Langdurige en terugkerende diarree (dit betekent dat de diarree meerdere weken tot zelfs maanden aanwezig is) is het hoofdsymptoom van Giardia. Diarree als gevolg van Giardia is kenmerkend doordat deze vaak brijachtige en stinkend is. Er kan slijm en bloed bij zitten.
Het uitscheiden kan weken of maanden duren, maar wel sterk schommelen of soms uitblijven. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden, kunnen de cysten in de omgeving gedurende een week tot ongeveer drie maanden infectieus blijven.
Diarree gaat meestal vanzelf over binnen 4 tot 7 dagen. Na 10 dagen is het weg bij 9 van de 10 mensen. Duurt de diarree langer? Dan is de kans groter dat het door een parasiet komt.
Symptomen Giardia bij de hond en kat
De meeste dieren met Giardia hebben geen problemen. Als dieren diarree krijgen, kan deze vanzelf weggaan, intermitterend (het gaat en komt) of chronisch (langdurig en continu) zijn. De ontlasting is vaak bleker, stinkt en is vettig.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Als de infectie niet over is, kan de andere kuur (Metrazol of Panacur) worden ingezet. Als de infectie wel over is, maar de diarree nog aanhoudt, moet de hond op een Intestinal Dieet worden gezet om de darm verder te laten herstellen. Giardia is niet alleen besmettelijk voor honden en katten maar ook voor mensen.
Metronidazol is een antibioticum. Het doodt bepaalde bacteriën en parasieten, zoals amoeben. Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van het maagdarmkanaal, bijvoorbeeld giardiasis, amoeben-dysenterie en dientamoeba-infecties.
Panacur is een breed werkend ontwormingsmiddel voor honden en katten en wordt gebruikt als ontwormingskuur van 3 achtereenvolgende dagen. Zo krijg je een maximaal effect van de ontworming. Wil je Panacur kopen om je hond of kat te ontwormen? Kies Dierenapotheek, jouw vertrouwde website voor je huisdieren.
Omdat er een risico is dat het dier zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem op de eerste en derde dag van de behandeling te wassen met een honden- /katten shampoo. Soms is het nodig om een tweede medicijn (Metronidazol) in te zetten als de Panacur onvoldoende effect heeft.
Giardiasis gaat meestal vanzelf over. Soms geeft een huisarts toch medicijnen. Soms lukt het niet om de parasiet helemaal weg te krijgen. Na de behandeling kan opnieuw onderzocht worden of de parasiet nog in de ontlasting zit.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
Raadpleeg een arts bij ernstige symptomen, zoals herhaaldelijk bloed in de ontlasting, gewichtsverlies, koorts, verslechtering van de algemene toestand en wanneer de diarree meer dan 3 weken aanhoudt.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Giardia en voeding zijn gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. Om hen van hun levensonderhoud te beroven en te voorkomen dat ze zich voor onbepaalde tijd voortplanten, moet je bij Giardia voeding met een laag koolhydraatgehalte.
Na uitscheiding in de ontlasting is de cyste onder koele en vochtige omstandigheden nog weken tot maandenlang besmettelijk. Giardia wordt overgedragen via contact van ontlasting met de mond, bijvoorbeeld door opname van besmet voedsel of water.
Hiervoor kun je een speciaal schoonmaakmiddel krijgen bij je dierenarts, wat erg goed werkt tegen Giardia (het middel heet hibicet). Dit is een roze zeep die je op kan lossen in water. Met dit sopje kun je ook goed je hele huis (of in ieder geval de kamers waar je kat komt) schoonmaken.
Je geeft probiotica
Omdat honden met Giardia vaak diarree hebben, is een logische gedachte om probiotica te geven om de darmen weer op orde te krijgen. Ook wordt er vaak gedacht dat als je maar genoeg probiotica geeft, dit de Giardia gaat 'overrulen' en je hem zo kunt elimineren.
De behandeling van Giardia bij honden bestaat uit een 3 tot 5 daagse kuur met Panacur® (fenbendazol). Soms is een behandeling met alleen panacur onvoldoende en moet er nog na behandeld worden met een andere medicatie (metronidazol).
Daarnaast is het advies om dagelijks te dweilen met een desinfecterend (chloorhoudend)middel (bijvoorbeeld Dettol). Op de 3e en 5e dag na de start van de behandeling is het verstandig om uw huisdier te wassen, aangezien de eitjes van Giardia in de vacht zouden kunnen zitten.
Een driedaagse kuur met Panacur en na 2 weken nogmaals een herhaling van 3 dagen is hierbij de gebruikelijke behandeling. Vergeet niet om alle dieren in huis te behandelen, zo voorkom je een herbesmetting.
Panacur AquaSol kan giftig zijn als het door mensen wordt ingenomen. Degene die Panacur AquaSol toedient, moet huid-, oog- of slijmvliescontact met het middel vermijden, aangezien het middel reacties kan veroorzaken, zoals huidirritatie.
De behandeling van darmparasieten wordt gedaan met reguliere medicijnen. De behandeling moet altijd door een arts worden voorgeschreven. In combinatie met medicijnen kan een zetmeelarm dieet worden gevolgd en kunnen ontstekingsremmende producten worden gebruikt. 7 dagen na de kuur moet er een naconrole plaatsvinden.
Behandelen van de omgeving
Giardia kan lang in de omgeving aanwezig blijven, daardoor is het mogelijk dat de hond zich opnieuw besmet. Hoe kouder en hoe vochtiger de omgeving hoe langer de Giardia besmettelijk kan blijven. Daarom is het belangrijk om de omgeving te behandelen. Heet water kan de parasiet doden.
Deze diarree kan lang aanhouden. Daarnaast hebben patiënten veel last van gasvorming, misselijkheid, buikkrampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vooral bij jonge kinderen kunnen gewichtsverlies en een groeiachterstand ontstaan. Giardiasis kan worden behandeld met medicijnen.
Giardia geeft een hardnekkige of steeds terugkerende diarree, meestal met behoud van eetlust. Met name jonge dieren kunnen er zeer ziek van zijn. Ze vermageren en gaan braken. De infecties bij pups en kittens kunnen een dodelijke afloop hebben.