De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren, wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend. De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad.
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dit is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.
Dan is de postmenopauze gestart. Gemiddeld duurt deze fase drie jaar. In de postmenopauze moet je lichaam nog steeds zoeken naar een nieuwe hormonale balans. Tot het moment dat je lichaam dit evenwicht gevonden heeft, kun je geconfronteerd worden met symptomen van de overgang.
Vijf jaar na de menopauze zegt nog 30% van de vrouwen opvliegers te hebben. Na 10 jaar is dit nog 10%. Er zijn helaas vrouwen van 70 jaar die nog steeds opvliegers hebben.
Naast wat je eet, speelt ook wat je drinkt een rol bij het verminderen van opvliegers. Wat voor veel vrouwen opvliegers uitlokt zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken en (te) warme dranken. Ook dranken met stimulerende en/of prikkelende stoffen als theïne, cafeïne, gember, etc.
Waarom heb ik 's nachts last van warmteopwellingen? 's Nachts zweten heeft dezelfde oorzaak als een opvlieger overdag. Tijdens de overgang vinden immers heel wat hormoonschommelingen plaats, waarvan een daling in het oestrogeengehalte een van de belangrijkste is.
Tijdens de overgang verandert de hormoonhuishouding, doordat de aanmaak van oestrogeen en progesteron afneemt. Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks.Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
Een opvlieger duurt meestal 3 tot 5 minuten. Soms langer, bijvoorbeeld een half uur. Ook 's nachts kun je er last van hebben.
Je mag jezelf op zijn tijd natuurlijk best eens trakteren, maar probeer je suiker en bewerkte koolhydrateninname tot een minimum te beperken. Hetzelfde gaat op voor alcohol, cafeïne en zoutrijke voedingsmiddelen. Fruit en groenten kun je daarentegen in overvloed consumeren.
Verschillende vitamines en mineralen kunnen van belang zijn tijdens de overgang. Zo helpen vitamine B6 en zink om de hormoonhuishouding in balans te houden.En vitamine B8, vitamine B12 en magnesium zijn goed voor de gemoedstoestand.
Ook mannen gaan in de overgang! Penopauze is een afname van testosteron bij het ouder worden waardoor klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld futloosheid, verminderd libido en erectieproblemen. Een te laag testosterongehalte kan een negatieve invloed hebben op uw levenskwaliteit.
Je immuunsysteem verzwakt
Seks versterkt het immuunsysteem. En dat systeem komt goed van pas in deze tijden. Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen. Een gebrek aan testosteron kan bij mannen tot erectieproblemen leiden. Bij vrouwen kan door een tekort het seksueel verlangen verminderen of zelfs verdwijnen.
Kom in beweging!
Vrijwel iedere regelmatige beweging die ervoor zorgt dat je hart wat sneller gaat pompen, kan al helpen bij het in toom houden van visceraal vet. Buikspieroefeningen zoals crunches of sit-ups zullen ervoor zorgen dat je buikspieren steviger worden, waardoor je buik er strakker uit ziet.
Helaas kun je niet plaatselijk vet verbranden. Als je je buikje wilt verliezen, moet je dus je hele lichaam aanpakken! Dat doe je door meer te bewegen, minder te eten en een gezond eetschema te volgen.
Zorg voor een ventilerend dekbed dat ook goed vocht opneemt. Een donzen dekbed is zeker niet aan te raden omdat dons isoleert en géén vocht opneemt. Het beste kiest u voor een katoenen dekbed of nog beter een zijde dekbed. Zijde werkt geweldig temperatuur regulerend maar is ook enorm goed vochtregulerend.
Veel vrouwen hebben warmte-aanvallen (opvliegers) in de overgang. Probeer gezond te eten, veel te bewegen en genoeg te slapen. U voelt zich dan beter. Daardoor heeft u ook minder last van de opvliegers.