Echte Manuka honing is donker van kleur en smaakt net als andere honing zoet, maar bevat daarnaast een subtiel kruidig aroma. Met de subtiele kruidensmaak onderscheidt manuka honing zich van andere soorten honing.
Door de antibacteriële werking bestrijdt Manuka honing ontstekingen van binnen uit, het gaat schadelijke bacteriën tegen en stimuleert de groei van een gezonde darmflora. Manuka honing kent een krachtige werking met betrekking tot huidproblemen, denk bijvoorbeeld aan acne of eczeem.
Het is een stof die van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen en planten. Toen werd het grote verschil tussen gewone en manuka-honing duidelijk: bij gewone honing is de verhouding met MGO 20-50 mg/kg, en bij manuka-honing kan dat tot 800 mg/kg oplopen. Dat verklaart ook meteen waarom de honing zo bizar duur is.
Het wordt vaak aanbevolen om de honing in te nemen met een lepel, maximal vijf keer per dag. Houd een lepel op je tong en laat de honing smelten. Vermijd ander eten en drinken gedurende minstens 15 minuten. Kies je favoriete smoothie recept, voeg hier Manuka honing aan toe en mixen maar!
Bij Honingwinkel.nl hebben we alleen maar echte Manuka honing te koop. Op deze manier ben je verzekerd dat de waardes van de MGO kloppen en de honing uit Nieuw-Zeeland afkomstig is en daar is gekeurd.
Echte Manuka honing is donker van kleur en smaakt net als andere honing zoet, maar bevat daarnaast een subtiel kruidig aroma. Met de subtiele kruidensmaak onderscheidt manuka honing zich van andere soorten honing.
De duurste kilogram sidr-honing bracht ooit (in Abu Dhabi) 500 dollar op. Maar ook in Europa betaal je al snel 25 euro voor een potje van 250 gram. Sidr-bomen in Jemen, de bijen en de sidr-honing: goud voor de economie van Jemen. In veel landen wordt sidr-honing gebruikt als voedsel én als medicijn.
Honing zou beter zijn dan gewone suiker, maar je lichaam verwerkt alle suiker op dezelfde manier. Het gele goedje zou ontstekingsremmend zijn, maar die claim is nooit bevestigd. Dan heb je nog al die soorten; acacia-, lavendel- of oranjebloesemhoning? Inderdaad met verschil in smaak, geur en kleur.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Je kunt Manuka honing precies op dezelfde manier aan je voeding toevoegen als met gewone honing, denk aan: Manuka honing in je smoothie, yoghurt of kwark, havermout of wat Manuka honing in je thee.
Honing wordt door imkers uit de korf of kast verwijderd. De bijen krijgen hier suikerwater voor terug. Dit is net als honing lekker zoet, maar mist belangrijke voedingsstoffen voor de bij die honing wel bevat. Het suikerwater verzwakt de bijen; ze worden vatbaarder voor schimmelinfecties, mijten en virussen.
Honing is niet alleen heel lekker, het heeft ook een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Bovendien is honing rijk aan vitamines en mineralen. Dit maakt honing een zeer goed middel om verkoudheid, keelpijn of hoest tegen te gaan.
Om honing te gebruiken voor wonden is het van belang dat de condities van het maken van de honing gestandaardiseerd zijn en dat het vloeibare honing is. Het is dus eigenlijk zo dat alleen medicinale honing geschikt is voor het gebruik bij wonden.
WAT DOET MGO? Methylglyoxal is als verbinding uitsluitend verantwoordelijk voor de stabiele zeer sterke unieke antibacteriële werking die uniek is voor de Nieuw Zeelandse Manuka Honing.
Door bovenstaande voedingsstoffen werkt honing zowel inwendig als uitwendig helend. Enzymrijke honing werkt zuiverend, antibacterieel en desinfecterend voor de huid. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meer kans op een sneller herstel bij wondjes.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Honing bederft niet snel door hoog suikergehalte. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je kunt honing het beste op een temperatuur van 12° Celcius bewaren. In de koelkast is het te koud en op kamertemperatuur eigenlijk te warm. Verder kan je honing het beste donker bewaren. Licht zorgt naast sterke temperatuurschommelingen ervoor dat de honing gaat kristalliseren.
Eczeem zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid wordt beschadigd. Honing hersteld hierin de balans. Het bestellen van honing of honingzalf gaat eczeem tegen en zorgt ervoor dat de jeuk vermindert en je minder krabt. De werking van honing is niet alleen goed voor eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen.
Vriend van je buik
Ook mensen met darmklachten kunnen de positieve effecten van honing ervaren. Honing is een natuurlijke probiotica met goede bacteriën als lactobacilli en bifidobacteria. Hierdoor blijft je darmflora beter in balans. En dat is heel vriendelijk voor je darmen!
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Het helpt bij de opname van allerlei stoffen. Zo zijn er een aantal veranderingen en aanpassingen gedocumenteerd in de absorberende cellen van de dunne darm door honing. En er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat het bijenproduct de oxidatieve stress bestrijdt in de lever, nieren en alvleesklier.
€ 1,69. Prijs en voorwaarden zoals vermeld in de folder zijn leidend.
Imkers. Koop jouw honing direct bij de bron, bij een lokale imker of imkervereniging!
Echte honing is vloeibaar goud, dat bijen maken van nectar. Maar helaas er is ook veel 'nephoning' te koop. Deze imitaties van honing bestaan bijvoorbeeld uit kunstmatige suikers.