De zuren in appels en andere voedingsmiddelen zijn namelijk zeer schadelijk voor de tanden. Wijn is bijvoorbeeld één van die boosdoeners die door zijn hoge zuurtegraad schadelijk is voor de tanden.
Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden. Hierdoor verdwijnt uw mooie witte glimlach.
Net als koffie bevat rode wijn agressieve pigmenten die doordringen in het poreuze oppervlak van je glazuur, de eerste verdedigingslinie van je tanden. En net als frisdrank of water met citroen is wijn zuur, waardoor het de erosie van glazuur nog eens bevordert.
Hoe lager de pH waarde, hoe zuurder de drank. Cola Light heeft een pH waarde van 2,9 en Bier heeft daarentegen een pH waarde van 4,3. Drank onder de pH 4 zorgt voor tanderosie. Dus Bier is minder slecht voor je tanden dan Cola Light.
De gezondheidsvoordelen van wijn en bier;
Maar rode wijn veroorzaakt ook veel aanslag op de tong wat een vervelende mondgeur versterkt. Daarnaast verkleuringen aan je tanden en de alcohol en suikers hebben we hierboven al beschreven. Witte wijn en rosé blijken ook enige gezondheidsvoordelen te hebben.
De tannines in rode wijn hechten zich namelijk aan tandplak. Als je dit verwijdert, worden je tanden dus niet paars. Je avond eindigt niet lallend en zwalkend, maar af en toe een glas water drinken, spoelt ook de rode wijn weg. Zo heb je minder kans op paarse vlekken en zul je het feestje classy verlaten ;-).
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Ook ongezoete koffie, thee, melk en karnemelk zijn tandvriendelijk. Beperk het drinken van gesuikerde frisdranken. cola, thee, vruchtensiropen). Ze bevatten veel suikers en zuren.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd. Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker.
Ontstoken tandvlees behandelen
Poets uw tanden twee keer per dag met tandpasta en een elektrische tandenborstel. Laat uw gebit regelmatig controleren door de tandarts en reinigen door de mondhygiëniste. Daarnaast kan rageren, stokeren of flossen uw gebit gezond houden.
Oorzaken tanderosie
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Intrinsieke zuren spelen een rol als de maaginhoud (maagzuur) terugvloeit naar de mond.
Teruggetrokken tandvlees voorkomen
Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een tandenborstel met zachte haren (soft of medium). Je kunt ook een elektrische tandenborstel met druksensor aanschaffen die een waarschuwing geeft wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen.
Omdat wodka met spa rood kleurloos is, krijg je er geen vlekken van op je tanden. Ook doodt dit mixje de bacteriën in je mond die ervoor zorgen dat je een slechte adem krijgt. Best handig tijdens een avondje stappen, niet waar?
Tanderosie kan impact hebben op uw algehele gezondheid. Verdwenen glazuur komt namelijk nooit meer terug en kan dus niet hersteld worden. Als het beschermlaagje verdwenen is kunnen bacteriën het zachte weefsel (dentine) oplossen.
Elke keer als je iets eet of een suikerhoudende of zure drank drinkt, vallen zuren je gebit aan. Zuren tasten je tandglazuur aan en zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van gaatjes. Als je daarna een uur lang niets meer eet of drinkt, kan je glazuur weer herstellen.
Voeding en vocht
Aardbeien, kip, vis, popcorn, rijst en appels eten dragen bij aan wittere tanden. Deze producten hebben een reinigende werking op het gebit dankzij de structuren, kleur en de zuren. Ook voldoende zuivel nuttigen door producten als kaas en melk te eten zorgen ervoor dat het tandglazuur sterker wordt.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Honing bestaat grotendeels uit suikers, nl. fructose en glucose, die even slecht zijn voor de tanden als gewone suiker (saccharose). De sporen van de micro-nutriënten die het bevat zijn zodanig laag dat deze nauwelijks belang hebben.
Fruit als citroen, limoen, sinaasappels, mandarijnen en grapefruits bevatten veel zuren. Deze zuren zorgen ervoor dat je tanden eerder slijten.