Pizzadeeg is luchtig,Deeg voor flammkuchen is flinterdun en krokant.Pizzadeeg maak je met gist,Deeg voor flammkuchen wordt traditioneel gemaakt zonder gist.
Italiaanse bloem speciaal voor pizzadeeg heeft vaak een fijnere maling dan gewone bloemsoorten en daarmee zou je dus een betere pizzakorst krijgen. Veel supermarkten verkopen daarom inmiddels type 00 bloem voor pizza. Dat type bloem heeft een hele fijne structuur en is daarom ideaal voor het bakken van pizza.
Staat er pizzadeeg en heb je liever spelt pizzadeeg dan kun je dit vervangen. Vervang ook eens het pizzadeeg door bladerdeeg, dan krijg je weer een heel ander gerecht.
Wie een flammkuchen recept wil bereiden, kan voor vers flammkuchendeeg het best naar de winkel voor het deeg van Tante Fanny.
Let er wel op dat je een flammkuchen niet kunt bewaren in de vriezer. Het flammkuchendeeg van Tante Fanny is een deeg dat nagist en dat dus zelfs na de productie nog 'blijft werken'. Het deeg is daardoor helaas niet geschikt voor invriezen.
Er zijn 864 calorieën in een portie flammkuchen.
Pizzadeeg bewaren: kan dat? Vers pizzadeeg of een verse pizza bewaren, dat kan! Zowel in de koelkast als in de vriezer kun je pizzadeeg bewaren. Zeker als je zelf pizzadeeg hebt gemaakt, kun je dit tot wel 3 maanden in de vriezer bewaren.
Het verse pizzadeeg van Jan vind je in het koelvak in de supermarkt bij de verse pizza's en is verkrijgbaar in de varianten: Mini pizza's (6 stuks), pizzakit voor de hele familie (met tomatensaus), ronde pizza en bolletje pizzadeeg (ook met tomatensaus).
Het uitrollen van een deeg doe je altijd op een licht bebloemd werkblad, zodat het deeg er niet aan vast kan plakken. Ook op het deeg strooi je wat bloem, zodat je met de deegroller over het deeg kunt rollen zonder dat het blijft plakken.
Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse grensstreek Elzas. Bakkers die wilden testen of hun houtgestookte oven heet genoeg was om brood te bakken, legden een dunne rol deeg op de bodemplaat van de oven.
Soms staat in een recept: prik gaatjes in het deeg om ervoor te zorgen dat het tijdens het bakken lekker luchtig wordt. Natuurlijk kun je hier een vork voor gebruiken of desnoods een satéprikker.
Filodeeg bevat echter veel meer koolhydraten, namelijk 62,1 gram. Welke van de twee is nou gezonder? Met het zicht op het aantal calorieën en vet komt filodeeg als de gezondste variant uit de bus. Maar als je een baksel maakt dat flink moet rijzen, kun je toch écht beter voor bladerdeeg kiezen.
Als gevolg daarvan bevat het uiteindelijke product niet alleen flink wat koolhydraten, maar ook flink wat vetten! Per plakje bevat bladerdeeg ongeveer 170 calorieën. Daarvan komt ruimde helft uit vet: daar bevat het bijna 11 gram van (waarvan 4,6 gram verzadigd vet).
Voorkom dat je pizzabodem te nat wordt
Doe dit door de bal in zijn geheel te laten uitdrogen op een schone theedoek voor minstens 15 minuten. Droog genoeg? Snijd (of scheur) de mozzarella dan in stukjes en dep met een keukenpapiertje ook nog eens het vocht van ieder afzonderlijk stukje.
Semola is het Italiaanse woord voor bloem. Semolina is het Engelse woord voor griesmeel. Het is doorgaans een mengsel tussen de glutenarmere bloem (tipo 00) en het griesmeel van harde, dus glutenrijke, tarwe.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Kneed niet te lang > te kort kneden is niet goed, maar te lang kneden ook niet. Je deeg wordt daar te elastisch van. En dus moeilijk te verwerken tot een mooie deegbodem. Vooral met kneden in de machine loop je kans dat je te lang kneedt.
1. Kneed je deeg lang genoeg. Voor je het deeg laat rijzen, is het belangrijk dat het goed gekneed is. Na zo'n tien minuten kneden, zul je merken dat het deeg soepel en elastisch wordt.
Pizza beleggen met kaas
Van alle kazen die vaak op pizza worden gebruikt is mozzarella een absolute favoriet. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat mozzarella van alle kazen het beste smelt, kleurt en bubbelt. In Nederland hebben we het vaak over mozzarella.
Da's simpel: de meeste mensen krijgen niet meer dan 1 pizza op. Reken dus op één portie pizzadeeg per persoon. Maak verschillende pizza's en snij ze in stukken: zo kan iedereen van alles wat proeven.
De bodem is dan al wel de helft van de kosten: Een 'gewone' pizza-bodem kost je zo'n € 1,40, terwijl een verrijkte bloemkool-pizzabodem al richting de € 1,73 gaat.
Een pizza voorbakken werkt bijna hetzelfde als het maken van een normale pizza, maar je bakt het deeg veel korter. Bak de pizza 3-6 minuten, tot de bodem net stevig genoeg is om eruit te halen. Laat de bodem afkoelen, beleg deze desgewenst alvast met een topping naar keuze.
Het deeg mag niet langer dan 6 maanden worden ingevroren. De beste manier om het deeg te ontdooien is door het een nacht in de koelkast te laten staan.
Restjes pizza opnieuw opwarmen. Warm de pizza op in de oven om een knapperige korst te krijgen. Verwarm de oven 5-10 minuten voor op 180 °C om hem helemaal op temperatuur te laten komen. Wanneer de oven warm is leg je de pizza op een bakplaat en doe je hem ongeveer 5 minuten in de oven.