De verzorging van de passiebloem De bodem moet vruchtbaar zijn en goed water doorlaten. Doordat de plant zo snel groeit moet u de takken leiden. U kunt dit doen door middel van een houten rek aan de muur, speciale plastic klemmen en spijkers of een mooie pergola.
Geef de passiebloem een rek of draad om langs te groeien, ze klimmen namelijk met behulp van ranken die ze ergens omheen willen draaien. Ook staat de plant graag op een zonnige en warme plek, een rek tegen een warme zuidmuur is dan ideaal bijvoorbeeld.
De Passiebloem caerulea is, net als andere soorten uit de Passiflora familie, een goede klimmer die met de jonge scheuten zich om de leidraad, pergola, of takken van andere planten wikkelt en zich na voldoende houvast met grotere scheuten om deze houvast hecht.
Geef de passiebloem een plekje in de volle zon. Plant haar in een bak gevuld met potgrond voor kuipplanten. Zorg onderin voor afvoergaten met een bodempje potscherven of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan makkelijk weglopen.
De passiebloem is eenvoudig in vorm te snoeien als deze te groot wordt. De bloemen groeien namelijk op de jonge takken. Na de vorst (april-mei) kun je het beste de zware, oude en dode takken eraf knippen. Zijtakken kunnen boven de ogen worden gesnoeid om de plant zo uit te dunnen als dat gewenst is.
Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. Als je hem als kuipplant houdt, dan kan hij als de ijsheiligen geweest zijn op een bewolkte dag naar buiten op een zonnige plaats. In de volle grond kun je hem het beste op een zonnige standplaats zetten.
Het snoeien van de Passiebloem (Passiflora) kan het beste gebeuren in april, voordat hij weer buiten gezet wordt. In Nederland worden voornamelijk twee soorten aangeboden. Passiflora caerulea met blauwwitte bloemen is een sierstruik.
Passiflora snoeien:
Dun alle takken die te dicht op of door elkaar groeien en snoei de zijstengels terug tot op enkele knoppen van de gesteltakken. De bloemen verschijnen op de takken die in het jaar zelf worden gevormd.
In april, voordat de plant naar buiten gaat, kan hij gesnoeid worden. Eerst worden de dode scheuten er uit geknipt. Van de scheuten die overblijven worden 3 sterke scheuten geselecteerd, de andere worden bij de basis weggesnoeid. De geselecteerde scheuten worden verticaal geleid, en eventueel ingekort.
De passiebloem heeft in de zomer, als het warm en droog is, wel wat extra water nodig, maar deze klimplant kan ook goed tegen droogte. Te natte grond kan wortelrot veroorzaken. Een passiebloem in een pot kan snel uitdrogen, ook als het heeft geregend.
Een van de makkelijkste methoden om een klimplant te laten groeien is tegen een plantenstok. Dit kan een simpele bamboestok zijn of bijvoorbeeld een plantenstok van mos of kokos. Je kunt de stok het best plaatsen als de plant wordt verpot. Anders kunnen de wortels van de plant beschadigen.
Knip een klein stukje touw af en bind deze samen met de stengel van de plant vast op de plekken waar jij hem vast wil zetten. Zodra de klimplant groeit kunnen er weer nieuwe ranken ontstaan die je kunt snoeien of opbinden. Vooral op een zonnig plekje bloeien ze erg snel.
Er zijn speciale klimrekken te koop voor klimplanten. Eigenlijk kunnen alle soorten hier wel tegenaan klimmen. Rankende klimplanten hebben specifiek iets nodig om zich omheen te draaien, want die slingeren rond. Houd altijd wat afstand tussen de muur en het rek, dan kunnen de ranken zich er goed omheen draaien.
De klimplant zelf plant je best in de volle grond, op zo'n 30 cm van de muur. Indien nodig zet je de plant wat schuin in de grond zodat de stengel naar de muur is gericht.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig. De aarde moet in de groeiperiode altijd vochtig blijven. Stuwvocht moet echter worden vermeden want dat kan de wortels beschadigen. In de winter weinig water geven.
Helaas zijn de meeste soorten van het geslacht Passiflora niet winterhard en kunnen we dus niet in onze tuin gebruiken (behalve als kuipplant om ze vorstvrij te kunnen laten overwinteren). De Passiflora caerulea daarentegen is wel behoorlijk goed winterhard en kan temperaturen tot -12 makkelijk aan.
De plant kan drie tot vijf meter hoog worden. Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. De plant staat met de voeten graag in een licht vochtige, goed doorlaatbare bodem en bloeit van juni tot oktober.
Passiebloemen worden vaak wat meer horizontaal aangebonden om ze wat meer body te geven. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting zoals een organische meststof en mest tijdens de groei nogmaals. Ook kun je de passiebloem stekken en op een later moment de passiebloem verplaatsen naar de tuin.
Blauwe Passiebloem oogsten
Buiten zijn de vruchten 3-4 maanden na de bloei rijp (oktober), in de kas meestal reeds vanaf half september. Pluk de vruchten bij voorkeur als ze volledig op kleur en rijp zijn. De schil is hard en rimpelig en rijpe vruchten komen gemakkelijk los.
De passiflora is winterhard.
Passiebloem is een meerjarige plant met eetbare vruchten. Omdat de plant een klimmer is kan deze makkelijk gecombineerd worden met andere meerjarige planten zoals rode zonnehoed en de exotische paradijsvogelbloem.
Spant een paar tuindraden waar ze zich met hun hechtranken zullen vasthechten. Begiet ze regelmatig met kraantjeswater (kalk) zodat de grond niet uitdroogt maar zorg dat het teveel aan water wegloopt. Natte voeten zijn uit den boze. Verlangen een luchtige, goed doorlaatbare grond.
De Passiebloem is semi-groenblijvend / wintergroen: Dat wil zeggen dat de bladeren pas van de plant afvallen op het moment dat de nieuwe bladeren in het voorjaar alweer verschijnen (en dus niet in de herfst). Je hebt dus het gehele jaar door bladdekking waardoor het een van de weinige wintergroene klimplanten is.
Verzorging van Passiebloem caerulea 'Constance Elliot'
U verwijdert dan de grootste stengeldelen. Bij strenge vorst rond de wortels bedekken. Bemesting doet u in het voorjaar met DCM Meststof Terrasplanten & Mediterrane planten en herhaalt u in het groeiseizoen nog een keer.
Zowel de Passiflora edulis als Passiflora caerulea maken vruchten die eetbaar zijn.