Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
De minimale wind om tegenwoordig een kite goed in de lucht te kunnen houden is 8 tot 9 knopen. Dit is nog niet genoeg om ook lekker te kunnen varen hiervoor heb je al snel 11+ knopen nodig zodat je voldoende kracht in je kite kan opbouwen om uit het water te komen.
Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Vaak is bij een 'storm waarschuwing' inderdaad geen dekking. Windkracht 5 is m.i. geen reden om thuis te blijven, maar wel is het verstandig niet te snel te rijden en de radio goed in de gaten te houden en te pauzeren als het gevaar groter wordt (en er waarschuwingen worden gegeven).
Al bij windkracht 7 gevaarlijk
Bij de proeven bleek dat een lege lichte combinatie al bij windsnelheden van 55 km/u (windkracht 7) gaat kiepen. Een volgeladen doet dat pas bij 74 km/u (windkracht 8).
Windfoilen is niet moeilijk. Een beetje windsurfer zal al vrij snel kunnen varen, hoewel je in het begin als een rodeorijder op en neer zal gaan. Om het gemakkelijker te maken adviseren wij te starten met een kortere mast tussen 50 en 75 centimeter.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
Het allerbelangrijkste om naar te kijken om te weten of er goede golven zijn is te kijken of er swell is of niet. Swell is de energie die zich door de oceaan verplaatst en bij de kust omvalt als een (hopelijk) surfbare golf. Er zijn twee soorten swells: wind swell en ground swell.
De hoogte hangt vooral af van de sterkte van de wind. Ook de duur van een storm en de omvang en diepte van het water zijn van belang. Een harde wind (windkracht 7) veroorzaakt op de Noordzee golven van vier meter hoog. Bij een zware storm (windkracht 10) kunnen huizenhoge golven ontstaan.
Een moment in de overgang van eb naar vloed of andersom is vaak het beste moment om te gaan surfen. Opkomend getij zorgt er vaak voor dat de golven een extra push krijgen en net iets hoger zullen zijn. De overgang van eb naar vloed of andersom zorgt ook voor een bepaalde stroming.
Over golven en wind
Zo zijn hoge golven geen garantie voor goed surfweer. De golf moet ook voldoende energie in zich hebben. Ook de windrichting is belangrijk, bij voorkeur heb je aflandige wind of wind die haaks op de kust staat. Wind richting de kust zorgt vaak niet voor ideale surf omstandigheden.
Het laagje boven de wadden geeft een vrij krachtige wind uit noordnoordoost, waardoor de swell op de eiland aardig rommelig zal aanzien. Wel met voldoende hoogte met 1m en sets van meer. Texel en de rest van N-H liggen weer meer gunstig voor deze NNO wind die hoe zuidelijker je gaat hoe minder voorstelt.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Als je gaat beginnen met kitesurfen is de ideale windkracht tussen 14 – 21 knopen (windkracht 4 – 5). Zeer ervaren kitesurfers, die houden van de extremere kant van de sport, gaan rustig nog bij meer dan 27 knopen (windkracht 7) het water op.
Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden. Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert.
De vuistregel voor beginnende wingsurfers is om een board te kiezen met 30 liter volume meer dan je lichaamsgewicht. Dus weeg je 80 kilo kies dan een board met 110 liter volume. Dan weet je zeker dat je snel resultaat gaat boeken.
Wat is storm? Windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort, dat noemen we storm. Vooral de windstoten kunnen je verrassen in het verkeer. Windstoten van 100 km/h of meer zijn denkbaar, en die voel je heel goed in je auto.
Werken op hoogte mag bij windkracht 6 tot maximaal tien meter hoogte. Bij windkracht 7 mogen werknemers niet meer op het dak werken.