel een must, omdat de rozemarijn snel verhout en ouder wordt. Snoei alle takken wat terug, maar nooit tot in het kale hout; zorg dat er altijd nog groen aan de takken zit. Door vormsnoei dwing je de plant om binnenin jonge takjes te maken.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!