De beeldkwaliteit is een belangrijke eigenschap van je televisie. Maar om echt volop van de beste beeldkwaliteit te kunnen genieten, is kalibreren nodig. Wanneer je een nieuw gekochte televisie thuis uit de doos haalt, zijn de instellingen ingesteld op fabriekswaarden.
Een TV kalibreren is eigenlijk niets meer dan een aantal beeldinstellingen meten en aanpassen om zo dicht mogelijk in de buurt van het perfecte beeld te komen. En omdat ieder scherm weer anders is, moet je deze instellingen voor elk scherm apart aanpassen om een 100% optimaal resultaat te krijgen.
Wat kost het? In Nederland betaal je, wanneer je van de diensten van Dimitri gebruik wilt maken, een bedrag dat tussen de 175 en 350 euro ligt, afhankelijk van de reisafstand en of je ook extra opties als de 3D- en de HDR-weergave gekalibreerd wilt hebben.
In het kalibratierapport staat aangegeven wat de gekalibreerde beeldmodus van jouw tv is; vaak is dit de film- of bioscoopmodus. Je kunt het verschil van voor en na de kalibratie terugzien op jouw tv door te switchen tussen de standaard door de fabrikant ingestelde beeldmodus en de gekalibreerde beeldmodus.
Om HD-televisie te kunnen ontvangen, heb je een decoder nodig die geschikt is voor HD. Canal Digitaal, KPN Interactieve TV, XS4ALL, Ziggo en Tele2 geven de decoder in bruikleen. De meeste recente televisies hebben een ingebouwde digitale kabeltuner. Deze zijn ook geschikt om HD-beelden te ontvangen.
Tarieven kalibratie:
De kosten bedragen vanaf € 85. 2. Een statische kalibratie; deze wordt in de werkplaats uitgevoerd. De kosten bedragen vanaf € 85.
Naast dat u moet voldoen aan eisen uit kwaliteitsnormen, is kalibreren belangrijk omdat u zeker wilt weten dat alle kritische apparatuur in het bedrijfsproces betrouwbaar meet. Wanneer apparatuur niet betrouwbaar meet kan dit namelijk leiden tot faalkosten, discussies rondom hoeveelheden of twijfels rondom veiligheid.
Kalibreren wil zeggen dat je het scherm zo instelt dat de kleuren op een correcte manier weergegeven worden. Rood moet echt rood zijn en geen donkeroranje en in groen mag geen gele zweem zitten. Door kalibratie zorg je ervoor dat de kleuren op je scherm zo goed mogelijk overeenkomen met de norm.
HDR Effect: De meeste LG 4K UHD-, OLED- en NanoCell-tv's hebben een beeldmodus genaamd HDR-effect. Wanneer deze modus is ingeschakeld, worden High Dynamic Range-signalen automatisch gedetecteerd en past uw tv zichzelf aan.
Met de SpectraCal CalMAN software kun je elk beeldscherm kalibreren, zelfs beeldschermen die je handmatig moet instellen. En steeds meer beeldschermen, ook die eigenlijk voor de huiskamer bedoeld zijn, kunnen zo prima als betrouwbare afkijk functioneren.
De Intelligente modus verbetert de kijkervaring door de inhoud, gebruikspatronen en de omgeving rond de tv te herkennen. Dankzij de AI-technologie past Intelligent mode automatisch de instellingen aan, of je nu geniet van een actiefilm op een zonnige ochtend of horrorfilms in het donker.
Een extra tv aansluiten gaat via een coax- of netwerkkabel. Die verbind je met een CI+ Module of decoder aan je televisie. Met een draadloze verbindingsset stuur je via het stroomnetwerk het tv-signaal door. Draadloos tv kijken kan ook via streamen naar je tv.
Android TV (Sony, Philips)
Voordelen zijn er ook. De ingebouwde Chromecast-functie van Android TV is bijvoorbeeld erg handig. Je kunt er het scherm van je smartphone mee op TV tonen, en een aantal apps (zoals Youtube, Netflix en Deezer) laten toe dat je content selecteert op de smartphone, maar afspeelt op de TV.
Vaak gaat men ervan uit dat de kalibratie en het kalibratiecertificaat een jaar lang geldig zijn, omdat kalibratie vaak eenmaal per jaar plaatsvindt. Hier moet je echter mee oppassen: de kalibratiefrequentie hangt af van je eigen kwaliteitssysteem, en nog veel meer factoren.
Het ijken dient te gebeuren door een door het Nederland Meetinstituut erkende keurder. Na de ijking krijgt de weegschaal een sticker die als keurmerk en verzegeling dient. Kalibreren: het controleren van het meetinstrument met behulp van ijkgewichten en het bepalen van een eventuele afwijking.
Een kalibreersessie is een gezamenlijk bijeenkomst van beoordelaars waarin één of meerdere toetsen worden besproken.
Chipclean kan als enige expert in Nederland uw lenzen in uw aanwezigheid honderd procent nauwkeurig calibreren. Vaak komt het scherpstellingspunt (focus) van de lens niet overeen met het punt dat de camera (auto focus) gebruikt om op scherp te stellen.
De afkorting ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems. Kort samengevat zijn dit rijhulpsystemen die een autobestuurder helpen in veilig rijden. Denk aan parkeersensoren, achteruitrijcamera's en sensoren voor in de dode hoek.
4K-tv-beeld kun je 'direct via internet' binnenkrijgen of via de tv-aanbieder. Directe aanbieders van 4K-content zijn Netflix, Youtube, Amazon Prime Video en Videoland. Maar meestal zijn het nog maar een aantal series of films van die aanbieder.
Om te zien of je tv kijkt in SD of HD, onderzoek je de beeldkwaliteit en controleer je vervolgens je beeldscherminstellingen, kabels en bronapparaten, om te zien of deze de HD-kwaliteit ondersteunen en op de juiste instellingen staan.