Een scootmobiel heeft geen kenteken en mag dus helemaal niet zo snel. Nederlandse verzekeringsmaatschappijen accepteren daarom ook alleen een scootmobiel die maximaal 25km/u kan rijden. Daarom zijn enkele modellen op onze website begrensd op 22km/u. Zo weet u zeker dat u veilig rijdt!
David Anderson en Matthew Hine hebben met een omgebouwde scootmobiel een nieuwe wereldrecord gevestigd: 173,2 km/u. De twee monteurs Anderson en Hine van het eiland Man bouwden in een half jaar tijd een scootmobiel, waarmee de Benidorm Bastards de straten onveilig maken, om tot een supersnel voertuig.
Een scootmobiel is niet gemaakt om harder te rijden dan de snelheid waarvoor hij is ontworpen. Het is daarbij ook niet mogelijk om een scootmobiel op te voeren, omdat de afmetingen van de motor en accu specifiek gemaakt zijn. Een andere motor of accu zal dus niet passen in jouw scootmobiel.
Met een snelle scootmobiel 20 km per uur rijden
Er zijn verschillende soorten scootmobielen met verschillende maximale snelheden. De hoogste maximale snelheid, die de scootmobiel onder gewone omstandigheden haalt is 18 km per uur.
Op het fietspad mag u maximaal 30 km/h rijden, maar deze snelheid halen scootmobielen niet. Op het moment dat u rijdt op een scootmobiel die harder gaat dan 6 km/h, dan is het verplicht om verlichting op uw scootmobiel te hebben. Als u een scootmobiel bestuurd gelden alle regels die ook voor fietsers gelden.
Het draagvermogen van de scootmobiel motor
De vaste scootmobielen zijn zwaarder van gewicht dan de compacte opvouwbare modellen. Hoe zwaarder de scootmobiel en hoe hoger het draagvermogen en de snelheid, des te meer vermogen nodig is. De motoren verschillen van 110, 250, 400 en 650 watt.
Het is inmiddels duidelijk geworden dat een scootmobiel opvoeren helaas niet gaat. Een snelle scootmobiel rijden heeft te maken met onder andere de motor en de accu. Die hebben invloed op de afmetingen.
Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig met een motor. Er bestaan ook gesloten gehandicaptenvoertuigen. Ook als u geen handicap heeft, mag u met een gehandicaptenvoertuig rijden.
Sommige scootmobielen zijn voorzien van een thermische zekering. Dit is een zwart pennetje onder de stoel van de scootmobiel. Als u deze indrukt zal de scootmobiel weer rijden.
Nee, voor een scootmobiel heb je geen rijbewijs nodig.
De breedte van de meeste scootmobielen valt erg mee. Hierdoor passen ze door een normale deuropening en kunt u overal binnenrijden. Een klein compact model is het handigste in en rondom huis. Voor langere afstanden is het fijn als de wielen wat verder uit elkaar staan voor meer stabiliteit op hogere snelheden.
Best Geteste Scootmobiel. De IVA E1000 SCOOTMOBIEL is wat ons betreft de beste scootmobiel van 2022. Door de lage instap, inklapbare armleuningen en comfortabele stoel is deze scootmobiel perfect voor mensen die wat minder valide zijn. Met de speedcontrol functie kun je de snelheid beperken tot 6, 15 of 20 km per uur.
Als scootmobilist bent u op de stoep rijdend gelijk aan een voetganger. Op het fietspad of op een rijbaan gelden dezelfde regels als voor een bestuurder van een bromfiets. Zo dient u voorrang te krijgen als u van rechts komt én dient u ook voorrang te verlenen aan verkeer van rechts.
Een scootmobiel valt onder de gehandicaptenvoertuigen, en daarvoor is geen kenteken nodig. Wel is een WA verzekering verplicht aangezien je er de openbare weg mee op kunt. Van de verzekering ontvang je een verzekeringsplaatje welke achterop bevestigd dient te worden.
Over het algemeen ben je gemiddeld rond de €6,- per maand kwijt. Voornamelijk is dit ook afhankelijk van de waarde van je scootmobiel. Je betaalt vaak voor een WA volledig casco dekking 3 keer zoveel, wat neerkomt op een gemiddeld bedrag van €18,- per maand. De hoogte van de premie verschilt per soort scootmobiel.
Een klassieke scootmobiel zal meestal tussen de 1.000 en 1.500 euro kosten, hoewel we bij Rollator. shop ook vaak goedkopere scootmobielen beschikbaar hebben. Wenst u een opvouwbaar model? Dan zal zo'n opvouwbare scootmobiel meestal een stuk duurder zijn.
Als een scootmobiel op het voetpad of op het trottoir rijdt, heeft deze status van een voetganger. Rijdt de scootmobiel op het fietspad of op de rijbaan, dan heeft deze de status van bestuurder.
Net als bij een auto ben je verplicht je scootmobiel minimaal WA te verzekeren. Met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) ben je verzekerd voor schade die je met jouw scootmobiel toebrengt aan iemand anders, of aan de spullen of het motorvoertuig van iemand anders.
Dan bedoelen we eigenlijk het kleinste rondje dat u met een scootmobiel kunt maken. Dus als u het stuur volledig naar een kant draait en de ruimte die het voertuig dan nodig heeft om een rondje te rijden, is de draaicirkel.
Een scootmobiel is een driewielige, vierwielige of vijfwielige (sinds 2001 in Nederland) scooter met een elektrische aandrijving die hoofdzakelijk wordt gebruikt door mindervaliden of mensen met een mobiliteitsbeperking.
Bij scootmobielen voor lange afstanden is een breedte van 66 centimeter zeker niet ongewoon, terwijl dat bij compacte modellen gemiddeld 54 centimeter zal bedragen. Vaak zal u bij die eerste groep scootmobielen ook een stuk hoger zitten. Hier kan de zithoogte immers oplopen tot 75 centimeter.
Je kunt elke scootmobiel uitkiezen die je wilt. Houd er wel rekening mee dat je met het geldbedrag dat je krijgt niet elke scootmobiel volledig kunt betalen. Soms zal je dit bedrag zelf moeten aanvullen. Dit hangt volledig af van de hoogte van het persoonsgebonden budget dat je krijgt.
De voornaamste kenmerken van een scootmobiel
Om een scootmobiel te besturen heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig. Daarnaast geldt een minimum leeftijd van 16 jaar als het voertuig harder kan rijden dan 10 km/uur.
Leeftijd van de scootmobiel
Sommige merken hebben de fabricagedatum op een sticker staan. Op deze sticker staat ook vaak het serienummer van de scootmobiel. De sticker is meestal te vinden aan de achterkant van de scootmobiel, onder de achterkap of op de buis onder de stoel.