Het middenrif heeft een belangrijke functie bij de ademhaling.Het is de belangrijkste spier waarmee we inademen. De middenrifspier trekt samen aan het begin van de inademing, waardoor de peesplaat naar beneden richting de buik getrokken wordt.
Van borst- tot buikademhaling: bij alle vormen van ademhalen gebruik je het middenrif. Zonder (goed functionerend) middenrif kunnen we simpelweg geen ademhalen. Een middenrifademhaling wordt ook wel diafragma-ademhaling genoemd.
Het middenrif is een dun, koepelvormig laagje spier die horizontaal langs de onderkant van de ribbenkas loopt. Zijn vorm dankt het diafragma aan de plekken waar het aanhecht, te weten de onderste ribben, het borstbeen en de wervelkolom, en ook door de organen eromheen, met name het hart, de longen en lever.
Het middenrif of diafragma is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Deze spier wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt.
Als u klachten ervaart aan het middenrif, kunt u bij een van onze fysiotherapeuten terecht voor informatie, advies en oefeningen. Manuele therapie kan u helpen indien uw klachten te maken hebben met bewegingspatronen, immobiliteit of een hoogstand van het middenrif.
Denk aan een zeurend of ongemakkelijk gevoel geven op de borstkas, zeurende pijnen tussen de schouderbladen, lage ribben en/of wervels. Ook kunnen spanningen van het middenrif zich uiten in hyperventilatieklachten, door de functie als hoofdademhalingsspier.
Bijvoorbeeld een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Ook een geïrriteerde keel, hoestklachten en oprispingen komen voor. Als maaginhoud vaak of langdurig omhoog stroomt in de slokdarm kan een slokdarmontsteking ontstaan.
Als de ribbenkast voor je gevoel wat vast zit, kan dat komen door stress, een verkeerde houding of ademhaling. Door een aantal simpele oefeningen toe te passen ontstaat er vanzelf weer ruimte.
Symptomen van een middenrifbreuk
Braken. Zuurbranden of oprispingen (reflux) Misselijkheid. Een branderig gevoel of pijn achter het borstbeen dat verergert bij buigen, rekken en liggen.
Gebruik daarom voldoende voedingsvezels (volkorenbrood, groente, fruit) en vocht (minimaal 1½ liter per dag). Eet niet te veel vet. Neem ongeveer drie uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Drink en eet niet tegelijkertijd.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken, doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
In het middenrif zit een opening, waar de slokdarm doorheen gaat. Als deze opening wijder is dan noodzakelijk, spreken we van een middenrifbreuk. Een middenrifbreuk wordt ook wel 'hernia diafragmatica' genoemd. Oorzaken van een middenrifbreuk kunnen zijn: ongeval of verslapping van de spieren.
Als het middenrif ver is uitgelubberd door de zwakte, kan de diafragma spier het nog minder goed samentrekken. Door de peesplaat letterlijk te reven (dubbel te vouwen en vast te zetten) wordt de verhouding tussen spier en peesplaat beter en kan het middenrif wat meer kracht zetten.
Er is sprake van een oppervlakkige ademhaling en er is geen beheersing over de grote ademspier, het diafragma. Stress, overbelasting en het ervaren van teveel negatieve emoties zijn van grote invloed op deze klacht. Het is verstandig om goed te leren ademen en aandacht te besteden aan uw leeftijl.
Ademnood, kortademigheid, luchthonger en benauwdheid zijn verschillende benamingen voor een (zeer) beangstigend gevoel van 'luchttekort'. De medische benaming voor kortademigheid is dyspnoe. Kortademigheid wordt vaak ervaren als een zeer bedreigend gevoel en kan vele oorzaken hebben.
Cola bevat de stof fosforzuur en die stof werkt in potentie antibacterieel, maar er is niet bewezen dat het bij cola dan ook zo werkt. Daarnaast wordt koolzuur als reden gegeven dat het helpt, omdat mensen er vaak van moeten boeren.
De beste manier om het branderige gevoel te verminderen is het innemen van rauwe honing. De kleverigheid van honing zorgt namelijk voor een extra beschermlaagje over het maagslijmvlies, waardoor de zure oprispingen afnemen. Daarom is honing nuttig bij de behandeling van maagklachten.
Heb je maagklachten? Mogelijk heb je moeite met het verteren van eiwitten. Eet een kiwi, ananas of mango. Hierin zitten enzymen die eiwitten splitsen.
De pijn die ontstaat door een tussenribspierontsteking is niet constant aanwezig, maar vooral voelbaar bij het hoesten lopen, bukken, lachen of diep inademen. Het beste dat u kunt doen is rust nemen of contact met de fysiotherapeut opnemen.
U kunt een ontsteking aan de longvliezen herkennen aan de volgende symptomen: Pijn bij ademhalen en niezen. Vooral als u diep ademhaalt of hard niest, voelt u een scherpe pijn links en/of rechts op de borst of rug; Kortademig bij inspanning.
De nervus phrenicus of middenrifszenuw is een motorische en sensibele zenuw die beiderzijds gevormd wordt door zenuwvezels uit de plexus cervicalis (ruggenmergswortels C3-C5, vooral C4).
Voedingsmiddelen die de aanmaak van maagzuur bevorderen of zorgen voor ontspanning van de onderste sluitspier van de slokdarm worden best vermeden. Denk aan vette of sterk gekruide voeding, cafeïne, chocolade, koolzuurhoudende dranken, pepermunt ... Roken of alcohol drinken wordt afgeraden.
Het Groene Hart Ziekenhuis en Alrijne Ziekenhuis hebben veel ervaring op het gebied van HD-Chirurgie (middenrifbreuken). Om u nog beter te helpen, werken de chirurgen uit beide ziekenhuizen nauw samen binnen Samen+.