Weet je wat er óók nog als bonus in chips zit? Kalium. In 100 gram naturel chips zit 1,275 mg kalium – in verhouding ongeveer net zoveel als in een kleine banaan! Kalium is een mineraal dat goed is voor je bloeddruk en het regelen van de vochtbalans in je lichaam.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut toch weer open te doen "voor een laatste handje" (en die actie dan op repeat), heeft alles te maken met drie boosdoeners: vet, zout en suiker. De combinatie van die drie maakt dat chips - en andere junkfood - soms moeilijk te weerstaan zijn.
De reden waarom chips zo verslavend zijn, is omdat er vaak allerlei stoffen aan worden toegevoegd om de chips een stevige smaak te geven. Om te beginnen: zout! Veel zout. En zout is verslavend.
Het eten ervan is behoorlijk ingeburgerd in Nederland. Maar wisten jullie ook dat het eten ervan nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt? Volgens een wetenschappelijke studie naar chips is het eten van chips net zo verslavend als bijvoorbeeld drugs, met name omdat chips hetzelfde verslavende gevoel opwekken.
Ongeveer een derde van chips bestaat uit vet. Er zitten ongeveer 500 kilocalorieën in 100 gram groente- of aardappelchips. Je krijgt met chips dus al gauw veel calorieën binnen. Ter vergelijking: met 100 gram gekookte aardappel krijg je 80 kilocalorieën binnen.
Eigenlijk eet je gewoon een grote hap vet met zout. Mindful eten helpt je om je bewust te worden van de smaak en hoe lekker je chips daadwerkelijk vindt. Hierdoor kun je je bewust worden dat chips eten een verslaving is die je niet eens lekker vindt. Hierdoor kun je de chips ook eenvoudiger laten staan.
Ondanks dat chips vaak van aardappel of mais is gemaakt, zou je er zo drie zakken van leeg kunnen eten. Dit komt omdat je maag in de war raakt van chips. Het hapt zo lekker weg en je hoeft amper op één chipje te kauwen, waardoor je hersenen niet het signaal doorkrijgen dat je aan het eten bent.
Door smaakversterkers worden chips nòg verslavender. E621(mononatriumglutamaat), ook wel bekend onder de naam ve-tsin, is ook eetlustopwekkend. Op etiketten vind je mononatriumglutamaat ook onder de code GMS of MSG. Het zit in bijna alle hartige snacks en kant -en klaar maaltijden.
Chips: natrium
Natrium is het hoofdbestanddeel van zout en is daarom in overvloed aanwezig in zoute voedingsmiddelen zoals chips. Heb je daarin ineens heel erg trek in? Dan zijn het zozeer niet de chips waar je brein om vraagt, maar vooral de natrium die ze bevatten.
Chips heeft een vetpercentage van bijna 40%. Neem geen kroepoek of tortillachips als alternatief, maar kies popcorn. Van nature geen suikers, een laag vetpercentage (3,6%) en een bron van vezels, vitamine B1, B2 en mineralen.
Neem bijvoorbeeld chips, die veel vet en calorieën bevatten. Als je meer calorieën eet dan je binnenkrijgt kom je aan. Voor een dieet om af te vallen lijken light chips dus een goed idee.
Ingrediënten: aardappelen, plantaardige oliën (zonnebloem, koolzaad, maïs, in wisselende hoeveelheden), zout.
Deze week: bodemdrang. Die zak chips moet direct leeg, tot de laatste kruimel. 'Bodemdrang', hoor je soms. Het wordt vaak wat lacherig gezegd, maar ook met een lichte ondertoon van schaamte: ik kon me niet beheersen.
Een patatje met en een zak chips worden flink duurder. De zonnebloemolie-export uit Oekraïne en Rusland is door de oorlog tot stilstand gekomen. Dat leidt tot schaarste en drijft de prijzen op. De chipsproducent en patatbakker maken zich zorgen.
Doordat de export van zonnebloemolie uit Oekraïne compleet stil is komen te liggen door de oorlog is er een schaarste ontstaan die de prijs ook flink opdrijft. Dat heeft ook gevolgen voor de prijs van een zak chips.
Professor Derek Denton, een vooraanstaande autoriteit op het gebied van zout, heeft ontdekt dat zout op veel gebieden dezelfde verslavende invloed heeft op de hersenen als sigaretten of opium.
Wie zin heeft in een vettige snack kan beter een zakje frieten gaan halen dan een pak chips. Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips.
Toast, frieten en chips zijn niet plots kankerverwekkend: er is geen nieuw onderzoek dat daarop zou wijzen. Het is al langer bekend dat inname van hoge doses acrylamide beter kan vermeden worden, omdat deze stof bij proefdieren kanker veroorzaakt.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
1 Dag per week heb je een cheatday. Je kunt dan zo'n 2000 tot 3000 calorieën op een dag eten. Je kiest twee maaltijden in de week uit, waarbij je meer en ongezonder mag eten, maar die niet boven de 1000 calorieën uitkomen. Je mag elke dag iets lekkers eten, dus elke dag even zondigen.