Foelie bestellen | Albert Heijn.
Foelie is een zeer aromatisch specerij, familie is van de nootmuskaat en kan zowel aan hartige als zoete gerechten toegevoegd kan worden. Het lijkt qua kleur, geur en smaak sterk op nootmuskaat maar is iets scherper en verfijnder van smaak. Foelie kan het beste aan het einde van de bereiding toegevoegd worden.
Foelie en nootmuskaat hebben een vergelijkbare smaak, de smaak van foelie is delicaat en intens maar wat minder scherp dan de smaak van nootmuskaat. Zowel foelie als nootmuskaat worden in veel verschillende recepten gebruikt.
Foelie is afkomstig van dezelfde vrucht als nootmuskaat. Het wordt ook wel de zaadrok genoemd. De specerij heeft een warme, aromatische en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid die lijkt op nootmuskaat. Foelie is echter frisser van geur.
Kenmerken van foelie
De specerij heeft een warm, aromatisch, fijne en subtiele smaak met een citroenachtige zoetheid en een krachtige bittere smaak. Foelie en nootmuskaat zijn afkomstig van dezelfde vrucht. Hierdoor lijken de twee specerijen erg op elkaar. Foelie ruikt iets frisser naar bloemen en citrus.
Gemalen foelie is gezond, glutenvrij en staat bekend om een aantal eigenschappen. Zo is het een bron van diverse mineralen en bevat het een keur aan vitamines zoals vitamine A, B1, B6 en C. De specerij helpt bij het afvoeren van gifstoffen in het lichaam en bevordert je immuunsysteem.
Hoe gebruik ik foelie? Hele foelie kan net als een laurierblad worden gebruikt, waarbij het meegekookt wordt en langzaam zijn smaak vrijgeeft. Probeer bijvoorbeeld de foelie in tweeën te kneuzen en gebruik een stuk om rijst mee te parfumeren en breng met het andere stuk je sudderende kip mee op smaak.
De verschillen in smaak zijn subtiel. Beide geven gerechten een warme smaak, maar nootmuskaat is diep, bitterzoet van smaak met een vleugje kruidnagel. Terwijl foelie een krachtige bittere smaak heeft met frisse tonen.
Bij de oogst is de foelie karmozijnrood, maar na het drogen is de kleur oranjeachtig. Foelie uit Grenada droogt oranjegeel op. Tijdens het drogen wordt het met zout water besproeid. Een volledig stuk foelie is ongeveer drie centimeter lang en een millimeter dik.
Eén theelepel gemalen foelie staat gelijk aan één eetlepel hele foelie.
Ideaal om de bekende smaak van nootmuskaat mee te vervanger is Gember komt oorspronkelijk uit China en is uitstekend geschikt om de bekende smaak van nootmuskaat te vervangen. Gember is erg rijk aan antioxidanten waardoor het kruid onder andere een verzachtende werking heeft bij ontstekingen en migraine.
Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.
Zowel bij hartige als zoete gerechten doet foelie het goed. Dankzij de verfijnde smaak wordt foelie in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het bereiden van stoofvlees en soep. Ook in desserts als pudding en rijstpap is het kruid een smakelijk ingrediënt. In Nederland kennen we foelie van onze speculaaskruiden.
Wat is de beste vervanger voor laurierblaadjes? Oregano of tijm (in het algemeen) zijn de beste vervangers voor laurierblaadjes.
Nootmuskaat wordt in de Nederlandse keuken traditioneel gebruikt bij gekookte sperziebonen, bloemkool, spruitjes, spinazie of asperges. Men gebruikt het ook in bereiding van aardappelpuree en in kaassaus. Ten slotte wordt nootmuskaat, naast kaneel, ook veel gebruikt in koek en gebak, met name in speculaas.
Tegenwoordig groeien ze ook in Madagaskar, Sri Lanka, India, Tanzania, Zanzibar en andere hete, tropische gebieden. HOE SMAAKT KRUIDNAGEL? Kruidnagels zijn een intens verwarmende specerij. Ze bezitten de vurige combinatie van kruidige, zoete en bittere smaken.
De muskaatboom groeit van nature op de Banda-eilanden in Indonesië, maar wordt tegenwoordig in meerdere tropische gebieden gekweekt. De zaden van de muskaatboom zijn namelijk de bron van twee populaire specerijen: nootmuskaat en foelie.
De echte smaak van nootmuskaat is zoet, zacht, aangenaam en geeft een warm gevoel. Vandaar dat het veel wordt toegepast in soepen of bij groenten zoals bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges. Maar ook in zoete gerechten zoals pudding, vla, ijs en op warme appel.
De beter onderbouwde geneeskrachtige werkingen zijn: het bevorderen van de spijsvertering, een goed concentratievermogen, het helpen tegen slapeloosheid en als middel tegen misselijkheid en bepaalde tandproblemen.
Speelt je maag vaak op, dan kun je nootmuskaat door zijn sterke smaak beter laten staan.
Nootmuskaat helpt de darmbewegingen te bevorderen en zorgt voor een hogere productie van spijsverteringsenzymen. Hierdoor kan het helpen bij constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid. De antibacteriële werking zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood en kan daarom ook helpen bij diarree.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.