Het gebruik van alcohol door minderjarigen (jonger dan 18) is in Zweden verboden. Om alcoholische dranken te kopen (enkel mogelijk in speciale staatswinkels) moet men ten minste 20 jaar oud zijn en een identiteitsdocument kunnen voorleggen, dat dit bewijst.
Systembolaget. De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
Om alcohol te kopen in Zweden moet je 20 jaar zijn en een legitimatiebewijs voorleggen. Alcohol drinken in bars of op restaurant mag al vanaf 18 jaar.
10 liter sterke drank (boven 22%) 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%) 90 liter wijn. 110 liter bier.
Ga er rustig van uit dat je in een restaurant of bar gemiddeld zo'n 7 euro neer moet tellen voor een glas bier, vaak 0,4 liter. Hiervoor krijg je dan vaak de goedkoopste variant. Een glas wijn kost tussen de 9 en 12 euro.
Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Overschrijding van 21 tot 25 km/h: vanaf SEK 2.800. Overschrijding van 26 tot 30 km/h: vanaf SEK 3.200. Overschrijding van 31 tot 40 km/h: vanaf SEK 3.600. Overschrijding van 41 tot 50 km/h: vanaf SEK 4.000.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
Een sigaret kost bij ons 23 cent, in Zweden 38 cent. Een pakje (25) kost daar ¿ 8,50. Het is een sprookje dat de Nederlandse roker, als de sigaretten een paar kwartjes duurder worden, over de grens zal gaan om sigaretten te kopen. In België is een pakje sigaretten nu ¿ 0,75 duurder, in Duitsland ¿ 1,50.
Zweedse gerechten
smörgåsbord: Dit is wel het bekendste gerecht dat Zweden kent. Je kunt het vergelijken met een uitgebreid buffet met veel vis en vlees. Dit buffet bestaat uit 4 gangen: Het begint met een haringbuffet, waar je verschillende soorten ingemaakte haring kunt vinden.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.
Whisky is bijvoorbeeld duurder in Zweden en kost ongeveer: 29 EUR (302 SEK).
Toch hoeft uit eten in Zweden niet duur te zijn. Lunchen kan je bijna overal voor ongeveer 10 euro (zie verder, dagens rätt). Waar ik eerlijk gezegd wel soms van schrik zijn de prijzen van een kanelbulle in een echte bakkerij (en dus niet in de supermarkt). Die zijn wel wat duurder dan de boterkoeken in België.
In Zweden wordt in verhouding niet veel brood gegeten. Maar ondanks dat het niet veel gegeten wordt, bestaan er wel verschillende soorten brood. Een van de traditionele broden is limpor, een soort roggebrood. Er wordt ook witbrood gegeten, maar dat wordt voornamelijk gebruikt om mee te 'dippen'.
De maximaal toegelaten alcoholconcentratie in het bloed is 0,2%. Deze verordening geldt ook voor toeristen. Er vinden veel controles plaats en overtredingen worden bestraft met boetes of zelfs met intrekking van het rijbewijs.
De maximumsnelheden in Zweden zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 70 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Verbanddoos en brandblusser - Geadviseerd wordt om een verbanddoos en een brandblusser mee te nemen. Sleepkabel en startkabels - Geadviseerd wordt om een sleepkabel en startkabels mee te nemen. Reservelampen - Ook wordt geadviseerd om reservelampen mee te nemen.
Er zijn geen tolwegen in Zweden. Wel moet tol worden betaald voor een aantal bruggen. Stockholm en Göteborg hebben een congestiebelasting (congestion tax) ingevoerd.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Er zijn verschillende supermarkten in Zweden, je vindt er ICA, COOP, Hemköp, Lidl en Willy:s. ICA en Coop zijn de twee grootste ketens in Zweden. Coop is de supermarkt met meer bioproducten en kan hoger geprijsd zijn dan ICA.
Sterker, Zweden is het goedkoopste land van Scandinavië. Denemarken en vooral Noorwegen zijn een stuk duurder.