Schrijf positief!
Sta vooral stil bij je geluk, successen en de liefde. Op die manier kan een dagboek helpen de balans terug te vinden in je leven. Achteraf, wanneer je weer rustig bent, kun je natuurlijk wel dingen opschrijven om te reflecteren en na te denken over hoe je je voelde tijdens de paniek.
Een dagboek bijhouden zorgt voor minder stress en een betere nachtrust. Wie regelmatig piekert, slaapt slechter dan iemand die geen stress heeft. En dat piekeren kun je verminderen of stoppen door alles waar je mee zit op te schrijven. Als het op papier staat, is het vaak (grotendeels) uit je hoofd.
In een dagboek kun je over alles schrijven wat maar in je opkomt. Van huishoudelijke frustraties, schoolwerk tot aan relatieproblemen, gedachtes die je nog nooit echt hebt benoemd of emoties die je voelt maar waarvan je niet weet waarom. Het maakt niet uit. Toch kan het fijn zijn om wat richting te hebben.
Om op gang te komen kun je beginnen met het beschrijven van wat je ziet, hoort of ruikt. Mogelijk dat daarna de woorden vanzelf op het papier vloeien. Of je begint met beschrijven welke van de vier basis emoties je op dit moment voelt; bang, boos, blij of bedroeft.
De dagboekmethode is een vorm van passieve observatie waarbij je een gebruiker gedurende een vastgelegde periode een dagboek laat bijhouden.
Begin; dus de inleiding. Hier laat je de lezer kennismaken met de context van het verhaal, de hoofdpersonen, de gebeurtenis (nog niet alles) en maak je de lezer nieuwsgierig. De inleiding mag je meteen beeldend opschrijven alsof je het voor je ziet. Denk aan de camera die je zelf bent.
Schrijven is bijvoorbeeld belangrijk voor de ontwikkeling van je lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat je nadenkt en geeft gedachten structuur.Maar het helpt ook bij het verwerken van emoties -schrijf het van je af- en geeft je inzicht. Schrijven is dus een effectief middel om jezelf én anderen beter te begrijpen.
Momenten herbeleven
En doordat je iets schrijft dat niemand anders leest hoef je niet alleen de goede herinneringen neer te pennen (dat doen we al genoeg op onze Facebook tijdlijn en Instagram stories), maar ook de minder leuke momenten. Het kan je helpen herinneren hoeveel je bent gegroeid of veranderd.
Journal by Journey is de beste en fraaiste dagboek-app voor Android.
Chronologische optekening van dagelijkse voorvallen in de ik-vorm, al dan niet vergezeld van commentaar, overdenkingen, beschouwingen e.d. Inhoudelijk en formeel is het dagboek verwant aan genres als de autobiografie , het ik-verhaal (ik-verteller) en de memoires of gedenkschriften.
Een vriendenboek of dagboek kopen doe je bij Intertoys!
Bij Intertoys vind je deze interactieve boekjes in de leukste thema's.
Gebruik dit dagboek om problemen van je af te schrijven, maar ook om positieve ervaringen aandacht te geven. Je kunt elke dag even tijd nemen om stil te staan bij hoe je je voelde of je kunt dit notitieboek gebruiken als klankbord voor je meest intense gevoelens. Gebonden uitvoering met leeslint en elastiek.
Het gezegde “Wie schrijft, die blijft” ken je waarschijnlijk wel. Het betekent dat het geschreven woord altijd blijft bestaan, ook na je overlijden. Voor de lezer vinden we dat net zo gelden: alles wat je leest blijft je bij. Bewust of onbewust, direct of soms nog na jaren.
Een dagboek is een autobiografisch geschrift, waarin, vaak van dag tot dag, in chronologische volgorde, wordt opgetekend wat de schrijver meemaakt, denkt, waarneemt of overweegt. Dit in tegenstelling tot de autobiografie, die gebeurtenissen achteraf beschrijft.
Een boek maakt je tot expert in je vakgebied en vergroot je geloofwaardigheid. Je kunt zelf wel zeggen dat je goed bent, een boek bewijst het. Weet je er een bestseller van te maken, dan geeft dat nog eens extra status.
Ja, leren schrijven heeft nog zin, ondanks het computertijdperk. Schrijven is en blijft een belangrijke vaardigheid om te leren lezen. Schrijven is een belangrijke vaardigheid om de fijne motoriek te verbeteren.
Typen is sneller, maar schrijven beklijft beter
Uit een (klein) onderzoek uit 2014 komt deze duidelijke conclusie: wanneer je aantekeningen typt ben je sneller en noteer je een stuk meer. Het lijkt er echter op dat juist de mindere snelheid van het schrijven een voordeel oplevert.
Het gedrag meet je concreet door de frequentie, de duur, de latentie, het patroon of de intensiteit ervan te observeren. Met de duur meet je de tijd van de start tot het einde één gedrag. Het gedragspatroon of patroonmeting meet uit welke delen het doelgedrag bestaat en in welke volgorde, en is met name kwalitatief.