Een Italiaanse aperitief: de Aperol Spritz.
Aperol is ontstaan in het Italiaanse Padova in 1919, gemaakt door de ´Gebroeders Barbieri´, specialisten in het produceren van likeur sinds 1880. In de jaren '50 ontstaat het recept voor de populaire Aperol Spritz. Over de jaren kreeg het verfrissende feloranje drankje steeds meer liefhebbers.
Na zeven jaar proeven, bijschaven, nog meer proeven en nog eens bijschaven lanceerden Luigi en Silvio tijdens een internationale drankenbeurs in Padova een nieuw aperitief: Aperol, waarbij de naam was bedoeld als knipoog naar het Franse apéro.
Bellini: Italiaanse cocktail met Prosecco
Bellini is een Italiaanse cocktail gemaakt met Prosecco en perziksap. Het is een zeer stijlvolle drank, uitgevonden door Giuseppe Cipriani in de legendarische Harry's Bar in Venetië.
Aperol is een Italiaans aperitief oorspronkelijk geproduceerd door de Barbieri company, gevestigd in Padua. Aperol wordt tegenwoordig door Campari geproduceerd. Hoewel het oorspronkelijk uit 1919 stamt, werd het pas na de Tweede Wereldoorlog populair.
De spritz is altijd een verrassing, net als zijn geboorteplaats. De spritz kent veel namen zoals Spriz Aperol, Spritz Veneziano, Aperol Spritzer, Spritz Campari, enz en geen enkele spritz smaakt altijd hetzelfde.
Everclear – 95%
Het Amerikaanse Everclear is eigenlijk de legale variant van “Moonshine”( zelfgestookte drank). Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Een van de bekendste Italiaanse digestivi is grappa. Oorspronkelijk werd het gemaakt van druivenschillen, pitten en steeltjes die overbleven na het gisten van de wijndruiven. Tegenwoordig wordt grappa echter vooral gemaakt door wijn te distilleren. Grappa heeft een aparte smaak waar vrijwel iedereen aan moet wennen.
Er lijkt een zweem van Italiaanse flair te zitten achter het decadente gebruik van espresso en de chique presentatie, maar niets is minder waar: de Espresso Martini vindt zijn oorsprong diep in het bruisende en ruige Londen van de jaren 80.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
Campari is eigenlijk nooit weggeweest. Het bittere rode drankje bestaat immers al 155 jaar, maar feit is dat het vooral populair was (en is) in Italië, waar het vandaan komt.
Aperol Aperitivo 1 Liter PRIJS 12,45 | Kopen Bestellen | Aanbieding Goedkoopdrank.nl.
De cocktail van espresso, wodka, koffielikeur en suikersiroop heeft met 'esma' zelfs een koosnaam te pakken. De Nederlandse doorbraak van het drankje, dat in de jaren 80 in Londen ontstond, liet even op zich wachten, maar inmiddels is dit vloeibare, boozy dessert populairder dan ooit.
Bij het vergelijken van Aperol en Campari, is een eenvoudige manier om de twee te onderscheiden, door Campari te beschouwen als de "oudere broer / zus." Kijk eens terug naar alles wat we hebben besproken - leeftijd, kleur, alcoholgehalte en zelfs smaak - en Campari is in elk opzicht groter.
De espresso martini is een koude, naar koffie smakende cocktail met wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop. Het is geen echte martini aangezien het gin noch vermout bevat, maar is een van de vele drankjes die het begrip 'martini' in de naam dragen.
Na het eten drinken veel Italianen nog een digestif, zoals limoncello (citroendrank) of een espresso om je grote maaltijd van zojuist iets makkelijker te kunnen verteren.
In Italië worden truffelgerechten vaak met Barolo of een andere grote rode wijn gecombineerd, maar met een volle witte wijn is de combinatie vaak net iets verfijnder. Probeer maar eens met een Chardonnay, Falanghina, Friulano of Pecorino.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.