Zachte geraspte kaas bewaren Geraspte zachte kazen, zoals Mozzarella en Bocconcini, zijn zeer kort houdbaar en moeten in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Ze moeten binnen 2-3 dagen na opslag worden gebruikt om hun kwaliteit en smaak te behouden.
Zo kan je de mozzarella enkele dagen bewaren in de koelkast. Tip: Gebruik glazen hersluitbare potjes of doorzichtige plastic potjes om restjes in de koelkast te bewaren. Zo zie je meteen de inhoud als je de koelkast opent.
Bewaar de mozzarella in het vocht en dek het bakje af in de koelkast.
De kwaliteit gaat snel achteruit, dus bewaar de mozzarella niet langer dan twee op drie dagen. Volgens sommige verpakkingen moet je de mozzarella binnen 24 uur consumeren. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de mozzarella nog goed is.
Het is belangrijk om de mozzarella steeds te bewaren in zijn eigen vocht. Giet het vocht eerst in een klein bokaaltje met een goed sluitend deksel. De resterende kaas moet in dit vocht bewaard worden. Je kunt de mozzarella wel niet te lang bewaren, hoogstens twee drie dagen, want de kwaliteit gaat snel achteruit.
Zo bewaar je kaas met water zoals mozzarella
,,Als je maar een stukje nodig hebt van deze kazen, kan je de rest in een plastic bakje doen. Vul dat bakje bij met water en een koffielepeltje zout, zo maak je een verse pekel. Als de kaas goed onder water staat, kan je hem veel langer bewaren.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Bijna alle mozzarella die je bij ons kan kopen, zit niet meer in de wei, maar in licht gezouten pekelvocht. Dit pekelvocht kan je niet meer hergebruiken. De wei wordt gebruikt om opnieuw mozzarella te maken. Veel succes!
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Zachte kazen kun je beter niet invriezen. Denk aan brie, mozzarella, burrata, zachte geitenkaas, roomkaas, ricotta en camembert. Het invriezen tast de structuur van deze kazen te veel aan. Zachte kazen bevatten namelijk meer vocht en dit gaat kristalliseren in de vriezer.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Mozzarella: wie is er niet gek op? De Italiaanse kaas past door zijn neutrale smaak en romige structuur bij zo'n beetje elk gerecht. Daarbij kun je de kaas in zowel koude als warme gerechten gebruiken. Ideaal dus voor elke smaakpapil en fijn om altijd in de koelkast te hebben liggen.
Bewaar geraspte kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in een doosje en bewaar de geraspte kaas onderaan in de koelkast. Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.
Mozzarella wordt in Nederland altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. De listeriabacterie is daardoor onschadelijk gemaakt. Ga je naar het buitenland en twijfel je of je mozzarella of een andere kaassoort kunt eten? Vraag dan altijd of deze van rauwe melk is gemaakt.
“Dompel de kaas - in een bokaal of luchtdicht potje - onder in water, en de weken erna kun je de feta gewoon opgebruiken in andere recepten. Na een dikke week zou je het water kunnen vervangen, maar dan verlies je wel wat smaak (en zout). Hetzelfde kun je doen met halloumi en mozzarella.
Bewaar harde schapenkaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen.
Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
Bewaartip voor dit product
Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Het idee is simpel: je giet het vocht niet af boven de gootsteen maar boven de pan. Door het door je saus te roeren, krijgt de pasta een heerlijke kazige smaak. Pas wel op met zout toevoegen aan de saus, het vocht geeft de saus al flink wat zout qua smaak.
Vitamines, mineralen en een hoop eiwitten
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.
Burrata is simpelweg mozzarella gevuld met extra room. Ja, je leest het goed: mozzarella + room! Het prachtige kaasje komt uit Puglia (Italië) en is een ware delicatesse uit de Italiaanse keuken. Door de toevoeging van room is zowel de smaak als structuur een stuk zachter dan gewone mozzarella.
Door de melk is mozarella ook rijk aan eiwitten: ze houden je energie op peil en zorgen voor gezonde spieren. Daarnaast bevat mozarella veel fosfor, een interessante mineraal als je wilt afvallen. Fosfor zorgt er namelijk voor dat je stofwisseling op peil blijft. Ook zorgt het ervoor dat je nieren gezond blijven.
Koemelkmozzarella bevat gemiddeld het minste vet en zout en heeft een plek binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Drie koemelkmozzarella's horen daar niet bij, omdat die net iets te veel verzadigd vet bevatten. Buffelmozzarella bevat beduidend meer vet en zout en is ongezonder dan koemelkmozzarella.
Er zitten 63 kilocalorieën in 1 plak (25 gram) mozzarella. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mozzarella'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.