Een woonwagenbewoner is iemand die behoort tot de groep mensen die in woonwagens of stacaravans woont, soms in speciale centra of woonwagenkampen. Van het laatste woord is de pejoratieve term kampers afgeleid. Woonwagenbewoners hebben een nomadische levenswijze.
Je zag dat woonwagenbewoners altijd al Nederlanders waren, mensen die gingen reizen om te kunnen werken, om inkomsten te hebben. De geschiedenis van woon wagenbewoners gaat terug tot ongeveer 1850. 'Zigeuners' is een woord dat vaak als scheldwoord wordt gebruikt, net zoals woon wagenbewoners 'kampers' worden genoemd.
Woonwagenbewoners koesteren een nomadische levenswijze en het vrijheidsgevoel dat daarmee verband houdt. Het wonen op wielen staat centraal in hun leefwijze. Hun grote behoefte aan mobiliteit uit zich niet alleen in het rondreizen, maar ook in handelingen die aan dat flexibele bestaan verbonden zijn.
Zigeuners, die oorspronkelijk uit Azië komen, houden doorgaans vast aan hun eigen taal, het Romanesh. De woonwagenbewoners of 'reizigers', zoals ze zichzelf liever noemen, zijn 'nomaden' van Europese afkomst, die hun taal, het Jenish, niet meer gebruiken.
Een woonwagenkamp, in ambtelijke termen ook wel woonwagencentrum genoemd, is een plaats waar woonwagenbewoners leven.
Met betrekking tot het werk beoefenen woonwagenbewoners van oudsher ambachten en ambulante beroepen, die pasten bij het reizen. In hun werk opereren ze graag en vaak onafhankelijk. Veel mensen zijn werkzaam als zzp'er, werken in de (auto)handel en inmiddels werken er ook steeds meer mensen in loondienst.
Op Beukbergen, het grootste woonwagenkamp van ons land, groeit het aantal standplaatsen naar 242. Dat waren er 166. Op de nieuwe plekken zijn woonwagens of huur- of koopwoningen verrezen. Zodat kinderen van de woonwagenbewoners bij hun familie kunnen blijven.
Verreweg de meerderheid van de 30.000 woonwagenbewoners in Nederland is geen Roma en Sinti. Ze stammen af van Nederlandse landarbeiders.
Gypsy of Gipsy kan verwijzen naar: het Engelse woord voor zigeuner (zowel gebruikt voor de Roma en Sinti als in veel ruimere zin)
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto. U betaalt dan het zogenoemde kwarttarief.
In Nederland waren er vorig jaar 10.640 standplaatsen waar mensen in een woonwagen wonen. Deze cijfers zijn afkomstig van het CBS en dateren van 2022. Hoeveel woonwagens staan er in gemeente Apeldoorn en waar vind je die? Apeldoorn telde in 2022 de meeste woonwagens van alle Nederlandse gemeenten, zo'n 315 plaatsen.
Sinds 1 januari 2006 betalen gebruikers of huurders van woningen al geen onroerende zaakbelasting meer. Deze uitspraak betekent dat geen enkele woonwagenbewoner op een huurstandplaats onroerende zaakbelasting hoeft te betalen. (Dat is alleen anders als er een zakelijk recht is gevestigd, zoals een recht van opstal. )
Woonwagenbewoner = Een woonwagenbewoner is iemand die behoort tot de groep van ongeveer 30.000 mensen in Nederland die in woonwagens of stacaravans wonen in speciale centra of woonwagenkampen. Van het laatste woord is de negatieve term `kampers...
Kampers is een zogenaamd stadsdialect dat in de Nederlandse stad Kampen (provincie Overijssel) wordt gesproken. Het Kampers valt onder het Sallands dialect en hoort zodoende bij het Nedersaksisch.
DELFT - 'Als je wegloopt, dan ben je getrouwd. Dat is een van de tradities die wij als woonwagenbewoners hebben', vertelt Angela Zucca, een blonde schoonheid en kamper aan de Rotterdamseweg in Delft.
Bargoens wordt gesproken door groepen reizende woonwagenbewoners, Joden, Romani, Jenische en sommige Sinti, tevens in woonwijken van Amsterdam en in Zuid-Limburg.
De grond waar je woonwagen mag staan huur je in veel gevallen van de gemeente. Die heeft dan een speciale plek aangeduid als woonwagenkamp. De mensen die hier wonen worden door die benaming vaak 'kampers' in de volksmond genoemd, maar dit wordt door de woonwagenbewoners zelf als discriminerend en beledigend ervaren.
– Een kamperauto of kampeerauto is geen juist Nederlands woord, het welke toch vaak in Nederland wordt gebruikt. – Een mobil(e)home is geen camper maar een vakantiehuis of een grote caravan (kampeerwagen) op een vaste plaats. – Een Kamper is een legerplaats in het open veld, of een plaats waar een groep verblijft.
De bewoners van woonwagens zijn onder te verdelen in woonwagenbewoners, kermisexploitanten en Roma en Sinti. In Nederland wonen naar schatting 60.000 tot 70.000 woonwagen-bewoners, maar er is eigenlijk geen goede definitie van deze groep.
een door zigeuners opgezet en bewoond kamp
`
In het Duits wordt met een Wohnwagen een caravan of een stacaravan bedoeld. Anders dan in Duitsland wordt in Nederlandse taalgebied onder woonwagen meestal het soort woningen op wielen verstaan dat door woonwagenbewoners wordt gebruikt.
De kosten voor de realisatie van nieuwe woonwagenstandplaatsen liggen grofweg tussen de € 210.000 en € 230.000 per standplaats. Deze kosten zijn onderverdeeld in de aanschaf van de woonwagen, de kosten van de grond en de inrichting van de standplaats.
Over het algemeen valt de woonwagen zowel onder woonruimte als onder woongelegenheid. Voor de standplaats ligt dat anders. Zo zijn in de nieuwe Huisvestingswet 2014 de definities van woonwagen en standplaats ( en van woonschip en ligplaats) verwijderd en wordt de standplaats niet langer als woonruimte opgevat.
Dit hangt samen met leefstijl, persoonlijke voorkeuren en culturele opvattingen. Wonen in een woonwagen op een woonwagenlocatie is hier een voorbeeld van. Gemeenten moeten bij de vaststelling van het lokale woonbeleid rekening houden met de wensen van woonwagenbewoners.